Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Jumaat, 7 Oktober 2011

Makam Ibrahim


Makam Ibrahim bukanlah kuburan Nabi Ibrahim sebagaimana dugaan atau pendapat sebahagian orang-orang kebanyakan. Ia adalah merupakan bangunan kecil yang terletak lebih kurang 20 hasta di sebelah timur Kaabah. Di dalam bangunan kecil ini terdapat sebiji batu yang diturunkan oleh Allah dari Syurga bersama-sama dengan Hajarul Aswad. Di atas batu itu Nabi Ibrahim berdiri di waktu baginda membangunkan Kaabah dan puteranya Nabi Ismail memberikan batu kepadanya.

Batu itu dipelihara Allah, sekarang ini sudah ditutup dengan perak. Sedangkan bekas kedua tapak kaki Nabi Ibrahim panjangnya 27 cm, lintangnya 14 cm dan dalamnya 10 cm masih nampak dan jelas dilihat.

Atas perintah Khalifah Al Mahdi Al Abbasi di sekeliling batu makam Ibrahim itu telah diikat dengan perak dan dibuat kandang besi berbentuk sangkar burung.

Bumi Makkah


Menurut riwayatnya, ramai para sahabat menyatakan, bahawa bumi Makkah adalah yang pertama sekali muncul dari air selepas penciptaannya dan daripadanya bumi- bumi lain terbentang dan terhampar. Keistimewaan yang terdapat di Makkah ialah Masjidil Haram.

Keistimewaan Masjidil Haram pula ialah kerana Kaabah atau Baitullah, yang menjadi kiblat bagi umat Islam.

Baitullah adalah sebuah bangunan yang hampir-hampir empat persegi. Tingginya 15 meter dan luasnya lebih kurang 120 meter persegi. Bangunan ini terletak di tengah-tengah Masjidil Haram. Di salah satu penjuru Kaabah ini terdapat Hajarul Aswad yang menjadi tempat permulaan untuk mengerjakan tawaf.

Rabu, 5 Oktober 2011

Ibadah Korban di Mekah dan Upah / Badal HajiSalam dari Madinah.

Berhajat untuk melaksanakan Ibadah Korban di Mekah? SK mempelawa kepada sesiapa yang berminat bolehlah berhubung dengan SK di nombor di bawah. Satu bahagian korban berharga RM350 dan akan disembelih oleh SK sendiri.

Berhajat untuk membuat Badal Haji @Upah Haji / upah umrah (akan dilaksanakan oleh Pelajar - pelajar Madinah , Makkah dan Timur Tengah) / memberi zakat kepada pelajar di Madinah dan Makkah ? Masih ada 3 kekosongan dengan harga RM1500 (bayaran termasuk Khatam Al Quran untuk arwah yang ingin dihajikan.

Nombor telefon SK untuk di hubungi di Makkah / Madinah +966547946090 atau nombor di Tanahair  013 2791608. Urusan pembayaran akan di tentukan kemudian.
Isnin, 3 Oktober 2011

Pak Cik Elias berangkat ke Tanah Suci 

Penantian utk ke Tanah Suci Mekah akhirnya tercapai juga bagi Pakcik Elias dan isteri. Kami sempat menghantar beliau ke Kelana Jaya walaupun suasana agak kelam-kabut dengan program masing-masing, yg test kereta overheating ke Genting, yg radiator bocor di Termeloh dan yang tertinggal pun ada, bukan sengaja tapi terlupa. Ini gara-gara check-in time dicepatkan Tabung Haji. Jangan marah ye...

Sedikit snap yg sempat diambil.....
 

Ahad, 2 Oktober 2011

Travelog Haj 2011 suraukini.com - Hari keempat di Madinah - Di Mehrab Nabi
Alhamdulillah SK kini sudah berada di Hotel Movenpick Al Madinah Al Munawwarah.

Sudah memasuki hari yang ke empat. Alhamdulillah semuanya bagus di sini. Makanan dan penginapan semuanya selesa. Tiptop!

Sangat beruntung kerana mendapat penerbangan awal. Suasana di Madinah masih belum sesak. Dapat merasai betapa tenangnya ketika berada di Raudhah. Jemaah haji masih belum begitu ramai. Sempat beriktikaf di Mehrab Nabi Muhammad S.A.W, menikmati hening waktu dinihari. Satu peluang yang sukar diperolehi. Meskipun sudah beberapa kali mengunjungi Masjid Nabawi, inilah kali pertama SK mendapat peluang beriktikaf di mehrab nabi dalam tempoh yang lama.

Kawasan Mehrab dan Raudhah adalah kawasan yang paling padat dan sentiasa padat dengan manusia. Bukan senang untuk menghampiri kawasan ini. Menghampiri mehrab juga adalah sukar, kerana ia adalah  kawasan tumpuan dalam kawasan Raudhah.

Subhanallah.Mehrab Nabi. Di sinilah tempat Solat Nabi Muhammad S.A.W.

Tempat Rasullah SAW selalu menunaikan solat adalah di sebelah kanan lubang mehrab. Di sinilah Rasulullah SAW berdiri semasa mengimami solat jemaah bersama para sahabat.

SK mengambil kesempatan merapati mehrab dalam kepayahan. Berdiri dan melangkah perlahan - lahan menunggu giliran untuk menghampiri kawasan ini sedikit demi sedikit. Alhamdulilla berbekalkan sedikit kesabaran akhirnya SK berjaya menghampiri mehrab ini.


Beriktikaf di sebelah kanan Mehrab Nabi - Alhamdulillah