Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Jumaat, 1 April 2011

Yahu!!!! Berita Gumbira Untuk rakyat MarhainBermula tengah malam ini, petrol RON 97 dijual dengan harga baru pada RM2.70 seliter, kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) Datuk Zulkifli Mokti.Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.

Zulkifli berkata peningkatan sebanyak 20 sen itu berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia kepada US$114 setong minggu ini berbanding US$105 minggu lalu."Kenaikan harga minyak mentah itu berikutan krisis di Timur Tengah," katanya ketika dihubungi.

Zulkifli juga berkata harga minyak mentah dijangka terus meningkat berikutan situasi di Asia Barat itu yang mungkin berterusan.Pada 31 Januari lalu, harga RON 97 yang diapungkan mengikut harga pasaran semasa meningkat 10 sen kepada RM2.50 seliter.

Ini kali kelima harga petrol gred RON97 dinaikkan sejak harganya diapungkan dan adalah kenaikan kedua tahun ini sejak 31 Januari lalu.Petrol gred ini lazimnya digunakan oleh kenderaan yang memerlukan prestasi yang tinggi.


Video Amatur - Hari Jepun digegarkan.Loji Nuklear ditutup - Jepun Menyerah KalahTOKYO - Jepun akhirnya mengaku kalah dalam usaha mengekang pencemaran radiasi di empat reaktor nuklear loji Fukushima Daiichi yang rosak dan akan menutup kesemua reaktor berkenaan, lapor sebuah akhbar semalam.

Beberapa pegawai berkata, dalam sedikit masa lagi, semua bekalan kuasa ke reaktor - reaktor itu akan ditutup, manakala usaha untuk menyejukkan batang - batang bahan api nuklear akan dihentikan .Langkah terakhir, melibatkan proses mencurahkan bertan - tan konkrit untuk menimbus reaktor - reaktor itu. Sekali gus memastikan tiada radiasi yang bocor keluar.

Perkembangan itu berlaku selepas agensi keselamatan nuklear Jepun mendedahkan bahawa bacaan radiasi di dalam laut sekitar loji Fukushima Daiichi melonjak sebanyak 4,385 kali ganda berbanding takat yang dibenarkan. Pengumuman dramatik tentang penutupan semua empat reaktor itu dibuat pada Selasa lalu oleh Pengerusi Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo (TEPCO), Tsunehisa Katsumata yang mengendalikan loji nuklear tersebut. .

Loji Fukushima Daiichi terletak sekitar 240 kilometer dari ibu negara Jepun, Tokyo. Katsumata berkata, beliau berasa kasihan kepada orang ramai yang terpaksa meninggalkan kediaman mereka atau terpaksa tinggal di dalam rumah disebabkan oleh krisis nuklear berkenaan.

"Saya memohon maaf kerana kesusahan dan ketakutan yang berlaku akibat kebocoran radiasi ini," kata Katsumata."Kami telah gagal untuk menyejukkan reakto r- reaktor terbabit. Tetapi kami melakukan usaha paling maksimum untuk menstabilkan keempat - empat reaktor itu," tambahnya.

Krisis nuklear bermula selepas sistem penyejukan reaktor - reaktor nuklear di loji Fukushima Daiichi rosak akibat gegaran kuat gempa bumi berukuran 9 pada skala Richter yang melanda pada 11 Mac lalu, disusuli oleh tsunami.Tidak lama kemudian, beberapa letupan dan kebakaran menyebabkan kebocoran radiasi berlaku di loji tersebut.

Setakat kelmarin, tahap radiasi di dalam laut sekitar loji Fukushima Daiichi ialah 3,355 kali ganda daripada bacaan normal. Dalam perkembangan berkaitan, seorang jurutera nuklear Amerika Syarikat (AS), Michael Friedlander memberitahu stesen televisyen CNN bahawa dia bimbang kesan pencemaran air laut yang berlaku.

"Plankton menyerap radiasi, ikan memakan plankton, ikan besar pula memakan banyak ikan kecil. Justeru, kandungan radiasi akan berlaku dalam rantaian makanan," katanya. Aktiviti menangkap ikan kini dilarang dalam lingkungan sekitar 20 kilometer dari loji Fukushima Daiichi. - Agensi

sumber

S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja 

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Kenduri Durian bersama blogger Madrasah IkhwanMusim durian datang lagi. Jemaah Surau Ad Diniyyah dijamu durian malam kelmarin. Menikmati kelazatan buah durian bersama Blogger Madrasah Al Ikhwan. Untuk mengetahui program Madrasah Al Ikhwan klik sini http://madrasahalikhwan.blogspot.com/.Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Menerima Sumbangan Beras

 
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah semalam menerima sumbangan beras dari seorang hamba Allah. Kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada penyumbang. Mudah - mudahan Allah limpahkan rezeki dan dibalas dengan kebaikan juga.


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha


Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com


Khamis, 31 Mac 2011

Fatwa Yusof Qardhawi dan hukum Menyambut April Fool esokDr. Yusuf al-Qardawi menyebut :
 
Menipu adalah satu sifat yang buruk. Ia tidak layak diamalkan oleh manusia yang berakhlak dan beriman. Bahkan ia adalah satu petanda kemunafikan. Ini kerana Rasulullah SAW bersabda : Orang munafik mempunyai tiga ciri : Dia menipu, tidak menepati janji, dan tidak menunaikan amanah. [HR al-Bukhari dan Muslim]

Rasulullah SAW memberikan amaran ke atas perbuatan menipu dengan tujuan menghiburkan manusia. Baginda SAW bersabda: “Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.” [HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]

Rasulullah SAW juga bersabda: “Seseorang itu tidak dikira benar - benar beriman hinggalah dia meninggalkan penipuan yang bertujuan untuk bergurau dan meninggalkan berdebat walaupun dia membawa kebenaran”. [HR Ahmad dan At-Thabrani].

Sebahagian hadis Nabi SAW turut memberikan amaran ke atas umat Islam daripada menakutkan orang lain sama ada secara serius mahupun bergurau. Rasulullah SAW bersabda: “Tidak dibenarkan seseorang menakutkan seorang Muslim.” [HR Abu Daud]
 
Oleh kerana itu, menipu adalah dilarang dalam apa bentuk pun. Sambutan April Fool adalah dilarang kerana 4 sebab :

1. Larangan menipu yang sudah termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah.
2. Kesedihan dan ketakutan yang tidak berasas (yang disebabkan penipuan itu) yang mungkin boleh menimpa seseorang mahupun kesemua ahli keluarganya walaupun hanya untuk satu jam.
3. Pengkhianatan ke atas kepercayaan yang diberikan.
4. Meniru budaya buruk yang bukan milik kita, iaitu penipuan.

Sheikh Atiyyah Saqr pula menyatakan :

Adalah menjadi kesepakatan kesemua agama dan akal yang waras bahawa kejujuran itu satu kebaikan, dan penipuan adalah lawannya. Untuk menyatakan kebenaran, kata-katamu hendaklah menerangkan realiti, sedangkan untuk menyatakan penipuan adalah dengan menyampaikan apa yang bercanggah dengan apa yang kamu katakan mahupun lakukan. Seburuk-buruk pendustaan adalah sumpah yang palsu, bahkan itu adalah satu bentuk kemunafikan.

Penipuan adalah dilarang kecuali ia dilakukan dalam keadaan darurat. Di dalam kes tersebut, kaedah “darurat menjadikan yang haram harus” digunakan. Darurat hanya boleh diambil apabila tiada pilihan lain. Salah satu bentuk penipuan yang dibenarkan ialah apa yang kita panggil sebagai helah, iaitu menggunakan perkataan yang membawa lebih daripada satu maksud. Umat Islam mungkin boleh mengambil pemahaman yang positif daripada penafsiran perkataan (yang mempunyai dua makna) tersebut.

Diriwayatkan bahawa penipuan dibenarkan untuk memberikan manfaat, bukan untuk melakukan kerosakan. Rasulullah SAW bersabda: “Seseorang yang mendamaikan di antara dua insan dan berkata perkara yang baik, walaupun ia tidak benar, bukanlah seorang penipu.” [HR al-Bukhari dan Muslim].
Ummu Kalsum binti ‘Uqbah turut berkata, di dalam tambahan lafaz ke atas hadis itu, “Aku tidak pernah mendengar Rasulullah SAW membenarkan menipu kecuali di dalam tiga situasi iaitu ketika perang, untuk mendamaikan di antara dua pihak yang bertelagah, dan perbualan biasa antara suami isteri.” Apa yang dimaksudkan dengan perbualan biasa antara suami isteri ialah untuk meredakan kesusahan di dalam kehidupan.

Sheikh Shalih Fauzan menyatakan :

Penipuan adalah tidak dibenarkan langsung, pada bila-bila masa sahaja. Bahkan adalah tidak dibenarkan untuk meniru orang kafir dan menjadi seperti mereka, sama ada pada hari April Fool, mahupun pada hari-hari yang lain. Ini kerana Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia sebahagian daripada mereka.”

Berdasarkan fatwa - fatwa di atas, kita mendapati bahawa budaya April Fool jelas bertentangan dengan ajaran Islam yang menuntut umat Islam sentiasa bersifat jujur.

sumber


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Selasa, 29 Mac 2011

Jenazah Allahyarham Ibu Puan Hajjah Norbayti selamat dikebumikanberakhir sebuah perjalanan....

Syukur kehadrat Allah SWT kerana kerja - kerja pengurusan jenazah berjalan lancar. Terimakasih kepada Badan Khairat Masjid Taqwa Selayang Baru kerana telah mengatur pengurusan dengan baik dan lancar. Jenazah telah disolatkan di Masjid Takwa malam tadi dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Selayang Baru selepas solat Isyak.

Berakhirnya sebuah kehiupan pada usia 93 Tahun. Al Fatihah

Semoga Roh ditempatkan bersama para solihin.

Isnin, 28 Mac 2011

Ibu Pn Hajjah Norbayti meninggal dunia sebentar tadiAl Fatihah

Kembali ke Rahmatullah ibu kepada Puan Hajjah Norbayti Abu Asid (Lajnah Muslimat Ad Diniyyah) di Selayang sebentar tadi.


Aktiviti kemasyarakatan Anak Tahfiz Ad Diniyyah - menghadiri kenduri kesyukuranTengahari semalam anak - anak tahfiz menghadiri kenduri kesyukuran di Jalan 2A/1. Meriah sambutan. Macam kenduri kahwin. Rupanya Majlis hari jadi sahaja.

Ustaz Mohamad Zaki mengepalai majlis doa selamat dan tahlil arwah


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja 

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Penyelenggaraan Pusat Tahfiz Ad Diniyyah - Semburan Nyamuk berkala di Pusat TahfizUntuk mempastikan anak - anak Tahfiz mendapat perlindungan dari bahaya Aedes dan denggi pihak pengurusan telah menetapkan untuk membuat semburan nyamuk berkala 2 bulan sekali. Di samping gotong royong dan khidmat kawasan secara harian dan mingguan langkah ini diharap dapat membendung dari pembiakan nyamuk aedes di kawasan sekitar Tahfiz.

Petang semalam sekitar jam 5.30 pihak pengurusan telah membuat semburan nyamuk dan menyembur ubat anti lipas dan semut .

Kesihatan anak - anak tahfiz diutamakan

 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Gotong royong semalam berjalan lancar


 
Alhamdulillah gotong royong pagi ahad berjalan lancar. Semua anak - anak tahfiz mengambil bahagian membersihkan kawasan dalam asrama dan bilik stor simpanan barang. Terimakasih kepada semua yg terlibat.
ni apa hal botak ni??? :)

Susun atur bilik stor
 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Hari ini ulangtahun Suraukini.com - Genap satu tahun.Hari ini genap usia SK satu Tahun. SK telah dikunjungi oleh pembaca blog dari beberapa buah negara. ClustrMaps.com telah mencatatkan jumlah pengunjung SK dalam tempoh satu tahun ini.

Current Country Totals

From 8 Apr 2010 to 6 Feb 2011

Malaysia (MY) 53,798
United States (US) 569
Indonesia (ID) 479
Brunei Darussalam (BN) 353
United Kingdom (GB) 327
Singapore (SG) 265
Saudi Arabia (SA) 192
Egypt (EG) 156
Asia/Pacific Region (AP) 139
Japan (JP) 129
Taiwan (TW) 105
Australia (AU) 76
Korea, Republic of (KR) 45
Germany (DE) 43
Jordan (JO) 35
New Zealand (NZ) 35
United Arab Emirates (AE) 29
Qatar (QA) 28
Thailand (TH) 25
India (IN) 24
Hong Kong (HK) 13
Norway (NO) 11
Canada (CA) 9
Bahrain (BH) 9
France (FR) 9
Sri Lanka (LK) 9
Europe (EU) 7
Philippines (PH) 7
Russian Federation (RU) 7
Morocco (MA) 7
Switzerland (CH) 6
Netherlands (NL) 6
Vietnam (VN) 5
Turkey (TR) 5
Ukraine (UA) 4
Ireland (IE) 4
\Yemen (YE) 4
Belgium (BE) 4
Italy (IT) 3
Pakistan (PK) 3
Nepal (NP) 3
Czech Republic (CZ) 2
Mali (ML) 2
Sudan (SD) 2
Sweden (SE) 2
Iran, Islamic Republic of (IR) 2
Maldives (MV) 2
Tunisia (TN) 2
Albania (AL) 2
Algeria (DZ) 2
Spain (ES) 1
Mexico (MX) 1
Finland (FI) 1
Denmark (DK) 1
Bolivia (BO) 1
Senegal (SN) 1
Cambodia (KH) 1
Brazil (BR) 1
China (CN) 1
Monaco (MC) 1
Kenya (KE) 1
Kuwait (KW) 1
Iraq (IQ) 1
Serbia (RS) 1
Bangladesh (BD) 1
Argentina (AR) 1
Luxembourg (LU) 1

Paparan halaman Suraukini mengikut Penyemak Imbas
Internet Explorer 45,810 (40%)
Firefox 42,537 (37%)
Chrome 18,590 (16%)
Safari 3,139 (2%)
Opera 1,314 (1%)
Version 269 (<1%)
CometBird 181 (<1%)
Mobile 154 (<1%)
Java 111 (<1%)
NetFront 55 (<1%)

Paparan halaman Suraukini mengikut Sistem Pengendalian


Windows 108,132 (95%)
Macintosh 1,559 (1%)
BlackBerry 809 (<1%)
Nokia 562 (<1%)
iPhone 529 (<1%)
Other Unix 510 (<1%)
iPad 260 (<1%)
Linux 142 (<1%)
SonyEricsson 89 (<1%)
Windows NT 6.1


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

 Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing KembojaUpah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Ahad, 27 Mac 2011

Titik gempa menghampiri kita


Gempa di Myammar baru - baru ini

KUALA LUMPUR – Kekerapan kejadian gempa bumi sejak beberapa tahun kebelakangan ini dipercayai mengakibatkan kedudukan titik gempa di Sumatera, Indonesia beralih dan semakin menghampiri Malaysia.

Pakar geologi, Profesor Madya Datuk Dr. Mohamad Ali Hasan berkata, beliau tidak menolak kemungkinan itu kerana titik gempa biasanya akan mengalami pergerakan sebanyak satu sentimeter setahun jika gempa bumi kerap berlaku di sesebuah kawasan.

Beliau berkata, hakikat tersebut terbukti apabila penduduk negara kini semakin kerap merasai kesan gegaran gempa bumi yang berlaku di negara-negara sekitar rantau ini berbanding sebelum ini.

sumber