Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Rabu, 7 Ogos 2013

Kisah air mandian jasad Baginda Rasulullah S.A.WSyeikh Mutawalli Sya'rawi Rahimahullah
 
Kisah Yang Sangat Mengagumkan Berkenaan Syeikh Mutawalli Sya'rawi Rahimahullah
 
Satu ketika dahulu, suatu muktamar Islami yang menghimpunkan para ulama' muslimin telah dijalankan dalam tempoh selama seminggu. Syeikh Sya'rawi adalah di antara tokoh ulama' Mesir yang dijemput untuk meghadiri muktamar tersebut.
 
Pada hari pertama muktamar, Syeikh Sya'rawi telah melihat pada diri pengerusi muktamar tersebut yang juga merupakan seorang ulama' suatu perubahan besar dari segi keilmuannya dan makrifah yang tidak ada pada masa - masa sebelumnya. Lalu, syeikh bangun menuju ke podium dan berkata, "Aku akan mengajukan suatu soalan kepada kamu dan aku inginkan jawapannya. Soalannya ialah : Ke manakah perginya air mandian jasad Rasulullah S.A.W?". Iaitu yang dimaksudkan beliau ialah air yang digunakan ketika dimandikan jenazah Baginda S.A.W.
 
Akan tetapi apabila soalan itu diajukan, tidak ada sesiapa yang menjawabnya. Semua orang senyap dan berdiam diri kerana tidak tahu akan jawapannya. Pengerusi muktamar itu juga merasa sangat terkejut dengan soalan tersebut dan mengatakan dalam dirinya, "Bagaimana aku tidak mengetahui akan jawapan soalan ini?". Lalu beliau mengambil jalan keluar daripada persoalan ini dengan mengatakan, "Berikan kami peluang masa, kami akan jawab soalan kamu pada pertemuan esok insyaAllah".
 
Maka beliau pun pulang ke rumahnya dan tidak melakukan apa - apa selain daripada terus memasuki perpustakaan khasnya untuk mencari, meneliti dan membelek kitab - kitab bagi mencari jawapan kepada persoalan itu. Beliau telah menghabiskan masa yang lama dalam pencariannya, hingga diselubungi keletihan dan akhirnya terlelap tidur di atas kitab yang dibacanya.
 
Ketika mana ulama' itu tidur, Rasulullah S.A.W telah datang bertemunya dalam mimpi dan bersama baginda seorang lelaki yang memegang sebuah lampu pelita. Maka dengan segera beliau menuju kepada Rasulullah S.A.W dan bertanya, "Ya Rasulullah, ke manakah perginya air mandian jasadmu?".
 
Lalu Baginda S.A.W mengisyaratkan kepada lelaki pemegang lampu pelita yang berada di sisinya (supaya menjawab soalan itu). Kemudian lelaki itu pun menjawab, "Air mandian Rasulullah S.A.W menyejat naik ke langit dan kemudian turun ke bumi dalam bentuk hujan. Setiap titisannya yang jatuh ke bumi, dibina di tempat itu masjid". 
 
Maka, terjagalah beliau daripada tidurnya dalam keadaan yang sangat gembira kerana telah mengetahui jawapan kepada persoalan tersebut.
 
Keesokkan harinya, pengerusi muktamar itu hadir untuk hari kedua dan menunggu persoalan yang telah dilontarkan oleh Syeikh Sya'rawi untuk diutarakan semula. Akan tetapi syeikh tidak bertanya. Di hujung muktamar pada hari kedua, akhirnya beliau bangun dan berkata kepada syeikh Sya'rawi,
 
"Kelmarin kamu telah bertanyakan satu soalan. Adakah kamu ingin mengetahui jawapannya?".
 
Syeikh berkata : "Adakah kamu mengetahui jawapannya?".
 
Beliau menjawab : "Ya".
 
Syeikh bertanya : "Maka ke manakah perginya air mandian Rasulullah SAW?".
 
Beliau menjawab : "Air mandian Rasulullah SA..W menyejat naik ke langit dan kemudian turun ke bumi dalam bentuk hujan. Setiap titisannya yang jatuh ke bumi, dibina di tempat itu masjid".
 
Syeikh bertanya lagi : "Bagaimana kamu mengetahuinya?".
 
Beliau menjawab : "Rasulullah S.A.W telah datang kepadaku dalam mimpi (memberitahukan jawapannya)".
 
Syeikh berkata : "Bahkan seorang lelaki yang memegang lampu pelita yang menjawab kepada kamu".
 
Maka ulama' itu terus merasa terperanjat dan terpegun, lalu bertanya, "Bagaimana kamu mengetahui perkara itu?".
 
Lalu Syeikh Sya'rawi menjawab bahawa beliaulah lelaki yang memegang lampu pelita yang berada di sisi Rasulullah SAW dalam mimpi ulama' itu.

Peristiwa ini telah memberikan kesan yang cukup mendalam kepada para hadirin dalam muktamar tersebut dan memeranjatkan semua orang. Hal ini menunjukkan kedudukan maqam yang tinggi beliau di sisi Allah Taala dan RasulNya.

kisah ini diceritakan sendiri oleh ulama' yang menjadi pengerusi muktamar itu.
 
 

Selasa, 6 Ogos 2013

Selamat berangkat pulang ke kampung halamanTanah tumpah darahku. Dirgahayu Darul Makmur

SK mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat berangkat pulang ke kampung halaman kepada semua pengunjung s u r a u k i n i . Hati - hati dijalan raya. Semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju.
 
Manfaatkan hari hari terakhir Ramadhan dengan istiqamah bermujahadah memburu lailatul Qadr.

Mohon maaf juga kerana tidak sempat upload baki video tazkirah Ramadhan 1434. Kelajuan internet di kampung halaman tidak mengizinkan SK untuk upload video tersebut. Insyallah lepas raya SK sambung upload baki video.

Terima kasih kepada team B B S 2 A  P R I H A T I N yang sukarela menjaga keselamatan kawasan perumahan setaman menjelang Aidil fitri.
 
 

Isnin, 5 Ogos 2013

Video Tazkirah Ramadhan 1434 - Al Quran Panduan Hidup - Ustaz FadhliVideo Tazkirah Ramadhan oleh Ustaz Fadhli Madrasah Annur
Tajuk : Al Quran Panduan Hidup
            
HAK CIPTA TIDAK TERPELIHARA. CETAK ROMPAK SANGAT DIGALAKKAN.
Walau bagaimanapun berilah sedikit kredit kepada link ini www.suraukini.com selepas anda download / copy paste embed dan lain lain sebaran
 
Sila download video ini dan sebarkan.
 
Nabi S.A.W bersabda:
: إِنَّ الدَّالَّ عَلَى الْخَيْرِ كَفَاعِلِه

"Sesungguhnya orang yang menunjukkan kepada kebaikan (mendapat pahala) sama seperti orang yang melakukannya".
 
Untuk ibadah badal haji / upah haji dan ibadah korban di Kemboja yang sempurna hubungi SK 013-2791608

 Untuk video s u r a u k i n i yang lain klik sini
 
 

 

Video Tazkirah Ramadhan 1434 - Penurunan Al Quran - Ustaz Mohd Zaki Madzhar


Video Tazkirah Ramadhan oleh Ustaz Mohd Zaki Madzhar Atham
Tajuk : Islam Bangkit di Khurasan
           
HAK CIPTA TIDAK TERPELIHARA. CETAK ROMPAK SANGAT DIGALAKKAN.
Walau bagaimanapun berilah sedikit kredit kepada link ini www.suraukini.com selepas anda download / copy paste embed dan lain lain sebaran
 
Sila download video ini dan sebarkan.
 
Nabi S.A.W bersabda:
: إِنَّ الدَّالَّ عَلَى الْخَيْرِ كَفَاعِلِه

"Sesungguhnya orang yang menunjukkan kepada kebaikan (mendapat pahala) sama seperti orang yang melakukannya".
 
Untuk ibadah badal haji / upah haji dan ibadah korban di Kemboja yang sempurna hubungi SK 013-2791608

 Untuk video s u r a u k i n i yang lain klik sini
 
 
 

Ahad, 4 Ogos 2013

Sujud boleh menghindari penyakit stroke dan migrain

 
 
Tahukah kita solat 5 KALI sehari iaitu 17 RAKAAT telah berlaku 34 kali SUJUD. Di dalamnya terdapat 1001 hikmah yang terkandung. Antaranya:-

Seorang ahli Sains saraf otak Amerika, Dr. Fidelma O’leary mendakwa bahawa beberapa saraf di otak manusia tidak boleh dialiri oleh darah dari jantung kerana posisi jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaannya ke otak manusia. Padahal otak amat memerlukan oksigen dan bekalan darah yang mencukupi supaya dapat berfungsi secara normal. Beliau mengkaji dari tempoh masa yang lama untuk mencari jawapan. Dikaji dengan lebih serius akhirnya dia perolehi jawapan bahawa darah akan mengalir setiap inci ke otak manusia secara sempurna ketika seseorang itu melakukan sujud seperti yang dilakukan oleh orang-orang Islam dalam solat. Bila perkara ini berlaku,maka otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi lalu dapatlah menghindarkan pelbagai jenis penyakit seperti stress, migraine, stroke , menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentaliti kita (terutama ketika sujud waktu solat Subuh). Juga boleh membaiki posisi anak dalam kandungan rahim…dll.

Paling HEBAT lagi maka dia memeluk Islam…hebat tak kuasa SUJUD?

Sebenarnya:-

1. SUJUD PERTAMA tanda TAAT (PERINTAH ALLAH)
2. SUJUD KEDUA tanda SYUKUR (HAMBA KEPADA ALLAH)


Dalam khutbah Ramadhan Nabi s.a.w bersabda:,
 
 
 

 Punggung - punggung kalian sudah berat menanggung dosa - dosa kalian. Ringankan lah beban kalian dengan memperbanyakkan sujud.
Hendaklah kamu bersujud kepada Allah kerana sungguh tiada sekali engkau bersujud melainkan dengannya Allah mengangkat satu darjat dan menghapuskan satu dosa (kesalahan) darimu” ,(HR Muslim)