Insya Allah Sempurna

Pendaftaran di buka sekarang , hubungi 013 755 7011 / 013 279 1608

Misi Bantuan Kemanusiaan Rohingya Bersama Muslim Care Malaysia

Persaudaraan tanpa sempadan 21 - 25 September 2017

Upah Haji / Badal Haji 2018 kini dibuka

Daftar untuk Badal Haji 2018 / 1439 Sekarang! 013 - 755 7011 / 013 279 1608 InsyaAllah sempurna "

Kami sedang menyemai benih

Jom! Bersama kami berkongsi pahala. Sumbangan dialu - alukan’.

Kami menyusun Soff

Generasi pewaris Al Quran’.

Misi Ziarah Pra Ramadhan Cambodia 2017

Menyampaikan Al Quran, telekung, beras fidyah, wakaf telaga kepada fakir miskin Cambodia ’.

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Kami melahirkan Para Huffaz Al Al Quran”"

Pendaftaran untuk Korban dan Aqiqah di Kemboja dan Vietnam 2018 dibuka sekarang

““Hubungi Suraukini 013 755 7011 / 013 279 1608 - RM320 Satu bahagian "

Misi Bantuan Kemanusiaan Ke Rohingya

““21 - 25 September 2017 ;

Tuol Sleng Genocide Museum Cambodia

Zaman gelap tamadun kemanusiaan

Pelajar Pusat Tahfiz Ad Diniyyah 2016

Generasi Pewaris Al Quran

Jumaat, 10 Jun 2011

Video - Kebakaran terburuk dalam sejarah Arizona


PHOENIX: Kebakaran hutan di Arizona dipercayai berpunca daripada kecuaian sekumpulan penduduk yang berkhemah terus marak buat hari ke-11 kelmarin, memaksa beribu-ribu penduduk lari selain menyebabkan sebuah bandar hangus dan kawasan hutan pokok pain seluas 1,550 kilometer (km) persegi rentung.

Kebakaran itu adalah yang kedua terburuk dalam sejarah Arizona membabitkan pusat percutian pergunungan Greer yang dikosongkan beberapa hari sebelum api tiba, kata pegawai kepada wartawan di bandar berdekatan, Springerville.

Pegawai bomba, Kapten Jim Wilkins, berkata masih terlalu awal untuk menyatakan berapa banyak daripada beratus-ratus kediaman yang musnah tetapi menyatakan: “Kami tahu kebakaran itu membakar hangus sebahagian besar kawasan berkenaan.”

Awalnya, pihak berkuasa mengarahkan semua penduduk Springerville dan Eager berpindah. Dua bandar itu yang berdekatan sempadan New Mexico mempunyai 8,000 penduduk.

Selain itu, seramai 2,000 lagi penduduk sudah diarah keluar dari kawasan berkenaan sejak dua hari lalu tetapi ada yang dibenarkan tinggal buat sementara. Sekurang-kurangnya 11,000 lagi penduduk sudah dipindahkan dari kawasan White Mountains, sebuah tempat percutian popular bagi warga Arizona yang mahu mengelak daripada cuaca panas, selepas api mula merebak 29 Mei lalu.

Kebakaran itu belum dapat dipadamkan 2,000 anggota bomba tetapi tiada penduduk yang maut atau cedera setakat ini manakala kerugian struktur hanya membabitkan 11 bangunan, empat daripadanya kabin, kata pegawai.

Pegawai New Mexico juga melakukan persediaan menghadapi kebakaran itu yang kini sejauh lebih satu kilometer dari negeri itu.

Angin yang membantu api merebak dijangka kembali menjadi faktor besar menyukarkan kebakaran dipadamkan kerana diramal mencapai kelajuan 68 kilometer sejam lewat kelmarin.

“Kebakaran ini amat besar dan kuat. Kami belum dapat mengawalnya,” kata pegawai penerangan, Brenyn Lohmoelder.

Anggota bomba turut terancam kerana api boleh tiba-tiba marak kerana daun pokok yang masih terbakar dibawa angin  ke kawasan baru, kata pegawai bomba, Jim Whittington. – Reuters




Majlis Perkahwinan Pak Hashim esok

 Wedding of The Year 2011

Haaaa.... Hari yang ditunggu sudah tiba. Esok Majlis Doa Kesyukuran Menyambut Pengantin. Selepas zohor. Esok juga  Hari Penyampaian Hadiah kepada pemenang Soalan "Gempar 03 Jun". Tahniah semua pemenang. Kepada semua pemenang  dijemput hadir mengambil hadiah. hihihihihi. Sila beratur untuk makan gulai kambing. hahahaha.

Malam ini muslimat bergotong royong menyiapkan bunga telur di rumah Kak Zah. Sure banyak cerita tu. hihihih. Tak caya tanya Kak Zah....:).

SK: Jangan lupa hulur kat pengantin. Banyak jasa pengantin ni pada surau. 








Khamis, 9 Jun 2011

Program untuk anak - anak Tahfiz 24 Julai - 25 Julai 2011


Lokasi misteri.....:)

AJK Pusat Tahfiz Ad Diniyyah sedang merancang satu program untuk anak - anak Tahfiz. Insya'allah tempat dan tarikh program telah dapat dipastikan. 

Tarikh Program : 24 Julai 2011- 25 Julai 2011
Hari Program : Ahad dan Isnin
Bertolak : Jam 8.30 Pagi Ahad
Tempat tinggal : Ditaja
Makan : Sedang diusahakan
Penyertaan : Terhad
Bertempat : Di lokasi gambar di atas (sila teka :)

Ikuti perkembangan dari SK :)

Klu kedua lokasi ......hihhihihihi

Menghargai pengorbanan sahabat blogger Arrawa




Melihat kesungguhan dan komitmen yang berterusan dalam kerja - kerja dakwah dan penyebaran ilmu dan maklumat, SK hari ini meletakkan blog arrawa di sidebar blog suraukini. Arrawa adalah sahabat blogger yang mempunyai blog yang penuh dengan ilmu dan maklumat. Gedung ilmu MP3. Semuanya percuma.  Semoga trafik ke blog arrawa bertambah meriah.

Semoga usaha murni arrawa diberkati Allah.

Masyallah! Labah - labah bermuka macam manusia



Tidak berapa lama dahulu SK ada post satu artikel tentang Indonesia diserang ulat bulu, Ribuan ulat bulu menyerang beberapa kampung di Indonesia. Selepas reda cerita ulat bulu, Indonesia kini dikejutkan pula dengan penemuan labah - labah bermuka manusia.

Tengok koleksi ini. Lihat kebesaran Allah. Yang menjadikan pelbagai bentuk kehidupan.


 
 
















Stor Simpanan barang Surau Ad Diniyyah dah pasang jeriji besi



Memperkemaskan lagi sistem pertahanan stor. :) . Jeriji besi siap dipasang Isnin lepas. Mr. Kamal tersenyum selepas selesai kerja pemasangan.


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja













Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Rak Al Quran Sumbangan Alloy

Terimakasih kepada penyumbang.
 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah - Menerima masuk pelajar yang ke - 20 semalam!



Penggal ke 3 sesi 2011 Pusat Tahfiz Ad Diniyyah bermula semalam. Semalam Pusat Tahfiz menerima seorang lagi pelajar (sepenuh masa yang tidak menetap di asrama). Mohd Faiz Bin Azhar adalah pelajar yang ke 20 diterima masuk untuk tahun ini.

Jumlah keseluruhan pelajar sehingga hari ini  ialah 20 orang. 16 orang pelajar yang menetap di asrama dan 4 orang pelajar yang tidak menetap di asrama (berulang alik harian.)

SELAMAT MENGHAFAZ!!


SK : Persiapan untuk menyambut pelajar Generasi Ke- 2 Pusat Tahfiz Ad Diniyyah sudah bermula. Tapak asrama sudah dikenal pasti. Kami sedang berusaha untuk mengambil anak - anak yatim untuk generasi ke- 2 ini. Tiada bayaran dikenakan untuk anak - anak yatim ini. Segalanya percuma. Kemasukan Generasi Ke - 2 ialah pada Disember 2011.

Anda mempunyai maklumat tentang anak yatim ? Untuk temuduga anak yatim hubungi 013-2791608.

Rabu, 8 Jun 2011

16 Jun Gerhana Bulan



KUALA LUMPUR 7 Jun - Rakyat negara ini berpeluang menyaksikan fenomena gerhana bulan separa selama kira - kira enam jam bermula pukul 1.25 pagi pada 16 Jun ini. Menurut kenyataan Agensi Angkasa Negara (Angkasa), fenomena yang biasanya berlaku ketika fasa bulan penuh itu disebabkan bulan melintasi bayang bumi.

"Fenomena gerhana tersebut pada 16 Jun ini akan bermula dengan fasa penumbra (P1) pada pukul 1.25 pagi. Menurut Angkasa lagi, gerhana akan jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang umbra bumi (U1) bermula pukul 2.23 pagi sehingga gerhana maksimum pada 4.13 pagi.

"Gerhana masih terus berlaku sehingga pukul 7.01 pagi tetapi fenomena tersebut tidak dapat disaksikan pada waktu itu kerana bulan berada di kawasan bayang penumbra bumi yang kurang gelap," tambahnya.

Lintah raksasa serang kampung Jawa Tengah



DEMAK - Penduduk di Desa Timbul Sloko, Demak, di Jawa Tengah kini berada dalam kebimbangan ekoran serangan lintah raksasa di kawasan berair dan jalan yang basah akibat hujan, lapor akhbar dalam talian, Kompas.com semalam.

Seorang penduduk kampung itu, Satiman, 36, berkata, bentuk lintah tersebut kelihatan berbeza dengan lintah darat. Ratusan haiwan tersebut muncul selepas banjir kilat surut.

Menurut Satiman, kehadiran lintah yang bersaiz lima kali ganda daripada biasa itu menyebabkan penduduk kampung buntu untuk mencari cara bagi menyelesaikan masalah tersebut. Ketua Tentera Daerah Kecil Sayung, Arief Sudaryanto berkata, lintah yang sama turut ditemui di Desa Sidogemah dan Sriwulan.

Dia menjelaskan bahawa jenis lintah itu belum diketahui tetapi penduduk kampung tidak perlu bimbang kerana ia tidak membahayakan mereka.

Seorang lagi pegawai tentera, Kapten Bambang Susilo berkata, penduduk kampung tidak perlu takut kerana lintah tersebut tidak menghisap darah.

"Sudah 15 minit ia melekat di tangan, lintah ini tidak menggigit saya," katanya. - Agensi

S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Anak - anak Tahfiz memulakan kelas Penggal ke 3



Hari ini anak - anak tahfiz memulakan kelas untuk penggal ke 3. Cuti sekolah yang bermula 28 Mei 2011 berakhir hari ini. Hari ini pelajar mula menghafaz ayat - ayat baru mulai juzuk ke 3 dan berusaha untuk menghabiskan hafazan untuk juzuk ke 3,4,5,6 hingga hujung tahun ini. Target 8 Juzuk setahun.

Alhamdulillah ada beberapa pelajar yang menunjukkan potensi yang baik untuk mencapai sasaran.