Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 29 September 2012

Makluman Program Korban dan Aqiqah 1433 & Download Borang

 
 
 
29 September 2012
Kepada
Semua Penduduk
Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A
 
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Program Korban / Aqiqah dan Sambutan Idul Adha  1433H
Perkara di atas adalah dirujuk
2.  Sukacita dimaklumkan bahawa Hari Raya Idul Adha pada tahun ini dijangka jatuh pada hari Jumaat, 26 Oktober 2012. InsyaAllah tahun ini pihak Surau Ad Diniyyah bercadang untuk menguruskan 5 ekor lembu korban / aqiqah. Tuan – tuan dan puan – puan yang berminat untuk melakukan ibadah korban atau aqiqah bolehlah mengisi borang yang dilampirkan mulai sekarang.
 
3.  Bayaran yang dikenakan untuk satu bahagian lembu ialah sebanyak RM400.00 dan bayaran serta borang penyertaan korban / aqiqah boleh diserahkan kepada Pengerusi Surau Ad Diniyyah atau kepada Bendahari Surau Ad Diniyyah, Tuan Haji Sapuan Bin Daman (013-3320300).
Sekian Terima kasih
 
 
 

Persiapan Akhir AGM ke 10. Siap 90%Kerja - kerja dokumentasi untuk Mesyuarat Agung Surau Ad Diniyyah kali ke 10 Tahun 2012 hampir siap. Tahniah kepada semua AJK yang bertungkus lumus membuat persiapan dan menyemak dokumen khususnya kepada juruaudit yang bersengkang mata.
 
Terima kasih kepada semua AJK persiapan, Bendahari, Juruaudit dan Pakar Forensik Akaun Bank Negara yang membantu menyiapkan dokumen untuk dibentang esok hari.
 
Jangan lupa ! Esok Mesyuarat Agung Ad Diniyyah Kali ke 10. Semua ahli kariah dijemput hadir.  
 
Makan malam lazat disediakan! Jemput datang . Meriahkan AGM Tahunan ini!

Rabu, 26 September 2012

Tazkirah Bersama Ustaz Nazmi - Kisah Perang Hunain

 
Versi Audio
 
USTAZ NAZMI ABDUL KARIM

CETAK ROMPAK SANGAT DIGALAKKAN!

HAK CIPTA TIDAK TERPELIHARA. SILA DOWNLOAD DAN SEBARKAN SELUAS - LUASNYA UNTUK DAKWAH.


Ahad, 23 September 2012

Travelog Haj 1432 suraukini.com - Sarapan pagi pertama di Al Madinah Al Munawwarah

Tenang - Pintu masuk Masjid Nabawi

Madinah Al Munawwarah
Selepas solat subuh Jumaat
30 September 2011 / 02 Zulkaedah 1432

Pagi ini suasana di Masjid Nabawi masih tenang. Tidak ramai jemaah haji Malaysia yang kelihatan. SK difahamkan sekitar 800 hingga 900 orang jemaah haji dari Malaysia baru tiba melalui penerbangan KT 1 dan KT 2.

Tenang betul pagi itu.

Selepas 30 minit selesai menunaikan solat Subuh bersama imam  Syeikh Solah Al Bidr, kelihatan jemaah mula berpusu - pusu keluar dari masjid.

Di luar Masjid. Di dataran Masjid Nabawi , SK terserempak dengan 7 - 8 orang lelaki Pakistan sedang asyik menjual pakaian, jubah, sejadah dan beg tangan dengan harga murah. Ramai juga jemaah yang mengerumuni mereka. Memilih jubah, tawar menawar untuk mendapatkan harga terbaik.

Suasana yang tenang sebelum subuh tadi kini mulai hiruk. Hingar macam bunyi di pasar . Semua peniaga - peniaga Pakistan ini meninggikan suara untuk menarik perhatian jemaah yang baru keluar dari masjid.

"Murah! Murah! 20 riyal, murah Murah!"

Mereka berdiri atas kerusi. Kelihatan mereka sangat berhati - hati ketika berurus niaga. Kalau ada baladiah (Penguatkuasa Majlis Bandaran) mereka akan cabut lari. Takut ditangkap. Mereka berniaga tanpa permit.

Video yang sempat SK rakam untuk dikongsi tontonPeniaga ni pun agak cuak bila melihat SK merakam wajah mereka,

Lebih kurang 10 minit kelihatan sebahagian dari jemaah mula bersurai . Sebahagian kembali ke hotel untuk bersarapan pagi. Sebahagian yang lain bergerak menuju ke kedai - kedai makan untuk menikmati sarapan pagi.
Ada banyak kedai makan di sekitar Masjid Nabawi. Kebanyakan restoran menyediakan makanan ala arab yang dikendalikan oleh pekerja - pekerja Pakistan. Ramai juga pekerja - pekerja Indonesia  yang bekerja di restoran sekitar masjid Nabawi ini.
Untuk jemaah haji yang pergi ke Makkah dengan menggunakan khidmat Pakej  Tabung Haji , anda tidak perlu risau kerana sarapan pagi anda memang sudah disediakan. Selepas solat subuh anda boleh terus pulang ke hotel untuk bersarapan.

Semuanya disediakan.
Tetapi bagi jemaah haji yang menggunakan perkhidmatan Muassasah pula, sarapan pagi anda tidak disediakan. Pihak muassah hanya menyediakan makan tengahari dan makan malam sahaja. Anda perlu bergerak sendiri mencari restoran dan kedai makan untuk sarapan pagi.
Jangan risau, kerana banyak restoran di sekeliling Masjid Nabawi. Dan jangan risau kerana kebanyakan pekerja di restoran ini mahir berbahasa Melayu.

Oleh kerana SK ke Mekah dengan menggunakan Perkhidmatan Muassasah, SK terpaksa bergerak sendiri mencari makan pagi tu.

Untuk mencari makanan sarapan ala melayu seperti nasi lemak, bihun, roti canai mungkin agak sukar di Madinah. Tidak seperti di Makkah. Di Makkah sangat mudah untuk mendapatkan makanan melayu pelbagai citarasa.

Kebanyakan restoran dan kedai makan menyediakan sarapan pagi ala Arab. SK terserempak dengan beberapa orang jemaah dari Malaysia yang ingin membeli sarapan pagi. Mereka keliru untuk memilih menu. :). Keliru tak tahu nak pilih menu apa, dan keliru nak komunikasi guna bahasa apa..:)
Syai bil halib dan syawarma dajaj adalah menu sarapan pertama SK di Madinah pagi itu. Syai bil halib bermaksud Teh Susu. Manakala Syawarma dajjaj ialah Kebab ayam.  Melepas gian . Lama tak pekena syawarma dajjaj original ( versi arab).

Pagi itu SK pekena dua cawan Syai bil halib dan dua biji sywarma dajaj. Kenyang menyandar!!

Rasa syai bil halib  berbeza berbanding dengan  teh tarik Malaysia. Syai bil halib arab ada campuran sedikit gula dan susu cair. Harganya SR1 sahaja.

Rombongan jemaah haji dari Syiria - Sempoi je! bersarapan di dataran masjid.

Ini adalah suasana rakaman Solat Maghrib pada Jumaat 30 September 2011. Solat Maghrib dipimpin oleh syeikh Ale Syeikh