Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Jumaat, 23 September 2011

AWAS!! Pemandu Wanita - Berhati - hatilah!!Ini adalah sangat menakutkan, serupa dengan kes Ms Canny Ong. Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai. Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu.

Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti apa yang ingin diberitahunya. Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dalam kereta dan bersembunyi di kerusi belakang .

Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan secara tiba - tiba pintu keretanya terbuka. Kelihatan seorang lelaki telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa - gesa.

Kes baru - baru ini didapati mempunyai kaitan dengan ujian untuk permulaan geng jenayah terbaru dimana memerlukan seseorang untuk membawa balik bahagian badan seorang wanita . Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan - lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam.

Kemudian, mereka akan potong kaki / buku lali mangsa menculik mereka dan kemudiannya membunuh dan mencerai - beraikan mereka. Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka, Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.

Pertama, wanita seharusnya lebih berhati - hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.

Kedua, Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata - mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!

Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam! Ini adalah situasi sebenar! Penculikan! Pembunuhan! Putus dan anggota badan dicerai - ceraikan! Ini semua berlaku di Malaysia !

Jadikan amalan
  • Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.
  • Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.
  • Sentiasa peka terhadap sebarang tanda - tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!!!.

25 September 2011 - Majlis Mahabbah Idulfitri setaman
Acara wajib setiap tahun. Ramah mesra merapatkan hubungan persaudaraan. Majlis anjuran bersama Unit Pengurusan Zon DUN Taman Templer, Persatuan Penduduk Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A, Surau Ad Diniyyah Taman Bandar Baru Selayang FAsa 2A, PAS CawanganTaman Bandar BAru Selayang Fasa 2A, PASTI Ar Raudhah  Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A, Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A,

Mengimbas sambutan idufitri setahun yang lalu melalui video ini.

Khamis, 22 September 2011

Travelog Haj 1432 - Detik kian hampir

Menghitung hari

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah

Hanya bahagia untuk selamanya
Apa yang ku rasakan ini
Persembahan untuk diri MU
Kau dengarkan kasihku

Mencintai MU tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
Hanya tulusnya hati
Mencintai MU tak mengenal ragu

Keyakinan hatiku hanya untuk diri MU
Selalu
Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji

Hanya bahagia untuk selamanya
Apa yg ku rasakan ini
Persembahan untuk diri MU
Kau dengarkan kasihku


Link Berkaitan Travelog Haji 2011 / 1432

Rabu, 21 September 2011

Ustaz Azhar Idrus - Hukum berkenaan lakonan kontroversi ZizanMenurut Ust Azhar Idrus, sebaik saja isu Zizan Raja Lawak mengucapkan  'Asyhaduanna Muhamadarr..Syaitan' di dalam satu babak filem Hantu Bonceng menjadi kecoh. Beliau menerima panggilan daripada Zizan yang menggunakan 'private number' untuk merujuk permasalahan ini.


"Saya ni baru kena marah dengan orang kerana filem Hantu Bonceng. Saya kata  'Asyhaduanna Muhammadarr' lepas tu nampak syaitan datang..saya kata SYAITAN" kata Zizan.

Jawab Ust Azhar Idrus. Dia boleh jadi dua hujah. Boleh jadi ada niat untuk mempersendakan Islam dan boleh jadi tidak berniat untuk mempersendakan Islam. Dalam kes ini dia mengucap ketika di dalam ketakutan, dalam cerita kelakar maka dia buat dialog mengucap "Asyhadu an la ilaha ill-Allah, wa asyhadu ana Muhammadarr.....Syaitan! Syaitan!."

Jadi boleh dikatakan bahawa penulis skrip ini untuk menghina nabi, dan boleh juga dikatakan penulis skrip berniat untuk menggambarkan seseorang yang di dalam ketakutan tidak sempat menghabiskan lafaz syahadahnya kerana ternampak syaitan. Ia boleh jadi ada niat untuk mempersenda.


Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa. Pelakon bukannya (perlu) belajar pondok untuk berlakon filem. Tetapi Penerbit, Penulis skrip dan Pengarah sepatutnya kena rujuk dahulu perkara ini kepada Pejabat Agama atau Jabatan Kuasa Fatwa. Skrip ini boleh jadi untuk mempersendakan Islam dan boleh juga bukan berniat untuk mempersendakan Islam.

"Walaupun ia bukan untuk mempersendakan Islam, ia tetap juga HARAM sebab mendatangkan FITNAH" tambah Ustaz Azhar Idrus lagi. Fitnah ini yang perlu di jaga dan kita perlu berhati - hati. Zizan sendiri telah mengakui bahawa beliau tidak pernah terniat untuk mempersendakan Islam.

"Jadi kita ambil secara baik, dia (Zizan) tidak berniat mempersenda Islam, tetapi kerana kejahilan punya fasal ia memberi fitnah." rumus Ust Azhar Idrus.

 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Panduan Haji - Sebelum berangkat ke Tanah Suci"Bermula sebuah perjalanan"
KT2 - 29 September 2011


Tahniah kepada bakal haji yang bakal menunaikan haji pada tahun ini. Berikut adalah beberapa panduan asas sebelum berangkat ke tanah suci.

Selamat mendengar panduan sebelum berangkatS U R A U K I N I
 
Menyokong penuh usaha
 
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja


Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Simpan 30 Sen sehari untuk tunai Haji!!KUCHING: Dengan berpegang kepada pepatah Melayu ‘sedikit sedikit, lama-lama jadi bukit’, seorang warga emas, Mail Brahim, 77, yang menyimpan 30 sen sehari bermula 1950, akhirnya mempunyai simpanan mencukupi untuk menunaikan fardu haji, tahun ini.

Ketika memulakan tabungan untuk menunaikan rukun Islam kelima itu pada awal 1950-an, Mail, yang ketika itu bekerja sebagai kelasi kapal dengan gaji kurang RM40 sebulan, memasukkan 30 sen ke dalam tabung botolnya. Kesempitan hidup menyebabkan beliau yang perlu membantu keluarga, cuma dapat menabung 30 sen sebulan dengan keazaman suatu hari nanti wang itu dapat digunakan untuk menunaikan fardu haji.

Alhamdulillah berkat niat baik, sedikit demi sedikit, lama-lama jadi bukit. Apabila gaji bertambah, jumlah wang yangbeliau simpan juga bertambah. Akhirnyabeliau dapat menggunakan wang itu untuk ke Tanah Suci tahun ini. Mail adalah antara 421 bakal jemaah haji dari Bahagian Kuching dan Samarahan yang menghadiri kursus dua hari itu, yang berakhir semalam. Bapa kepada empat anak itu berkata, beliau mendaftar untuk menunaikan fardu haji pada 2005 selepas jumlah dikumpul mencukupi dan bersyukur kerana disenaraikan ke Tanah Suci pada tahun ini.

Sementara itu, seorang tukang perahu, pembuat batu nisan dan napur, Zulkipli Madon, 64, dari Kampung Tanjung Bundong, Samarahan, berkata beliau mula menyimpan dengan Tabung Haji pada 2004 selepas mendapat hidayah untuk menunaikan fardu haji. Setiap bulan beliau menyimpan antara RM400 hingga RM500 hasil daripada kerja membuat perahu, batu nisan dan napur penduduk kampung.

Pada 2005 beliau mendaftar untuk menunaikan haji bersama isteri, Rosiah Bujang. Namun isteri beliau yang turut menjual sayur dan telur masin di kampung, bertekad untuk mengumpul wang sendiri. Rosiah yang turut menyimpan RM400 hingga RM500 sebulan akhirnya berjaya mencukupkan wang haji, dengan pasangan suami isteri itu akan ke Makkah, dengan hasil pendapatan masing-masing.

Pasangan yang mempunyai 12 anak itu bersyukur kerana walaupun mereka hanya bekerja sendiri di kampung, namun hasilnya berkat dan boleh digunakan untuk menunaikan ibadah haji.

Berita Disunting Daripada Sumber : Berita Harian
 

 


Isnin, 19 September 2011

Download Forum Dato' Ustaz Ismail Kamus di sini
Salam, ceramah pilihan SK hari ini - Forum Perdana Bersama Dato' Ismail Kamus dan Ustaz Hariyanto di Masjid Amaniah Batu Caves pada 17hb September baru - baru ini.

Kredit untuk Arrawa

Klik sini untuk download forum Dato' Ismail Kamus

Anda juga boleh mendengar secara online kat sini.


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

 

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A

Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak

Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

 

  

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.comTravelog Haj 1432 - Video suasana Kursus Perdana 1432 di Putrajaya
Alhamdulillah, selesai sudah program Kursus Perdana Haji 1432 selama 2 hari bermula 17 dan 18 September 2011. SK sempat merakam beberapa slot program tersebut. SK upload ke youtube untuk di kongsi bersama.

Tahniah kepada semua peserta, semoga memperolehi haji yang mabrur.Ahad, 18 September 2011

Travelog Haji 1432 suraukini.com - Kursus Haji Perdana 1432 / 2011 di Putrajaya

Simulasi Manasik Al Haj di Putrajaya .

Firman Allah SWT di dalam Surah al-Haj ayat 27:


وَأَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ

Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan ibadat Haji, nescaya mereka akan datang ke (rumah Tuhan) mu dengan berjalan kaki, dan dengan menunggang berjenis-jenis unta yang kurus yang datangnya dari berbagai jalan (dan ceruk rantau) yang jauh.

Menurut Ibn Kathir di dalam tafsirnya, ayat ini merujuk kepada arahan Allah kepada nabi Ibrahim supaya menyeru manusia datang ke tanah suci itu untuk menunaikan haji bagi menyahut seruan Allah. Nabi Ibrahim terpinga-pinga, dan tertanya-tanya bagaimanakah mampu baginda memanggil manusia datang sedangkan bumi tersebut pada waktu itu adalah bumi yang kering-kontang tanpa berpenghuni. Allah menjawab, “Engkau serulah, dan biarkan Kami yang menyampaikan seruan tersebut”. 

Lantas nabi Ibrahim pun berdiri di tempat yang tinggi, dan menyeru sekuat-kuatnya, “Wahai manusia, sesungguhnya Allah telah menyediakan rumah ibadah untuk kamu, maka tunaikanlah haji ke sini”. Menurut riwayat, bukit-bukau dan gunung-ganang tunduk ketika seruan itu dibuat, sehingga ianya didengar ke seluruh alam. Akhirnya manusia sehinggalah ke hari ini, berduyun-duyun datang ke Makkah setiap musim haji, menyahut seruan Allah melalui nabi Ibrahim, dengan berkata Labbaikallahumma Labbaik…. kami datang wahai Tuhan, kami datang menyahut seruanmu.

SK: Merakamkan ucapan tahniah kepada semua bakal - bakal haji yang terpilih untuk mengerjakan haji pada tahun ini. Selamat menjalani kursus Perdana Haji di Putrajaya 17 dan 18 September 2011. 

Temui SK di Makkah tahun ini . Insyallah!!
Link Berkaitan Travelog Haji 2011 / 1432