Insya Allah Sempurna

Pendaftaran di buka sekarang , hubungi 013 755 7011 / 013 279 1608

JOM! Sertai Program Wakaf telaga di Cambodia 2017

Amal jariah, Insyallah pahala berterusan mengalir kepada pewakaf, hubungi 013 7557011 / 013 279 1608

Upah Haji / Badal Haji 2017 kini dibuka

Daftar untuk Badal Haji 2017 / 1437 Sekarang! 013 - 755 7011 / 013 279 1608 InsyaAllah sempurna "

Kami sedang menyemai benih

Jom! Bersama kami berkongsi pahala. Sumbangan dialu - alukan’.

Kami menyusun Soff

Generasi pewaris Al Quran’.

Majlis Syahadah Khatam 30 Juzuk Hafazan Al Quran

Penyampaian Sijil Khatam oleh YB Zaidy Abdul Talib kepada Zulhusni Bin Othman Pelajar Tahfiz Ad Diniyyah ’.

Minal Aidin wal Faizin

“Salam Aidil Fitri dari AJK Ad Diniyyah - Maaf Zahir Batin”"

Salam Ramadhan 1438

“Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan tahun lalu”"

Pendaftaran untuk Korban dan Aqiqah di Kemboja dan Vietnam 2017 dibuka sekarang

““Hubungi Suraukini 013 755 7011 / 013 279 1608 - RM350 Satu bahagian "

Korban Merentas 2 Negara Cambodia Vietnam 2016

““Aidil Adha 1437 di Kampung Perikob Cambodia ."

Tuol Sleng Genocide Museum Cambodia

Zaman gelap tamadun kemanusiaan

Pelajar Pusat Tahfiz Ad Diniyyah 2016

Generasi Pewaris Al Quran

Sabtu, 6 Ogos 2011

Haron Din dibenar keluar IJN


KUALA LUMPUR, Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din yang telah dirawat beberapa hari di hospital kerana mengalami masalah jantung, telah dibenarkan keluar dari Institut Jantung Negara (IJN) sejak semalam.

Menurutnya, selama ditahan di wad unit rawatan rapi (CCU) IJN, beliau telah melalui tiga prosedur rawatan iaitu angiogram, ultrasound angiogram dan MRI. Katanya, berdasarkan laporan pemeriksaan, beliau masih berada di bawah penelitian doktor dan beliau dibenarkan pulang untuk berehat serta akan melalui temujanji susulan dengan doktor di IJN.

"Doktor telah menasihatkan saya supaya berehat, dan saya akan bercuti beberapa hari," jelas beliau dalam laman facebooknya semalam dan turut dimuat naik dalam facebook Darussyifa', hari ini. Menurut beliau, pulang dari IJN dan berehat di rumah, beliau sempat melayari laman web dan facebook Darussyifa’ serta membaca email-email dalam google group ahli Darussyifa’.

"Membaca komen yang jumlahnya mencecah ratusan, saya sangat teruja dan terharu dengan ingatan, doa, dan kata-kata perangsang daripada tuan-tuan dan puan-puan."Saya ucapkan jutaan terima kasih dan Allah sajalah yang layak membalasnya," katanya ringkas sebaik pulang ke rumah setelah dibenarkan keluar dari hospital oleh doktor yang merawatnya.

Dalam laman facebook terutama facebook kepunyaan Darussyifa', orang ramai tidak putus-putus berdoa kepada Allah SWT agar beliau segera sembuh serta pulih seperti biasa.

Kemasukan beliau ke hospital, khususnya IJN, mencemaskan orang ramai, sehingga menyebabkan pelbagai pihak tidak putus-putus bertanya mengenai keadaan terkininya.

Takziah En. Amirdin 2A/5, dan Pak Hashim 2A/1


SK merakamkan ucapan takziah dia atas 2 kematian dalam minggu ini. Bapa kepada mantan siak Surau Ad Diniyyah yang meninggal 3 malam lepas dan ibu kepada En. Amirdin yang meninggal awal pagi tadi jam 2.00 pagi.

Jenazah ibu En. Amirdin akan dikebumikan pagi ini di Melaka.

Takziah moga kedua mereka mendapat rahmat di sisi Allah. Lebih - lebih lagi kedua - dua mereka kembali ke rahmatullah di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Al Fatihah

Download tazkirah Ustaz Ahmad Awang di sini



Tazkirah santai bersama Ustaz Ahmad Awang sebentar tadi. Tazkirah berkisar tentang peristiwa - peristiwa yang berlaku dalam Bulan Ramadhan Al Mubarak.

Klik sini untuk download Tazkirah Ustaz Ahmad Awang.

Dengar secara online pun boleh

Jumaat, 5 Ogos 2011

Meriahkan pesta Tazkirah Ramadhan - Malam ini Tazkirah ustaz ahmad Awang



Meriahkan malam ini dengan pesta tazkirah. Jemput datang ke surau. Malam ini giliran Ustaz Ahmad Awang. Untuk makluman semua, Ustaz Ahmad awang mengajar tetap secara bulanan di surau ini. Kuliah Bulanan beliau ialah pada setiap hari Rabu minggu ke 2. 

Kenali Ustaz Ahmad Awang di sini

Hukum berzikir dan selawat di celah Solat Tarawikh

Meriahkan Ramadhan ini!! Jamuan berbuka Puasa - Sabtu dan Ahad ini -

Jemput datang - Kambing disediakan 

AJK surau Ad Diniyyah membuka peluang dan ruang untuk para jemaah bersama - sama memeriahkan Ramadhan ini dengan menganjurkan Majlis berbuka Puasa (Iftar Jamaie). Alhamdulillah atas sokongan padu dan para jemaah jamuan tersebut insyaallah akan diadakan pada hari Sabtu dan Ahad ini.6 dan 7 Ogos 2011.

Smart Puasa.  Melipatganda pahala puasa dengan menyahut saranan Rasulullah dalam hadith ini.

Daripada Zaid bin Khalid al-Juhhani r.a,. daripada Nabi SAW sabdanya,i "Sesiapa yang memberi makan (berbuka) kepada orang yang berpuasa, ia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa itu dan pahala orang yang berpuasa itu tidak berkurangan walau sedikitpun". (At-Tirmidzi)

Ingin menaja majlis buka puasa di hari yang lain? hubungi 013-2791608.




Download Tazkirah Ustaz Hamzah Ngah di sini



Maaf kerana terlewat memuatnaik tazkirah Ustaz Hamzah Ngah ini. Terdapat seikit masalah teknikal. Tazkirah Ustaz Hamzah Ngah ialah tazkirah untuk malam kedua Ramadhan yang lalu.

Klik di sini untuk download tazkirah Ustaz hamzah Ngah

Anda juga boleh mendengar Tazkirah Ustaz Hamzah Ngah secara online di sini,


Download Tazkirah Ustaz Wan Azhar di sini



Salam ceria pagi Ramadhan

Malam tadi tazkirah Ustaz Wan Azhar dari Trengganu di surau Ad Diniyyah. Anda yang tak berkesempatan hadir jangan susah hati kerana masih boleh muat turun tazkirah di sini.

Klik sini untuk download Tazkirah Ustaz Wan Azhar

Khamis, 4 Ogos 2011

Tazkirah malam ini!!! Lagi hangat - Ustaz Wan Azhar dari Ganu

Ustaz Wan Azhar

Meriahkan malam - malam Ramadhan anda dengan Tazkirah bermanfaat. Jemput hadir ke surau malam ini ye!. malam ini giliran Ustaz wan Azhar dari Negeri Trengganu Darul Iman.

SK: Tahniah haji Zulkifli telah pun selamat tiba di KLIA jam 8.00 malam tadi. Selamat Pulang Pahlawan Gaza!!

Pesta Ramadhan - Edaran juadah percuma petang ini.



Makluman setempat.

Lajnah Muslimat Ad Diniyyah akan mengedarkan juadah berbuka puasa secara percuma petang ini. Ini adalah program tahunan yang sangat meriah. Edar makan percuma!!.Penduduk setaman bolehlah datang ke padang permainan mulai jam 6.00 petang ini.

Edaran juadah berbuka secara percuma ini akan dibuat 4 kali seminggu. Iaitu pada setiap hari Selasa, Khamis, Sabtu dan Ahad. Jemput datang ambil juadah. Semuanya FREE!!

Sila datang ramai - ramai makan free

Yang capik datang bertongkat
yang lumpuh datang bertandu
yang buta datang berpimpin
yang pekak leka bertanya
yang pendek tinjau meninjau

yang korap mengekor angin.
si pekak pembakar meriam

si buta pengembus lesung
si lumpuh penghalau ayam
si capik jadi penanggah
si korap pemikul buluh

Pesta Ramadhan sungguh meriah. Anda ingin menyumbang utk program ini?? Sila hubungi SK.


Solat Tahajjud selepas solat Witir


Masalah sering ditanya sepanjang bulan Ramadhan.. Sepanjang malam bulan Ramadhan kita mengerjakan solat Tarawih yang disudahi dengan solat Witir sebanyak 3 rakaat.

Persoalan yang sering ditanyakan ialah, solat Witir adalah solat penutup. Bila disebut penutup, bermakna tidak boleh ada solat lain selepas itu. jadi bagaimana jika pada tengah malam hari selepas kita bertarawih dan berwitir, kita hendak mengerjakan solat Tahajjud? Bolehkah?

Jawapan

Solat witir disebut dalam hadis Baginda saw sebagai penutup solat malam (qiyam) sebagaimana di bawah:
Jadikan witir sebagai akhir (penutup) solat kamu dimalam hari. (HR Imam Bukhari : 998 dan Imam Muslim : 751)

Kata Asy-Syaikh Abdullah bin Abd Rahman Al-Bassam , walau bagaimana pun tidak dilarang untuk seseorang menunaikan solat - solat sunat lain seperti solat sunat bersebab , tahajjud dan sebagainya selepas menunaikan solat witir. Ini kerana perbuatan tersebut adalah thabit dari Rasulullah saw sebagaimana hadisnya yang diriwayatkan dari Saidatina A’isyah r.a :

Sesungguhnya Nabi saw menunaikan solat 2 rakaat dimalam hari selepas solat witir , dan dia dalam keadaan duduk  (HR Imam Muslim : 738)

Asy-Syaikh Ibn Jibrin r.h dalam fatawanya [Fatawa Ramadhan : 826] menyebutkan bahawa sesiapa yang telah menunaikan witir bersama - sama dengan imam dalam solat tarawikh , maka ia tidak perlu mengulanginya semula (solat witir). Dia boleh melakukan solat sunat dua rakaat lain jika dia ingin bangun malam , tetapi tidak boleh menunaikan solat witir kali kedua kerana solat witir tidak boleh dilakukan 2 kali dalam satu malam.

Dalilnya ialah hadis Rasulullah saw :

Tidak ada dua witir dalam satu malam  (Hadis Hasan riwayat Ahmad 4/23 , Abu Daud : 1439 , Tirmizi : 470 , An-Nasaie: 1679 dan Ibn Hibban : 6/201)

Maka kesimpulannya , tidak ada tegahan untuk melakukan solat sunat malam seperti tahajjud selepas menunaikan solat witir , tetapi tidak boleh diulangi solat witir lagi selepas itu.Cukup dengan sekali witir sahaja yang telah dikerjakan sebelum itu.

Download Kuliah Ustaz Mohd Zaki Madzar di sini


Assalamualaikum dan salam Ramadhan penuh ceria,

Pantas masa berlalu . Pejam celik pejam celik. Kita sudah memasuki hari ke 4 puasa hari ini.Malam tadi tazkirah ramadhan oleh Ustaz Mohd Zaki, berlangsung seperti yang dirancang. Surau masih padat dan sendat. Moga momentum ini kekal hingga ke penghujung Ramadhan.

Anda yang tidak berkesempatan menghadiri tazkirah malam tadi bolehlah memuat turun tazkirah tersebut di sini.

Klik sini untuk download tazkirah Ustaz Mohd Zaki Madzar Atham.

Boleh juga mendengar secara online di sini

Tuan Guru Harun Din di CCU - Semoga cepat sembuh


 
Tuan Guru Ust. Haron Din kini berada di wad CCU, Inst. Jantung Negara (IJN). Mohon para sahabat semua doakan kesejahteraan beliau. Semoga beliau cepat sembuh dan dapat meneruskan perjuangan Islam tercinta... Insya Allah Allah akan makbulkan doa orang yang berpuasa.. amin

Hukum dan Waktu membayar Zakat Fitrah


Sekadar mengulangkaji beberapa perkara berkaitan zakat. Berikut adalah beberapa hukum berkaitan waktu untuk membayar zakat fitrah. Selamat mengulangkaji :)
  • Waktu Yang Dibolehkan iaitu dari awal Ramadhan sehingga hari akhir Bulan Ramadhan.
  • Waktu Wajib iaitu selepas terbenam matahari pada akhir Ramadhan.
  • Waktu Afdhal iaitu selepas sembahyang subuh pada hari akhir Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan sembahyang Raya Aidil Fitri.
  • Waktu Makruh iaitu selepas sembahang Hari Raya Aidil Fitri sehingga tibanya Waktu Maghrib (iaitu sebelum terbenam matahari).
  • Waktu Haram iaitu selepas terbenam matahari pada Hari Raya Aidil Fitri.
SK: Urusan Zakat di Taman Bandar baru Selayang Fasa 2A - Sila berhubung dengan Haji Zulkifli Wahijan.

Rabu, 3 Ogos 2011

Malam ke 3 Ramadhan yang meriah - Pesta Tadarrus

Pesta Tadarrus - anak - anak setaman bertadarrus di bawah khemah baru.

Anak - anak setaman turun berbondong -bondong dengan azam dan semangat Ramadhan yang berkobar - kobar . siang berpuasa , malam bertadarus. Moreh ramai - ramai. Keseronokan anak - anak ini nampak jelas di wajah mereka.
Surau Padat - manusia, jin dan malaikat berhimpun - malam penuh rahmat. memang pesta Ramadhan! Jemaah khusyuk mendengar tazkirah Ustaz Mokhtar Senik. Ulamak Muda dari Kuantan Pahang.

 Persiapan Moreh

Moreh bukan sekadar jamuan, ianya adalah jamuan ramah mesra dan ukhuwwah. Moreh ini akan menjadi kenangan manis untuk anak - anak setaman. Ada kenangan yang manis untuk diingati satu ketika nanti. Anda juga pasti ada kenangan bermoreh di kampung satu ketika dulu.  


Pelancaran Tabung Sumbangan Tahfiz Ad Diniyyah - malam ini



Pesta menginfaq semakin meriah. Rebutlah peluang dan kesempatan yang ada. Jangan ketinggalan. Malam ini pelancaran tabung Pusat Tahfiz Ad Diniyyah. Sumbangan anda amat diperlukan untuk kesinambungan generasi Hafiz Al Quran.

Sumbangan anda tanda sokongan. Sokongan anda akan meneruskan kesinambungan generasi Al Quran. Sokong dan sumbang!! Pesta ibadah makin hangat!!!

Hangatkan pesta Ramadhan ini. Jemput datang ke surau malam ini. Ikhtiarkan supaya anda tidak terlepas peluang di Ramadhan yang mulia ini. Jemput datang jemput  datang. Makmurkan surau. Makmurkan masjid

yang capik datang bertongkat
yang lumpuh datang bertandu
yang buta datang berpimpin
yang pekak leka bertanya
yang pendek tinjau meninjau
yang korap mengekor angin.

si pekak pembakar meriam
si buta pengembus lesung
si lumpuh penghalau ayam
si capik jadi penanggah
si korap pemikul buluh.

Semua berperanan memeriahkan Ramadhan ini
jangan terlepas pesta Ramadhan ini
Datang jangan tak datang


 Untuk lebih jelas download pamplet ini di sini


Pesta Tazkirah - Ustaz Mohd Zaki Madzar Atham malam ini


Ustaz Zaki (orang kuat Darus Salam)

Jemput datang ke surau malam ini untuk mendengar tazkirah dari Al  Fadhil Ustaz Mohd Zaki. Insyaallah Ustaz Zaki akan melancarkan tabung sumbangan Pusat Tahfiz Ad Diniyyah malam ini.

Pesta ibadah semakin rancak. Gandakan amal. Meriahkan malam dengan qiam dan tadarrus Al Quran

Download Tazkirah Ustaz Mokhtar Senik di sini



Salam Ramadhan!

Tazkirah Ustaz Mokhtar Senik malam ini menyegarkan suasana. Anda yang tidak sempat mendengar tazkirah tersebut boleh memuat turun tazkirah tersebut di sini. Rugi kalau tak dengar. Best!!.

Selamat mendengar
Klik sini untuk download Tazkirah Ustaz Mokhtar Senik

Nak engar secara online pun boleh kat sini


Selasa, 2 Ogos 2011

Download Tazkirah Ustaz Azhari Ibrahim di sini

Ustaz Azhari Ibrahim - Timbalan Pengerusi Tahfiz Ad Diniyyah.

Anda yang tidak berkesempatan menghadiri Tazkirah Al Fadhil Ustaz Azahari Ibrahim pada malam 1 Ramadhan 1432 yang lalu tidak perlu risau kerana anda kini boleh memuat turun tazkirah tersebut di sini. InsyaAllah SK akan berusaha memuatnaik ceramah dan tazkirah sepanjang Ramadhan tahun ini di blog ini.

Semua kerja - kerja rakaman ini diusahakan sepenuhnya oleh Ir. Haji Mohamad Amin Othman. Tahniah tuan haji ! komitmen yang tinggi untuk memeriahkan Ramadhan ini.
 
Meriahkan Ramadhan dengan majlis ilmu. :)

Klik sini untuk download Tazkirah dan Perasmian Ustaz Azhari Ibrahim

Kalau nak dengar tazkirah secara online pun boleh klik je player kat bawah ni

Pesta Tazkirah malam ini - bersama Ustaz Mokhtar Senik



Tuan - tuan , puan -puan dijemput hadir malam ini ke Surau Ad Diniyyah untuk mendengar tazkirah Ramadhan dari ustaz Mokhtar Senik dari Negeri Pahang Darul Makmur.

Meriahkan Ramadhan ini.!!

Macam - macam idea orang buat banner Ramadhan



Hihhi... Geli hati juga SK membaca banner ini. Banner ni dirakam oleh seorang sahabat SK ketika beliau ke Melaka baru - baru ini. Mmmmmmm.... macam - macam idea .

Apa komen anda tentang banner ni. Agak - agak sesuai tak??? :)


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja












 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Pesta tazkirah - banner jadual tazkirah besar gedabak


Ni dia banner jadual Tazkirah Ramadhan Ad Diniyyah 1432 besar gedabak. Banner ni hasil kerja keras abe Mere. Dengar khabar Abe Mere bersengkang mata nak menyiapkannya. Bravo Abe Mere!!. Hasil kerja yang kreatif. Moga banner ini memberi manfaat kepada jemaah.


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja











 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com


Ramadhan - Pesta mewakaf harta benda


Kerja pemasangan khemah wakaf

Petang tadi sekitar jam 5.00 petang. Kerja - kerja pemasangan khemah untuk kegunaan Ramadhan siap di pasang di perkarangan surau. 3 Unit Khemah ini akan digunakan sepanjang Ramadhan ini. Khemah ini digunakan untuk ruang anak - anak bertadarus, majlis berbuka puasa (iftar Jamaie) dan bermoreh selepas Tarawikh.

AJK Ad Diniyyah menawarkan peluang untuk berkongsi untuk mewakafkan khemah ini untuk kegunaan setaman. InsyaAllah khemah ini akan dapat memberi manfaat kepada penduduk setempat pada masa akan datang. Rebutlah peluang untuk mewakafkan pembelian ini. Pesta mewakaf harta benda sudah bermula. Jadikan Ramadhan ini Ramadhan terbaik.

Hubungi 013-2791608

3 unit khemah siap dipasang
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Isnin, 1 Ogos 2011

Pesta Tazkirah kini bermula - Ustaz Hamzah Ngah dari Trengganu


Tazkirah malam kedua - Ustaz Hamzah Ngah dari Negeri Trengganu Darul Iman. Jom meriahkan Ramadhan ini. 

Ahad, 31 Julai 2011

Salam Ramadhan! Tazkirah dari seekor chimpanzee


SK suka tengok gambar ini. Orang kata, gambar boleh membawa mesej yang lebih bermakna dari ungkapan kata - kata. Tidak perlu tazkirah yang panjang untuk menyedarkan manusia. Berbuih mulut - mulut ustaz dan pendakwah bercakap untuk memperbaiki masalah sosial yang berlaku hari ini. Gejala buang anak, kisar anak dalam blender, campak anak dari flat, hanyutkan anak dalam sungai dan macam - macam kisah penderaan.

Gambar ini mungkin sebagai tazkirah permulaan sebelum menjelang Ramadhan maghrib ini. Selamat berpuasa. Pesta Ibadah sudah bermula


Baik punya posing
 
Harimau dihutan disusukan, anak kera di rumah tolong buatkan susu.....:)



Ini anak siapa???

Lihat video ini . Tazkirah Pra Ramadhan

 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Pesta Tazkirah bermula - Banner Jadual Ramadhan 1432


Banner Ramadhan Ad Diniyyah 1432 - Ukuran 8 ' x 13 '

Terimakasih abe Mere yang bertungkus lumus menyiapkan banner besar gedabak ini. klik jadual untuk lihat saiz yang lebih besar.


 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com