Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 15 September 2012

Sebahagian gambar - gambar majlis Jamuan Mahhabah IdulfitriPelbagai menu lazat disediakan
Mahabbah Idul Fitri 1433 Meriah!

Penutup bulan Syawal! Tahniah kepada semua urusetia yang bertungkus lumus membuat persiapan sejak awal petang semalam. Kemuncak acara bermula jam 2.00 petang - 4.40 Petang.

Beberapa keping gambar sambil lewa dari lensa SK :). Gambar selebihnya akan menyusul dari Cinagambar


Antara yang hadir Ustaz Ridhuan Mohd Noor


Urusetia melayan tetamu
Turut hadir Penyelaras DUN Taman Templer


Lagi gambar menyusul....Jumaat, 14 September 2012

Notis Mesyuarat Agung Kali ke 10 Tahun 2012 
Gambar Arkib Ad Diniyyah - AGM 2011
Setahun sudah berlalu. AGM muncul kembali....
Lagi gambar Arkib AGM 2011 di sini

SK : Merujuk kepada arahan Jabatan Agama Islam Selangor. Bil (15) dlm JAI.SEL PAIDG(T)BPM 03/001/2 Bertarikh 13 Julai 2012 .Arahan supaya semua surau mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan 2012 pada bulan Julai - September 2012. Respon dari Ad Diniyyah adalah seperti berikut:
 
 
Ruj. Kami: ( JKSAD 10 - 13 /pekeliling 02 / 12)

 
Kepada

Pengerusi Surau, Semua Ahli Jawatankuasa, Pegawai Syarak dan Wakil Muslimat,
Dan semua Muslimin dan Muslimat, Surau Ad Diniyyah

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh!!

Per: NOTIS MESYUARAT AGUNG TAHUNAN KALI KE 10 SURAU Ad DINIYYAH  TAMAN BANDAR BARU SELAYANG FASA 2A tahun 2012.

 Perkara di atas adalah mohon dirujuk

2.             Sukacita dimaklumkan bahawa mesyuarat tersebut akan diadakan pada tarikh dan tempat berikut:


                                Tarikh                     :              30 SEPTEMBER 2012
                                Hari                         :               AHAD
                                Masa                       :               9.00 Malam
                                Tempat                   :               Surau Ad Diniyyah BBS 2A

3.             Agenda mesyuarat adalah seperti berikut
             

i.              Ucapan Pengerusi Majlis &  bacaan doa oleh Ustaz Mohd Zaki Madzar Atham B. Zulkifli
ii.             Ucapan pengerusi Mesyuarat Agung ke 10 Ustaz Azhari Bin Ibrahim
iii.           Ucapan alu - aluan Pengerusi Surau Ad Diniyyah Tuan Haji Zulkifli Wahijan
iv.           Ucapan Perasmian oleh Nazir Masjid Sg Tua. – Tuan Haji Zainal Abidin Bin Mohd Darudin
v.             Membentang dan mengesahkan minit mesyurat Agung kali ke 9
vi.           Membentang dan mengesahkan laporan tahunan sesi 2011
vii.          Membentang dan mengesahkan laporan kewangan sesi 2011
viii.        Membentang dan mengesahkan laporan kewangan Badan Khairat Kematian sesi 2011
ix.           Membentang dan mengesahkan laporan kewangan Pusat Tahfiz Ad Diniyyyah 2011
x.             Membahaskan usul – usul
xi.           Ucapan penangguhan
xii.          Jamuan Ringan

4.             Semua usul untuk dibahaskan hendaklah dikemukakan kepada Setiausaha sebelum 25 September 2012

5.             Tuan / Puan dijemput hadir ke mesyuarat tersebut. Semoga Allah membalas segala amal dengan kebaikan.


Sekian Terima kasih


Yang Benar
SK
Setiausaha Surau Ad Diniyyah                          


SK : Surat rasmi akan diedarkan mulai esok 15 September 2012. Mesyuarat adalah ibadah kerana bermesyuarat adalah Sunnah Rasulullah S.A.W.  Selamat beribadah!

Rabu, 12 September 2012

Kenali Sheikh Abdul Karim Omar Al Makki - Video


Motivasi untuk anak - anak Tahfiz Ad Diniyyah. Kenali Sheikh Abdul Karim Omar al-Fatani al-Makki.  Imam Masjid Sultan Salahuddin Shah Alam. Lihat latar belakang kehidupan beliau di Makkah. Bagaimana beliau menghafaz Al Quran

Sewaktu berusia 14 tahun , dia pernah menjadi Imam terawih di sebuah masjid di Toif , Mekah . Berkebolehan meniru lebih 15 suara bacaan ayat suci al-Quran , termasuk Sheikh Maasyari al-Afaasy dan Sheikh Maher Muaqliyy .
 
Qari kepada diRaja Arab Saudi , jawatan yang belum pernah ( ketika itu ) disandang oleh orang Melayu . Pengiktirafan keatas bangsa melayu secara keseluruhan nya . Siapakah lelaki yang dimaksudkan ?
 
Itulah ; Sheikh Abdul Karim Omar al-Fatani al-Makki , 29 Mac 1979 yang lahir dan dibesarkan di Kota Suci Makkah al-Mukaramah , Arab Saudi . Tidak pernah lupa dengan asal usulnya yang mempunya kacukan darah Melayu di Malaysia dan Thailand .

Pendidikan :

Mendapat bimbingan agama dari ayahanda , sehingga mampu khatam al-quran beberapa kali sewaktu diusia muda . Seusia 8 tahun , Sheikh Abdul Karim sering mengikut ayahnya mempelajari dan mendalami talaqqi dan tahfiz al-Quran di Masjid al-Haram .

Melanjutkan pelajarannya di Masjid Abdullah bin Abbas di Taif , Mekah . Belajar di sekolah pondok di Pattani dan Thanawi di Maahad Darul Maarif , Thailand . Mempunyai diploma jurusan Syariah , Maahad 'Ali Li al-Dirasat al-Islamiyyah wal 'Arabiyyah ( MADIWA ) , Perak .

Seusai tamat pembelajarannya dalam jurusan syariat Islam di Universtiti al-Azhar di Mesir , beliau mendapat tawaran biasiswa melanjutkan sarjana muda nya di Universiti King Saud , Arab Saudi dalam jurusan Pendidikan Tafsir dan Hadis .

Sheikh Abdul Rahman Abdul Azizi al-Sudais , Imam besar Masjid al-Haram ketika membuat kunjungan ke Kuala Lumpur , Sheikh Abdul Karim memperdengarkan bacaan surah al-Fatihah dan ayat-ayat suci al-Quran dihadapan as-Sudais . Tertarik dengan bacaan nya itu , as-Sudais memberikan anugerah kepada Sheikh Abdul Karim sebagai as-Sudais kedua di Malaysia .

As-Sudais juga , pernah menawarkan Sheikh Abdul Karim menjadi imam di masjid al-Haram .

Allahu'alam
 K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)


Kristal Tasnim Menyokong Penuh Usaha

Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A

Adnan Menderes, Pejuang Islam Turki Syahid di Tali GantungAli Adnan Ertekin Menderes (lahir di Aydin tahun 1899 – meninggal di Imrali, 17 September 1961 pada umur 62 tahun) merupakan seorang negarawan Turki dan pimpinan pertama yang dipilih secara demokratisdalam sejarah Turki. Ia menjawat jawatan Perdana Menteri Turki antara tahun 1950–1960. Salah seorang pengasas Parti Demokrat pada tahun 1946, parti oposisi rasmi ke-4 di Turki. 


Masyhur di kalangan masyarakat Turki tersebar kisah Adnan Menderes menaiki sebuah pesawat terbang. Semasa di angkasa, salah satu mesin pesawat mati. Pilot pesawat mengumumkan keadaan emergency. Menderes bersumpah, jika Tuhan selamatkan dirinya, dia berjanji untuk mengembalikan kejayaan Islam di Turki. 

Akhirnya pesawat pun terbakar. Satu-satunya penumpang yang selamat, hanya dirinya. Allahu a’lam. Dia dikenali sebagai orang yang pertama kali mengembalikan azan ke dalam bahasa Arab, dimana sejak lama diubah oleh Kamal Attaturk ke dalam bahasa Turki. Tahun 1950 bergabung dengan Parti Demokrat Turki dan menjadi calon untuk pilihanraya.Amerika pada masa itu mensasarkan bahawa Menderes akan kalah dengan manifesto-manifesto yang dibawanya. 

Antara kempen Menderes ialah: -Azan dikembalikan ke dalam bahasa Arab. -Ibadah haji diizinkan. -Pembukaan kembali sekolah-sekolah agama (Islam) dan pengajaran agama di sekolah-sekolah umum. -Membatalkan dasar yang melarang hijab bagi Muslimah. Dan hasilnya sangat mencengangkan! Parti Attaruk menurun 32 keursi. Manakala Parti Demokrat meraih 318 keursi. Adnan Menderes dipilih menjadi PM Turki, dengan presiden Celâl Bayar Semenjak dilantik menjadi PM, Menderes memenuhi janji-janji di dalam manifesto. Pelantikannya bertepatan dengan awal Ramadhan dan dalam masa yang sama, Menderes mengisytiharkankan azan dengan bahasa Arab, kebebasan berpakaian untuk muslimah, pengajaran di masjid-masjid, dan dibolehkan memakmurkan masjid. 


Pada pilihanraya 1954, parti Attatruk sekali lagi menurun secara drastik hingga tinggal 24 keursi. Pada masa yang sama, Menderes mengizinkan peraturan yang membolehkan pengajaran Bahasa Arab, pengajaran Al-Qur’an di seluruh sekolah menengah, membangunkan 10,000 masjid dan 22 maahad Islam di Anatolia, dalam rangka akselerasi program para khatib, da’i, dan guru-guru Al-Qur’an. 

Menderes juga megizinkan penerbitan buku-buku Islam, majalah-majalah, atau lebaran yang menyerukan agar kembali berpegang teguh dengan ajaran Islam. Lebih dari itu, Menderes mengaktifkan kembali masjid-masjid yang dijadikan gudang-gudang untuk kembali menjadi tempat ibadah dan membuka 25 madrasah tahfiz Al-Qur’an. Menderes mulai aktif menjalin hubungan dengan Dunia Arab melawan Israel. 

Antaranya, melaksanakan aturan ketat untuk setiap kargo yang masuk dari Israel, baik kargo ubat-ubatan atau barang yang 'Made in Israel'. Malah Menderes pernah mengusir Duta Israel di Turki tahun 1956. Arus Islamisasi yang begitu deras, membuat golongan anti Islam di Turki kepanasan. Didalangi oleh para jeneral dari zaman Kamal Attatruk banyak menikmati kucuran dollar dari Israel, Jeneral Kamal Joe Russel menangkap dan menghukum gantung Menderes. 

Sebab-sebab Menderes dihukum gantung telah ditulis oleh seorang wartawan bernama Sami Kohen, "Penyebab hukuman mati Menderes adalah, kebijakan politiknya yang teramat dekat dengan dunia Islam, sebaliknya dingin dan kaku dengan Israel. Selain itu, kunjungan terakhirnya ke beberapa negara Teluk, yang kemudian dilanjutkan beribadah haji, menjadi sebab kemarahann militer tentera Turki." 

Dengan izin Allah, Menderes syahid di tali gantung Seorang Adnan Menderes, hanya dalam 10 tahun perjuangannya, sekolah-sekolah Islam yang dibukanya, lembaga-lembaga tahfiz yang telah digerakkan, masjid-masjid yang dibangunkan, azan yang idikembalikan dalam bahasa Arab, ternyata membuahkan hasil semenjak tahun 1996 dengan kemunculan Necmettin Erbakan, dan sehingga penghujung tahun 2006, benih-benih dakwah Menderes muncul seperti: Abdullah Gull, Recep Tayip Erdogan, dan generasi terbaik Turki saat ini. 

Tak ramai yang mengenal dan pernah dengar tentang Adnan Menderes di dalam dunia Islam. Mungkin sebab Menderes tak pandai mengarang buku-buku, hingga tak ada yang menggelarnya 'Allamah Mujtahid Mutlaq Syaikh.' Tetapi pengorbanannya menjadi teladan bagi generasi muda Turki, sejajar dengan Imam Syahid Hasan Al-Banna, Sayyid Qutb, Raja Faisal dan lain-lain lagi -Wallahua'lam- 
K R I S T A L  T A S N I M  E N T E R P R I S E
Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

Upah Haji RM1,600.00 Insyallah sempurna 013-7557011 -
layari www.suraukini.com

Mesyuarat Penyelarasan 2.0 Majlis Sambutan Mahabbah Idulfitri 1433


Akan datang! Mahabbah Idul Fitri 1433

Mesyuarat Penyelarasan 2.0 tersebut akan diadakan pada

Tarikh : 13 September 2012
Hari : Khamis
Masa : Selepas Solat Isyak
Tempat : Surau Ad Diniyyah

Ada jamuan makan selepas Isyak - Kuliah Maghrib disediakan. Jemput hadir!

Semua AJK / urusetia / jemaah setaman dijemput hadir.

Selasa, 11 September 2012

Hari ini Ulang tahun penipuan Peristiwa 11 SeptemberHari ini 11 september 2012 . Tarikh runtuhnya menara WTC.

Islam dicemuh ketika berlakunya peristiwa 11 September 2012. Umat Islam dituduh pengganas. Hakikat sebenarnya Amerika merekacipta peristiwa ini dengan tujuan untuk menghalalkan serangan ke atas Iraq dan Negara umat Islm yang lain.

Ikuti analisis yang dibuat dalam video ini. Selamat menyambut ulangtahun Penipuan Amerika 
 


 


 

Isnin, 10 September 2012

Download Kuliah Maghrib Ustaz Mustafa Desa - Kitab Daqaik Akhbar - Kenali Malaikat Kiraman Katibin

 
Ustaz Mustafa Desa

Kuliah di awal - awal Bulan syawal. Mengekalkan momentum Ramadhan!
Ikuti Kuliah Maghrib - Pengajian Kitab Daqaik Akhbar
Perkara - perkara alam ghaib selepas kematian manusia muka surat 20

Bab ke 18 - Malaikat Kiraman Katibin

CETAK ROMPAK SANGAT DIGALAKKAN!
HAK CIPTA TIDAK TERPELIHARA. SILA DOWNLOAD DAN SEBARKAN SELUAS - LUASNYA UNTUK DAKWAH.

Nabi SAW bersabda:

: إِنَّ الدَّالَّ عَلَى الْخَيْرِ كَفَاعِلِه


"Sesungguhnya orang yang menunjukkan kepada kebaikan (mendapat pahala) sama seperti orang yang melakukannya".
 
 

Ahad, 9 September 2012

Cara Promosi Islam di Chicago


 
Lihat bagaimana masyarakat Islam di Chicago mempromosi Islam. Kaedah yang kreatif dan sangat berkesan. Pelbagai kaedah boleh digunakan untuk menyampaikan Islam. Tanggungjawab menyampaikan Islam kepada masyarakat bukan Islam adalah tanggung jawab semua.

Idea yang kreatif dan boleh dikembangkan di tanah air kita.
 

 Tokoh Pendidik Nusantara

 
 
SHAH ALAM: Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dianugerahkan sebagai Tokoh Pendidikan Nusantara di Himpunan Pendidik Islam 2012 yang berlangsung di Dewan Unisel hari ini.
Tuan Guru Nik Abdul Aziz, antara tokoh agama yang cukup disegani baik peringkat negara mahupun antarabangsa.Malah beliau di antara 50 tokoh paling berpengaruh di dunia di mana beliau menduduki tangga ke-42 dari keseluruhan senarai 500 muslim yang berpengaruh. (KLIK SINI)
Ianya sebagaimana disebut dalam kajian dari Sebuah institusi penyelidikan The Royal Islamic Strategic Studies Centre dengan kerjasama Institut Pemikiran Islam Antarabangsa DiRaja Aal al-bayt yang beribu pejabat di Amman Jordan.
Tuan Guru Nik Abdul Aziz, juga disebut tokoh muslim yang dianggap memiliki kemampuan untuk mempengaruhi keadaan kemanusiaan dan membawa perubahan dalam kehidupan manusia. Sebelum mendekati dunia politik, beliau pernah menjadi seorang pendidik di Sekolah Agama Tarbiyyah Mardiah Panchor, Sekolah Menengah Agama Darul Anwar, Kelas Dewasa Kemas dan Sekolah Menengah Maahad Muhammadi Kelantan.
Beliau pernah melanjutkan pengajian di India, Pakistan dan Mesir dalam bidang ilmu tafsir, bahasa arab dan perundangan Islam.
Penganugerahan itu disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan Negeri Selangor Halimah Ali yang turut disaksikan oleh Mustasyar Pendidik Datuk Abu Bakar Chik dan Presiden Pendidik Normala Sudirman.
Tuan Guru disarungkan jubah warna keemasan dan dihadiahkan sijil pengiktirafan sebagai Tokoh Pendidik Nusantara.
Sementara itu, Setiausaha Majlis Muasasah Darul Ulum, Ahmad Yahya dan Timbalan Pengerusi Majlis Guru Pasti, Khairiah Muhammad menerima Anugerah Tokoh Pendidik Muda Malaysia.Himpunan yang berlangsung setengah hari itu turut dihadiri kira-kira 1,000 guru khasnya dari Selangor.