Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Khamis, 20 Disember 2012

Rekabentuk rumah versi hari kiamat

 
 
WASHINGTON - Syarikat Utah Shelter System yang dikendalikan Paul Seyfried menghasilkan beberapa buah rumah perlindungan untuk kegunaan orang ramai menghadapi pelbagai bencana seperti peperangan nuklear, kimia, biologi, bencana alam dan hari kiamat.
 
Harga rumah itu adalah antara AS$51,000 (RM155,738) hingga AS$64,000 (RM195,471). Seyfried menghasilkan rumah tersebut dengan menggunakan keluli di Salt Lake Utara, Utah.
Rumah itu turut dilengkapi dengan tandas. - Agensi
 
SK : Macam - macam idea yang lahir dari kepala otak manusia bagi menyiapkan diri menghadapi hari kiamat. Terbaru seorang lelaki merekacipta rumah seperti gambar di atas. :).
Ingatlah Firman Allah S.W.T
Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekalipun kamu berada dalam benteng - benteng yang tinggi lagi kukuh”. (An-Nisa’ 78).
 


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 

 

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Derita rakyat Syiria, kezaliman Bashar Al Asad dan Iran - Syeikh Ali Sabuni


Syeikh Ali As Sabuni Ketua Kesatuan Ulama' Syam 

Dengarkan luah rasa dari Syeikh Ali As Sabuni menceritakan tentang penderitaan umat Islam di Syiria. Kekejaman Bashar Al Asad dan puak Syiah Iran membunuh ratusan ribu umat Islam di Syiria.
 
Realitinya keadaan di Syiria lebih teruk dari keadaan di umat Islam Palestin. Di Palestin dalam tempoh 70 tahun, umat Islam yang dibunuh oleh orang Yahudi berjumlah 30,000 orang . Tetapi Bashar al Asad dalam tempoh 2 tahun sahaja telah membunuh lebih  200,000 umat Islam. Ramai yang  yang dibunuh dgn kejam. Golongan Syiah Iran mengebom masjid, membunuh sesuka hati.
 
Dengarkan luah rasa Syeikh, terjemahan oleh Ustaz Nazmi Abdul Karim 
 

 
 

Rabu, 19 Disember 2012

Lebih Sejuta menunggu giliran haji. Bila giliran anda?

Menunggu giliran haji. Bila giliran anda? - Gambar hiasan
 
 
KUALA LUMPUR - Seramai 1,039,691 orang berada dalam senarai menunggu untuk menunaikan haji sehingga 30 Nov lepas, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkata pemilihan bakal haji setiap tahun adalah berdasarkan proses pendaftaran mengikut tarikh dan masa daftar haji.
 
"Sistem ini dinamakan sistem pendaftaran terbuka di mana pendeposit Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) yang memenuhi syarat pendaftaran akan diterima pendaftarannya. Dalam erti kata mudah, pendaftaran dahulu didahulukan dan yang kemudian dikemudiankan," katanya menjawab soalan Senator Muhamad Yusof Husin.
 
 


Mashitah berkata bilangan jemaah haji Malaysia setiap tahun bagi tahun 2008 hingga 2010 ialah 26,000 orang dan 27,900 orang bagi tahun 2011 serta 2012. Memandangkan jumlah pendaftaran jemaah haji semakin meningkat, beberapa syarat tambahan diperkenalkan Tabung Haji sebagai membuka lebih banyak peluang mengerjakan ibadah haji setiap tahun, katanya.
 
Mashitah berkata antara syarat tambahan yang diperkenalkan ialah tidak membenarkan jemaah yang sama mendaftar dalam tempoh lima tahun selepas mengerjakan haji dan keutamaan diberikan kepada jemaah berumur lebih 75 tahun jika terdapat kekosongan.
Selain itu, Tabung Haji tidak memilih jemaah kanak-kanak bawah 15 tahun kecuali keadaan terpaksa untuk dipertimbangkan, katanya. Beliau berkata jemaah haji kini masih bergantung kepada kuota 0.1 peratus daripada jumlah penduduk dan kerajaan akan terus berusaha mendapatkan kuota tambahan dengan mengemukakan permohonan ke peringkat tertinggi kerajaan Arab Saudi.
 
"Kerajaan juga mengambil maklum projek pembangunan besar - besaran yang sedang dijalankan yang mengakibatkan tempat penginapan jemaah haji di Mekah dan Madinah terhad," katanya.- Bernama
 
SK: Setiap tahun hanya 28,000 yang terpilih untuk menunaikan haji. Agak - agak berapa tahun yang perlu anda tunggu kalau anda masih belum mendaftar?
 
 

S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

  

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Projek Jalan Keretapi Makkah - Madinah Visual 3DMEKAH – Sebuah keretapi berkelajuan tinggi akan melintasi antara dua kota suci di Arab Saudi iaitu Mekah dan Madinah. Laluan keretapi ini merupakan fasa kedua dari projek laluan keretapi Haramain.
Projek pertama adalah laluan Jeddah - Rabigh. Laluan keretapi berkelajuan tinggi ini menelan belanja 30.8 Billion Riyal.

“Rundingan sudah selesai dengan konsortium Al Shoula. Konsortium ini melibatkan 14 syarikat Arab Saudi dan Sepanyol” kata Menteri Pengangkutan Arab Saudi, Jabara Al Seraisy seperti dikutip dari ArabNews, Khamis
 
Projek dalam pembinaan
 
 

 
 
S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

 
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

 

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com


Selasa, 18 Disember 2012

Majlis Penutup dan Penyampaian Sijil KHAT 12

KHAT 2012

 
Insyallah Kem Hafazan Al Quran Tahunan (KHAT 2012) akan melabuhkan tirainya pada Khamis ini. Program selama 8 hari bermula 10 Disember 2012 - 20 Disember 2012. Majlis penutup akan berlangsung selepas Solat Maghrib. Semua ibu bapa Peserta KHAT 2012 dijemput hadir.

Aturcara Majlis Penutup

Hari : KHAMIS
Tarikh : 20 DISEMBER 2012

  • Solat Maghrib Berjemaah - ibu bapa dan peserta
  • Ceramah Motivasi Bersama Ustaz Rizal Mokhtar
  • Solat Isyak
  • Majlis Penyampaian Sijil dan cenderahati
  • Jamuan Ringan
  • Bersurai 
SK : Tahniah kepada 44 Peserta KHAT 2012 yang berjaya menamatkan Kem Hafazan tahun ini!

Tasawwur Islam oleh Dato' Dr Haron Din Al Hafiz

 
Kita banyak habiskan umur kita untuk kerja - kerja dunia - Ustaz Dr. Harun Din Al Hafiz
 

 
 

Isnin, 17 Disember 2012

Syeikh Maher Muaiqly memimpin Solat Maghrib 3 Safar 1434

Sheikh Maher - Imam Masjidil Haram
 
Dengarkan kelunakan alunan suara Syeikh Maher memimpin Solat Maghrib malam semalam di Masjidil Haram.
 


Simpan makanan dan senapang untuk hari kiamat?

 
BERRYVILLE, Amerika Syarikat - Sebuah keluarga di Kampung Shenandoah melakukan persiapan untuk menghadapi hari kiamat berdasarkan kalendar kaum Maya pada 21 Disember ini. Kampung itu terletak sejam perjalanan dari Washington namun, ketua keluarga itu, Jay Blevins menyimpan bekalan makanan, minuman, ubat-ubatan, senjata api dan senjata tajam di ruang bawah tanah rumah mereka.
 
Tujuan senjata api itu disimpan adalah untuk mengusir perompak jika kekacauan berlaku pada hari tersebut. "Saya tidak terfikir kami membelanjakan terlalu banyak wang," kata Blevins yang mempunyai tiga orang anak. Dia yang berusia 35 tahun kini bertugas sebagai seorang perunding perniagaan selepas menjadi penolong syerif dan pegawai Unit Khas dan Senjata Api (SWAT) di negara ini.
 
 
 
"Sebagai isteri dan bapa, saya mahu memastikan bahawa keluarga saya bersedia untuk menghadapi sebarang kejadian yang akan berlaku," katanya. Menurut beberapa pakar yang mengkaji tamadun Maya, kalendar untuk kaum itu berakhir pada 21 Disember ini sekali gus mencetuskan spekulasi bahawa bumi akan kiamat pada hari tersebut.
 
Bagaimanapun, beberapa ahli arkeologi menyatakan tidak ada bukti bahawa kaum Maya pernah meramalkan bumi akan kiamat pada hari berkenaan.
 
Kaum tersebut juga dipercayai mungkin tidak menggunakan kalendar berkenaan semasa kemuncak tamadun mereka antara 300 dan 600 Sebelum Masihi. - Agensi
 
SK: Hari Kiamat merupakan hari yang digambarkan sebagai musnahnya seluruh alam dan bumi dan kebangkitan semula. Kiamat berasal dari perkataan bahasa Arab iaitu قيام yang bermaksud bangkit atau bangun. Ia merupakan satu kepercayaan dalam agama samawi, termasuk Yahudi, Kristian dan Islam
 
Hanya amal soleh yang akan menjadi bekalan pada hari tersebut.  Jom infaq dan wakaf harta !