Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 7 Julai 2012

Lubang misteri terbesar di China


BEIJING - Sepasukan polis terpaksa melakukan operasi mencari dan menyelamat lewat malam kelmarin, apabila secara tiba-tiba sebahagian lebuh raya di jalan Xiangjiang, wilayah Hunan, China, roboh lalu membentuk sebuah lubang besar.

Kejadian itu turut meranapkan sebuah kereta dan meragut seorang pemandu akibat terjerlus ke dasar lubang berkenaan.

Lubang berkeluasan 30 meter persegi itu terbentuk pada laluan paling sibuk dalam wilayah berkenaan.

Menurut anggota penyelamat, mangsa yang terperangkap itu, gagal diselamatkan selepas usaha mengenal pasti dasar lubang tersebut menemui jalan buntu.

Justeru itu, bagi mengelakkan kemalangan berulang, pihak berkuasa tempatan terpaksa menutup jalan berkenaan dan siasatan kemunculan lubang misteri berhampiran sungai Viangjiang itu sedang dilakukan.
SH


 

Rabu, 4 Julai 2012

Tasik Retba di Senegal yang berwarna Pink

Tasik Pink atau dikenali sebagai Tasik Retba terletak di utara semenanjung Bab Vert Senegal iaitu di utara timur Dakar.Ia dinamakan sedemikian kerana airnya yang berwarna merah jambu.Fenomena ini disebabkan oleh kombinasi sejenis bakteria iaitu Cyanobacteria yang terdapat di dalam air dengan kepekatan kristal garam yang tinggi.

Warna ini jelas kelihatan semasa musim kering. Tasik juga dikenali untuk kandungan garam yang tinggi,seperti Laut Mati, dan ini membolehkan orang ramai untuk terapung dengan muda.Jom tengok video ni.

 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Selasa, 3 Julai 2012

Esok Malam Nisfu Sya'ban 1433

Apa kata Ustaz Azhar Idrus tentang Malam Nisfu Syaban???

Malam esok, Rabu malam Khamis. Insyallah kita akan menyambut Malam Nisfu Sya'ban. Malam ke 15 dari Bulan Sya'ban. Lagi 2 minggu kita akan bertemu Ramadhan. Mudah - mudahan Allah memberi kesempatan kita bertemu Ramadhan.Apa kata Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkenaan Malam Nisfu Sya'ban?
Program Ihya' Ramadhan 1433 Ad Diniyyah


02 JUlai 2012
12 Sya’ban 1433


Kepada
Semua Ahli Kariah
Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A

 Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh


Per: program ihya’ ramadhan surau ad diniyyah taman bandar baru selayang fasa 2a untuk tahun 1433H / 2012

 Perkara di atas adalah dirujuk

2.    Sukacita dimaklumkan bahawa mesyuarat AJK Surau Ad Diniyyah pada 24 Jun 2012 telah memutuskan beberapa perkara berikut:

1   Gotong Royong Perdana membersihkan kawasan persekitaran surau akan diadakan pada hari Ahad 08hb Julai 2012 (Ahad)  jam 8.30 pagi. Muslimin dan muslimat diminta datang ke surau pada hari tersebut. Jamuan makan disediakan. Sila bawa peralatan bergotong royong yang sesuai.

1   Jamuan Moreh: AJK Surau telah memutuskan untuk membuat kutipan sebanyak minimum RM50.00 setiap rumah untuk jamuan moreh sepanjang Ramadhan tahun ini. (Sila dapatkan borang sumbangan di surau dan serahkan sumbangan pada Bendahari Hj. Sapuan Daman. Anda akan menerima resit rasmi surau untuk setiap sumbangan)

1   Tender Moreh : Tender untuk penyediaan moreh dibuka mulai sekarang. Sila serahkan sebut harga kepada Bendahari Surau (Haji Sapuan Daman) sebelum 14 Julai 2012. Sebut harga adalah untuk jamuan selama 27 hari bermula 20 Julai 2012 – 26 Ogos 2012. Penyediaan makanan untuk 200 orang setiap malam. (Sila nyatakan menu terperinci harian dan khidmat lain yang disediakan)

1   Tadarrus Al Quran :  Tadarrus Al Quran akan diadakan sepanjang malam. Ibu bapa digalakkan mendaftarkan anak – anak mengikuti program ini. Hadiah galakan dan insentif akan diberikan di akhir Ramadhan nanti. Untuk memberikan lebih motivasi kepada anak – anak ibu bapa juga disaran untuk mengikuti sama program Tadarrus ini. Sebarang pertanyaan berhubung Tadarrus sila hubungi En. Akashah, Haji Solahuddin, Hajjah Sapiah dan Hajjah Azizah Salim

1   Sumbangan Iftar Muslimat: Lajnah Muslimat akan mengedarkan juadah berbuka secara PERCUMA  pada setiap Rabu , Sabtu dan Ahad sepanjang Ramadhan. Kaunter akan dibuka pada setiap lepas Asar di padang permainan. Semua dijemput datang mengambil juadah tersebut. Sebarang sumbangan untuk tujuan tersebut sila berhubung terus dengan Lajnah Muslimat.

1   Tahlil Arwah : Majlis tahlil akan diadakan sepanjang malam. Ahli kariah yang berhajat untuk mengadakan tahlil sila isi borang tahlil (dapatkan borang di surau mulai sekarang)

1   Sumbangan Ihya’ Ramadhan : Sumbangan yang boleh dibuat adalah dalam bentuk

o    Sumbangan susu / gula / teh / milo / nescafe / biskut
o    Sumbangan anak – anak yatim
o    Sumbangan Penajaan Ustaz pentazkirah
o    Sumbangan Majlis Tahlil
o    Sumbangan berbuka puasa
o    Sumbangan Bersahur pada 10 malam terakhir di surau
o    Sumbangan untuk anak – anak yang bertadarrus
o    Sumbangan untuk imam Tarawikh
o    Sumbangan untuk Pusat Tahfiz Ad Diniyyah


1   Majlis Khatam Al Quran / Penyampaian Sumbangan dari Penyelaras DUN Taman Templer Tuan Haji Mohamad Abdul Rahman: Majlis tersebut akan diadakan pada 16 Ogos 2012 (Khamis).

1   Disiplin Anak – Anak : Kerjasama dari ibu bapa amat diperlukan untuk mengawal disiplin anak – anak sepanjang berada di surau. Sila pastikan anak – anak tidak membuat bising dan mengganggu jemaah beribadah.

1   Qiamullail di 10 Terakhir Ramadhan : Qiam akan bermula jam 3.00 – 5.00 pagi)
1   Urusan Zakat Harta / Pendapatan /Zakat Fitrah : Untuk sebarang urusan zakat hubungi Tuan Haji Zulkifli Bin Wahijan No telefon 013-3672260
1   Maklumat Fakir miskin dan anak – anak yatim : Jika anda mempunyai sebarang maklumat tentang anak yatim dan fakir miskin sila maklumkan kepada Tuan Haji Zulkifli Bin Wahijan No telefon 013-3672260

Sekian
SK

(Surat ini akan diedar ke seluruh taman mulai Khamis, sila lihat peti surat rumah anda)

Isnin, 2 Julai 2012

Download Borang Sumbangan Untuk Surau, Tahfiz dan Borang tahlil Arwah sempena RamadhanBarangsiapa yang memberi makanan berbuka bagi orang yang berpuasa, maka baginya pahala yang seperti orang yang berpuasa tersebut tanpa mengurangi pahala orang yang berpuasa tersebut sedikit pun.” (Hadis Tirmidzi, Ahmad & An-Nasa’i)

“Seorang mukmin yang memberi makan mukmin yang lapar, kelak Allah akan memberi makan kepadanya daripada buah-buahan syurga, dan barang siapa yang memberi minum seorang mukmin, maka kelak Allah akan memberi air minum dari syurga” (Hadis Tirmidzi)

Ramadhan Pesta Infaq dan wakaf. Jom! Berkongsi Pahala Sepanjang Ramadhan ini.

Download Borang Sumbangan Untuk Surau Ad Diniyyah di sini. KLIK SINI
Download Borang Sumbangan Untuk Pusat Tahfiz Ad Diniyyah . KLIK SINI
Download Borang Tahlil Arwah. KLIK SINI

Takziah atas pemergian Haji Bahari Mantan Bendahari Masjid Amaniah

Perjalanan terakhir dari Masjid Amaniah

SK merakamkan ucapan takziah kepada waris atas pemergian Allahyarham Haji Bahari pagi tadi. Allahyarham adalah mantan bendahari Masjid Daerah Batu Caves Masjid Amaniah. Jenazah selesai disempurnakan selepas solat asar tadi di masjid Amaniah.

Semoga roh dtempatkan bersama para Solihin.   Al Fatihah

Download & sebarkan Jadual Tazkirah Ramadhan 1433 di sini
Dapatkan pahala cara mudah dan berkesan. Download dan sebarkan jadual Tazkirah Ramadhan 1433  ini. Tolong tampal di surau dan masjid yang sesuai. Download, Print dan tampal.
Jom meriahkan Ramadhan.

JADUAL INI DIKEMASKINI PADA 17 JULAI 2012
Klik sini

DOWNLOAD PERUBAHAN JADUAL

Projek turap jalan di hadapan Tahfiz bermula

Projek bermula

Projek turap jalan dan melebarkan kawasan parking di hadapan surau dan Pusat Tahfiz Ad Diniyyah bermula pagi ini. Terimakasih kepada Penyelaras DUN Tuan Haji Mohamad Bin Abdul Rahman yang prihatin terhadap masyarakat setempat.

Projek ini adalah projek di bawah peruntukan MARIS di bawah Kerajaan Negeri Selangor. Kerajaan Selangor yang prihatin. Syabas!!


Tahniah Tuan Haji Mohamad Abdul Rahman. Khidmat penuh cemerlang di DUN Templer. Insyallah tahun ni dicalonkan lagi untuk PRU 13

SK: Takziah kepada keluarga Haji Khairul Aman dan keluar Roslan Bahari yang kematian ahli keluarga - Semoga Allah menempatkan mereka bersama para Solihin.

Bolehkah solat sunat selepas Solat Asar?


Bolehkah solat sunat selepas solat asar? Adakah semua solat sunat diharamkan selepas solat Asar? Solat yang macamanakah yang diharuskan ditunai selepas solat asar?
Ada lima waktu kita dilarang solat;

1. Selepas solat subuh hingga terbit matahari
2. Selepas solat asar hingga terbenam matahari
3. Ketika terbit matahari hinggalah meninggi dengan kadar segalah (yakni 15 – 20 minit selepas terbit matahari, iaitu masuknya waktu dhuha)
4. Ketika matahari di tengah langit hinggalah ia tergelincir (yakni hingga masuk waktu zohor); dikecualikan hari jumaat bagi orang hadir ke masjid untuk solat jumaat.
5. Ketika matahari menguning hingga terbenam matahari.[1]
Dalil larangan tersebut ialah hadis-hadis Nabi berikut;

a) Sabda Nabi –sallallahu ‘alahi wasallam-; “Tidak ada solat selepas solat subuh hingga matahari meninggi dan tidak ada solat selepas solat asar hinggalah matahari terbenam” (HR Imam al-Bukhari dari Abi Sa’id al-Khudri, Bab La Tataharra as-Solah Qabla Ghurub as-Syams).

b) Abu Hurairah menceritakan; “Rasulullah menegah dari mengerjakan solat selepas asar hingga terbenam matahari dan selepas subuh hingga terbit matahari” (HR Imam Muslim dari Abu Hurairah. Bab al-Auqat allati Nuhiya ‘an as-Solah fiha).

c) Dari ‘Uqbah bin ‘Amir menceritakan; “Tiga waktu Rasulullah menegah kami dari mengerjakan solat dan mengkebumikan jenazah-jenazah kami pada waktu-waktu tersebut, iaitu; (1) Ketika terbit matahari hinggalah matahari meninggi, (2) Ketika bayang-bayang tengahari berdiri (yakni berhenti) (*bermaksud; matahari berada di tengah langit) dan (3) Ketika matahari condong untuk terbenam (*yakni ketika menguning di waktu petang)” (HR Imam Muslim, Abu Daud dan at-Tirmizi).

Daripada lima waktu si atas, dua waktu berkait dengan perbuatan solat, iaitu yang pertama dan yang kedua (selepas solat subuh dan selepas solat asar), maksudnya, kita dilarang solat bukan semata - mata apabila masuk waktu subuh atau masuk waktu asar, akan tetapi kita dilarang solat apabila kita telah melakukan solat subuh dan telah melakukan solat asar.

Adapun tiga waktu selebihnya, larangan adalah berkait dengan waktu. Maksudnya, apabila tiba sahaja waktu matahari berada di tengah langit atau matahari menguning atau matahari terbit, dilarang kita mengerjakan solat hinggalah tamat waktu larangan tersebut.

Solat yang dilarang kita melakukannya dalam waktu-waktu tadi ialah solat-solat yang tidak bersebab. Adapun solat-solat yang bersebab diharuskan kita melakukannya pada bila-bila masa sekalipun pada waktu-waktu yang dilarang di atas.

Maksud solat - solat sunat bersebab ialah solat - solat yang didahului oleh suatu sebab (yakni sebab datang dahulu, kemudian baru disusuli dengan solat). 

Di antaranya;
1. Solat – solat yang terluput sama ada solat fardhu atau solat sunat, yakni ia boleh diqadha sekalipun dalam waktu - waktu dilarang di atas.
2. Solat yang dinazarkan
3. Solat jenazah
4. Sujud tilawah dan sujud syukur
5. Solat gerhana.
6. Solat sunat tawaf
7. Solat sunat wudhuk
8. Solat istisqa (minta hujan)
9. Solat tahiyyatul-masjid (dengan syarat seseorang itu masuk ke dalam masjid untuk tujuan iktikaf, menuntut ilmu, menunggu solat atau tujuan - tujuan lainnya. Adapun jika ia masuk masjid semata-mata ingin mengerjakan solat tahiyyatul-masjid, dilarang solat pada waktu-waktu tersebut).

Solat - solat di atas diharuskan untuk dilakukan pada waktu - waktu dilarang solat tadi kerana ia bersebab. Adapun solat-solat yang dilarang kerana tidak bersebab ialah;

1. Solat istikharah
2. Solat hajat
3. Solat sunat ihram
4. Solat sunat mutlak

Rujukan;

1. Al-Majmu’, Imam an-Nawawi, 4/150 (kitab as-Solah, bab as-Saat allati Nuhiya an as-solah fiha).
2. Tamam al-Minnah, Syeikh 'Adil Yusuf al-Azzazi, 1/356


K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)


Kristal Tasnim Menyokong Penuh Usaha

Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A

Jadual Kuliah Sepanjang Julai 2012

JOM! KULIAH MAGHRIB

Semua kuliah / Ceramah / Program di bawah diadakan di

Tempat : Klik sini untuk lihat lokasi

Surau dan Pusat Tahfiz Ad Diniyyah, No 62 Jalan 2A/5, Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A, Jalan Sg Tua, Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Terbuka untuk semua tiada bayaran dikenakan, semua dijemput hadir dan hebahkan.

Insya Allah, jadual ini akan dikemaskini dari masa ke semasa. Ada beberapa orang ustaz yang belum dapat disahkan kehadirannya. Rajin - rajinlah melayari blog ini.

MINGGU PERTAMA


05.07.12 - Khamis - Ustaz Dr. Rahmat Abdullah - (Kitab Bimbingan Mukminin)
06.07.12- Khamis - Bacaan Yassin dan Tahlil Arwah
06.07.12 - Jumaat - Ustaz Zaki Madzar Atham (Kitab Unwanul Falah)
07.07.12 - Sabtu - Ustaz Mohd Rapi Bin Mohd Nor Kuliah Subuh (Kitab pilihan)
07.07.12 - Sabtu - Ustaz Muda Bin Abdullah ( Hadith 40)

MINGGU KEDUA

10.07.12 - Selasa - Ustaz Khairi Anuar Bin Salleh (Sirah Nabawiyah Durus Wa I'bar)
11.07.12 - Rabu - Ustaz Ahmad Awang - Kitab Al Islam
12.07.12- Khamis - Bacaan Yassin dan Tahlil Arwah
16.06.12 - Sabtu- Ustaz Mohd Rapi Bin Mohd Nor Kuliah Subuh (Kitab pilihan)

MINGGU KETIGA

18.07.12 - Rabu- Ustaz Sidek Noor- Kitab Minhajul Abidin
19.07.12 - Khamis - Ustaz Dr. Rahmat Abdullah (Kitab Bimbingan Mukminin)
19.07.12- Khamis - Bacaan Yassin dan Tahlil Arwah selepas solat Isyak

SAMBUNGAN KULIAH SEPANJANG RAMADHAN KLIK SINI