Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 17 Mac 2012

Mahukah keaiban anda dibongkar???

Aib menurut kamus dewan ialah hina atau malu oleh sebab sesuatu perbuatan yg tidak sopan. Pastinya setiap diantara kita mempunyai aib dan tidak ingin ianya terbongkar. Ianya merupakan salah satu perkara yang berkaitan dengan maruah. Di dalam Islam terdapat larangan membuka aib saudara Islam.

Nilai menutup keaiban seorang itu amat dihargai disisi Allah s.w.t dan menzahirkan keaiban seseorang itu dikira sesuatu amalan yang buruk kerana keharmonian rakyat akan terjejas dan keluarga akan berpecah belah.

Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksud :
"Sesiapa yang menutup keaiban seorang muslim Allah s.w.t akan menutup keaibannya di hari kiamat".
Hadis Riwayat Muslim.


Hadis ini merupakan salah satu hadis yang memberi secukupnya didikan yang paling penting bagi umat Islam. Menutup aib dan rahsia seorang muslim merupakan sesuatu pertolongan yang demi menjaga maruahnya di depan khalayak dalam semua masyarakat muslim mahupun bukan muslim.

Membongkarkan keaiban orang lain merupakan satu sifat keji dan hati yang busuk yang tidak mahu mendapat rahmat Allah s.w.t bukan sahaja didunia bahkan dihari kiamat dimana rahsia- rahsia manusia akan dibongkarkan atau tetap dirahsiakan bagi orang yang tidak membongkarkan rahsia orang lain.

Jumaat, 16 Mac 2012

Tasawwur Islam oleh Ustaz Dato' Dr Harun Din 01Tuan Guru Ustaz Dr Haron Din Al Hafiz.


Khamis, 15 Mac 2012

Dunia makin tua!! Jepun dilanda gempa lagi!!


4 hari selepas Jepun memperingati ulangtahun pertama bencana Tsunami, hari ini Jepun dilanda gempa sekali lagi dengan kekuatan 6.8 SR. Gempa bumi kuat menggegarkan utara Jepun, menyebabkan tsunami kecil tetapi tiada kerosakan atau kecederaan dilaporkan. Beberapa bandar mengeluarkan nasihat berpindah kepada penduduk berhampiran pantai.

Ombak setinggi 10 sentimeter dikesan di bandar Erimo di pulau Hokkaido tetapi tiada perubahan dilaporkan di tempat lain.

Agensi Meteorologi Jepun menyatakan gempa itu berukuran 6.8 magnitud dan meramalkan tsunami sehingga setengah meter mungkin melanda di kawasan tengah Hokkaido dan pantai timur Pasifik serta Aomori dan Iwate di utara pulau utama Jepun itu.
Iwate rosak teruk susulan gempa bumi dan tsunami tahun lalu. Gempa bumi terbaru itu tidak dirasai di Tokyo dan tiada ancaman tsunami di seluruh Pasifik.

Saksikan video dari youtube ini.

Catatan Pagi - Mengurus kematian jiran setaman


Sebahagian waris menguruskan jenazah Allahyarham Norliza di Tanah Perkuburan Sg Tua

Al Fatihah kepada allahyarham Pn Norliza (Flat SA) yang meninggal malam tadi di HUKM. Meninggal di usia 42 tahun. Jenazah diurus pagi ini. Terima kasih kepada semua yang terlibat menguruskan jenazah sehingga selesai.

Dari Allah kita datang kepadaNya kita kembali!!

Beberapa keping gambar yang sempat SK ambil untuk dikongsi bersama.


Turun Padang : Tuan Haji Mohamad Penyelaras DUN Taman Templer menziarahi suami Allahyarham

Melepasi tuntutan Fardhu Kifayah
 
Dari tanah kita diciptakan kepada tanah jua kita kembali.

SK: 12.30 - Urusan jenazah selesai. Balik rumah berehat sekejap. Petang baru boleh ke pejabat. Jumpa malam ni di surau ada majlis tahlil arwah.

Dah jadi ahli badan khairat ?????  Kalau belum hubungi Haji Sapuan 013 3320300
 


Rabu, 14 Mac 2012

Awas!! Perkhidmatan Cuci Emas


PENDANG – Seorang suri rumah terpaksa mengalami rugi besar apabila semua barang kemas miliknya rosak dan beratnya makin berkurangan setelah mencuba khidmat mencuci barangan berharga itu yang ditawarkan tiga individu, baru-baru ini.

Dalam kejadian jam 11 pagi itu, seorang lelaki dan dua perempuan menaiki sebuah kereta berwarna putih mendakwa datang dari Jitra, pergi ke rumah jirannya dengan menawarkan perkhidmatan mencuci emas dan turut menjual emas Korea.

Mangsa, Aishah Jaafar, 58, berkata, ketiga-tiga suspek datang ke rumah jirannya kerana ketika itu ramai penduduk kampung sedang mengadakan gotong-royong untuk majlis kenduri sempena jirannya yang ingin mengerjakan umrah.

“Mereka datang sambil menawarkan khidmat cuci emas dan menjual emas Korea pada kira-kira 20 penduduk wanita pada masa itu. Ketiga-tiga mereka meminta barang kemas dipakai beberapa penduduk untuk dicuci dengan bayaran hanya RM2 untuk satu barang,” katanya kepada Sinar Harian.

Aishah berkata, pada masa itu, salah seorang daripada suspek menarik tangannya dan meminta rantai tangan yang dipakainya untuk dicuci. Menurutnya, namun dia enggan memberikan barangan terbabit kerana bimbang ditipu.

“Selepas enggan memberi rantai tangan untuk dicuci, saya bertanya sama ada mereka boleh membaiki rantai tangan jenis batu yang putus. Mereka mengakui boleh melakukannya dan terus meminta saya mengambil rantai tangan itu di rumah
.

“Disebabkan yakin mereka ingin membaiki rantai tangan itu, saya mempelawa mereka ke rumah saya dekat situ, sehinggakan saya cepat-cepat berlari balik ke rumah,” katanya.

Aishah berkata, tiba di rumahnya, dia segera mengeluarkan rantai tangan terputus itu dan memberikan kepada mereka, namun suspek memaklumkan ia tidak boleh dibaiki.

Katanya, dia seolah dipukau tiga individu terbabit apabila terus membenarkan mereka membuka semua barang kemas dipakainya, iaitu seutas rantai tangan dan rantai leher serta mengambil satu gelang lagi yang disimpan di dalam bilik untuk dicuci.

“Mereka memujuk saya agar semua barang kemas itu dicuci dengan bayaran hanya RM2 dan tiga barang milik saya dikenakan RM6. Mereka mencuci barang kemas dengan cara membakar semua barang kemas itu dan memasukkan semuanya dalam botol serta terus menggoncang kuat botol itu sehingga cecair di dalamnya menjadi warna kuning keemasan,” katanya.

Menurutnya, selepas proses itu dia tidak menyedari gelangnya rosak dan berat barang kemasnya makin susut hingga tiga individu itu beredar.

Aishah berkata, selepas kumpulan licik itu pulang, dia baru tersedar semua barang kemasnya menjadi ringan daripada berat asal.

“Gelang saya makin nipis dan rosak, rantai leher menjadi kecil dan bertukar warna hampir kelabu. Saya terkejut kerana semua barang kemas itu telah dibeli lebih enam tahun lalu dengan harga RM4,000 ketika itu, namun semuanya menjadi ringan. Saya cuba menimbang dan mendapati semua berat barang kemas itu hanya 10 gram,” katanya.

Menurutnya, dia pasti tiga individu terbabit mencuri emas melalui cecair yang digunakan.

Aishah difahamkan, tiga individu itu sudah tiga kali ke kampungnya menawarkan khidmat mencuci barang kemas dengan kenderaan berlainan kemungkinan mengelakkan penipuan mereka dikesan.

Anaknya yang enggan dikenali berkata, dia maklum isu ramai penduduk di bandar tertipu dengan servis mencuci emas dari rumah ke rumah, namun tidak menyangka ia turut ditawarkan di kampung. -SH

Isnin, 12 Mac 2012

Persiapan Mesyuarat Agung Surau ke 10 bermulaKerja - kerja persiapan untuk mengadakan AGM Surau Ad Diniyyah kali ke 10 kini bermula. Insyallah kalau tiada aral melintang, AGM kali ke 10 akan dibuat penghujung April nanti. Tarikh muktamad akan diputuskan.

SK beransur - ansur menyiapkan laporan mencuri masa yang terbatas. Semua AJK diminta menyiapkan laporan. Notis akan menyusul.


Rakaman tayangan multimedia di AGM tahun lalu.

Amacam?? ada berani???SK: Teringat ketika meredah banjir di Segamat tahun lalu. Estima memang tak sesuai untuk meredah banjir. :0