Insya Allah Sempurna

Pendaftaran di buka sekarang , hubungi 013 755 7011 / 013 279 1608

JOM! Sertai Program Wakaf telaga di Cambodia 2017

Amal jariah, Insyallah pahala berterusan mengalir kepada pewakaf, hubungi 013 7557011 / 013 279 1608

Upah Haji / Badal Haji 2017 kini dibuka

Daftar untuk Badal Haji 2018 / 1439 Sekarang! 013 - 755 7011 / 013 279 1608 InsyaAllah sempurna "

Kami sedang menyemai benih

Jom! Bersama kami berkongsi pahala. Sumbangan dialu - alukan’.

Kami menyusun Soff

Generasi pewaris Al Quran’.

Misi Ziarah Pra Ramadhan Cambodia 2017

Menyampaikan Al Quran, telekung, beras fidyah, wakaf telaga kepada fakir miskin Cambodia ’.

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Kami melahirkan Para Huffaz Al Al Quran”"

Pendaftaran untuk Korban dan Aqiqah di Kemboja dan Vietnam 2017 dibuka sekarang

““Hubungi Suraukini 013 755 7011 / 013 279 1608 - RM320 Satu bahagian "

Korban Merentas 2 Negara Cambodia Vietnam 2016

““Aidil Adha 1437 di Kampung Perikob Cambodia ."

Tuol Sleng Genocide Museum Cambodia

Zaman gelap tamadun kemanusiaan

Pelajar Pusat Tahfiz Ad Diniyyah 2016

Generasi Pewaris Al Quran

Sabtu, 5 Oktober 2013

Pengambilan Pelajar Baru Pusat Tahfiz Ad Diniyyah dan Pusat Tahfiz Idrisiah 2014 - Pengambilan Terhad!


 
Sukacita dimaklumkan Pusat Tahfiz Ad Diniyyah & Pusat Tahfiz Idrisiah akan mengambil Pelajar baru untuk Sesi 2014. Kelas akan bermula pada 2hb Januari 2014.

Syarat - syarat adalah adalah seperti berikut

1. Berumur 10 - 12 Tahun
2. Boleh membaca Al Quran dengan baik.
3. Boleh berdikari tinggal di asrama.
4. Akhlak yang baik.
5. Lelaki sahaja.
6. Anak yatim akan diutamakan sekiranya memenuhi syarat diatas

Lokasi
 
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah
No 62 Jalan 2A/5,
Bdr Baru Selayang Fasa 2A
68100 Batu Caves.

Hubungi 013 2791608 / 019 2408489



 Lokasi
 
Pusat Tahfiz Idrisiah
Kampung Sungai Betul
Bagan Datoh, Perak Darul Riduan.

Hubungi 013 - 3978816 / 019 5515179
 
 

 
 










 

 

Khamis, 3 Oktober 2013

23 perkara ASAS yang perlu anda tahu mengenai kereta.

 
 
Menghantar kereta ke bengkel untuk diservis adalah cara yang terbaik bagi mereka yang tidak mahir dalam proses penyelenggaraan kenderaan. Namun jika anda tersilap langkah dengan menghantar kenderaan anda ke bengkel yang "cekik darah" atau "bengkel jerung", pasti anda akan "disembelih" lantaran harga caj perkhidmatan yang adakalanya tidak munasabah dengan kerosakkan yang sebenar.

Berikut adalah 23 perkara asas tentang servis kereta yang biasanya dilakukan oleh sesetengah pengusaha bengkel baik pulih dan servis kenderaan kepada pelanggan yang kurang arif berkenaan dengan kerja-kerja penyelenggaraan :

1. Minyak hitam.

Minyak hitam yang bukan jenis sintetik perlu ditukar pada setiap perjalanan menjangkau 5,000km atau selama 3 bulan . Kalau minyak jenis sintetik, berkemungkinan dalam jumlah perjalanan 7,500km atau 10,000km.

2. Filter - sama seperti minyak enjin.

Minyak mineral biasa - 5000km
Minyak Synthetic - 7500km hingga 10000 km
Kebiasaannya, apabila tukar minyak enjin tu, maka tukarkan juga filter minyak tu sekali (oil filter)

3. Spark plug - 20,000 km perjalanan mengikut buku jadual penyelenggaraan.

Tapi jika anda menggunakannya sampai 30,000 hingga ke 40,000 km tidak menjadi masalah... Alatan ini bukan kritikal sangat. Tetapi kalau dah lebih 40,000 km tidak ditukar, "electrode" akan menipis, maka perlu ditukarkannya ...Harga untuk 4 biji adalah sekitar RM20.00 ke RM25.00.

4. Bateri kereta - 18 bulan hingga 2 tahun,
 
Terpulang pada cara penggunaan...Jika kita selalu buat pengisian semula airsuling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun... kalau selalu lupa topup dan selalu kering..., dalam masa 6 bulan pun bateri boleh "kong".

Free maintenance battery lain pulak ceritanya...tak payah "top up" air , harga lebih mahal dari bateri biasa. Bila beli bateri, jangan main hentam aje, ini kerana di Malaysia banyak barang tipu...so , beli bateri dari jenama yg boleh dipercayai... BOSCH, CENTURY... tapi ada juga jenama yang tak terkenal tapi elok.

Bateri yang baik biasanya lebih berat dari bateri yang kurang baik. bandingkan bateri tersebut dalam kategori yang sama..kalau NS50 tu anda kena compare dengan NS50 dari jenama yg lagi satu! Kalau kancil tak silap aku pakai NS40 atau NS40L..

5. Timing belt - 60,000km untuk kereta proton Wira, Saga.
 
Waja boleh tahan sampai 90,000km dan Honda CRV tahan sampai 160,000km. Jadi timing belt ini mengikut jenis kereta. Banyak pengguna tidak tahu akan hal ini. Apabila perjalanan sampai 60,000km terus tukar yanpa mengira kereta apa yang digunakan.

6. Clutch plat - Clutch plate ni ialah perkara subjektif.
 
Biasanya ikut pengalaman, hanya tukar bila ada simptom "clutch slipping" berlaku sewaktu pemanduan kita.

7. Fuel Filter -
 
Anda boleh menukarkannya apabila perjalanan kenderaan mencecah setiap sekitar 40,000km. Harga peralatan ini dalam sekitar RM15.00 hingga RM20.00..

8. Air Filter atau Filter Udara -
 
Di tukar setiap 20,000km. Tapi pada mereka yang tukar kepada K&N type, benda ni tak perlu tukar, cukup sekadar anda membersihkannya sendiri.

9. ATF - Automatic Transmission Fluid.
 
Minyak ni memang penting bagi yang pakai AUTO. Dalam manual dia ada sebut setiap 20,000km tukar. Tapi boleh dilanjutkan hingga 30,000km kepada pengguna yang ingin berjimat. Minyak ni memang penting ditukar...jangan abaikan (contohnya tidak tukar lebih dari 30,000km) kerana kerosakan kepada AUTO gearbox perlu perbelanjaan yg besar. Kalau kita rajin tukar, kereta tak perlu Transmission Flush seperti yg disyorkan oleh sesetengah bengkel. Transmission Flush boleh pergi sampai 7-9 litre. Caj hanya sekitar RM200++. Jika anda selalu tukar ATF, hanya pertukaran biasa sahaja, budget kurang dari RM100...ikut saiz kereta.

10. Gear Oil -
 
Untuk mereka yg pakai manual gearbox. Kereta anda tak perlu pakai ATF, tetapi sebaliknya pakailah Gear Oil. Ia boleh tukar dalam 60,000km perjalanan sekali.

11. Brake Fluid dan Power Steering Fluid
 
Kalau rajin boleh flush keluar ganti baru setiap 60,000 km.

12. Radiator Coolant
 
sebotol RM8-RM15... selalunya warna hijau! 60,000km bolehlah tukar sekali.Kalau air radiator anda warna clear aje. Maknanya air paip biasa aje tu! Pakai coolant, enjin lebih cepat panas dan juga tak mudah mendidih!
 




13. Air-Cond Belt/ Alternator Belt -
 
Belt-belt ni perlu ditukar sama waktu dengan timing belt, seandainya kita terlupa menukarkannya sewaktu servis sebelum-sebelum ni. Belt Air-con dan juga alternator mudah dikenal pasti akan perlunya ditukar atau tidak. Ini kerana belt-belt ni letaknya diluar dan boleh nampak. Kalau bahagian "ribs"nya dah ada"crack-crack" yang halus...maka eloklah ditukar belt tersebut. Jangan tunggu masa timing belt nak tukar, baru nak ditukar belt-belt ini.

14. Maintenance
 
Adalah diingatkan maintenance schedule yang ikut "km" atau masa"3 bulan" "6 bulan" dan seterusnya ni hanya memudahkan pengguna - pengguna kereta melakukan penyelengaraan atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai "preventive maintenance"

Maksudnya, benda yang kita tukar tu belum tentu rosak, tapi kita dah tukar. Preventive maintenance ni mampu mengelak dari pengguna kereta menghadapi kerosakan yang kritikal dimasa akan datang! Tapi dalam dunia ni, mana ada yang perfect! Preventive Maintenance Schedule ni kalau kita ikut tanpa mengetahui sedikit sebanyak tentang fungsi atau sebab mengapa setiap alatganti tu perlu ditukar.

15.Contohnya,
 
Jika kita hanya mengikut sahaja apa yangg di syorkan oleh pembuat alat ganti, contohnya "shock absorber" perlu diganti setiap 20,000km, tentu kita tidak mampu mengikutnya! Jadi anda perlu ada asas ilmu seperti yang diterang kan di atas.

16. Minyak hitam mineral
 
Utk 5000km/3 bulan, minyak semi-sintetik utk 10,000km/6 bulan, minyak fully sintetik utk 15-20,000km/ 1 tahun. Berhati-hati ketika membeli minyak hitam di kedai spare part kerana terdapat minyak "cap ayam" yang disediakan oleh pengusaha atau mekanik bengkel.

Botol mungkin ada cap jenama Castrol, Shell, Petronas, Eneos dan lain-lain. Tetapi dalam tu sebenarnya adalah minyak murah "made in china". Dlm satu hari ada beribu-ribu botol minyak hitam kosong wujud di bengkel-bengkel. Pengusaha bengkel tertentu mengarahkan pekerjanya untuk mengambil botol-botol kosong ini dan refill serta diletakkan seal baru supaya dapat mengaut keuntungan lebih. Adalah lebih selamat beli minyak di stesen minyak yang pasti tulen. Melainkan kalau betul-betul yakin dengan kedai spare part yang anda kunjungi itu.

17. Minyak gear manual
 
Ditukar setiap 40,000km untuk kereta baru (kurang 5 tahun), setiap 20,000km unttk kereta atas 5 tahun atau apabila gear shift rasa ketat. Paling bagus utk kereta lama - bubuh gearbox treatment. Minyak gear ATF - ditukar setiap 20,000km. Sama mcm di atas.

18. Flush?
 
Kalau dlm buku takde kata - maka tidak perlu. Air filter pun sama - 20,000km. Coolant - tukar tiap-tiap 20,000km. Nak tukar tiap-tiap 50,000km pun boleh dengan syarat guna air suling or RO water. Timing belt - ditukar setiap 80,000km. Tapi pernah terjadi stretch sampai 110,000km(Wira 1.6xli) tanpa masalah sebab menggunakan timing original Mitsubishi dan ia selalu inspect timing belt keretanya. Tiada merekah, "gigi" masih elok maka tak perludi tukar. Aircond belt, altrnator belt, power steering belt - tukar semasa tukar timing belt atau apabila nampak rekahan.

19. Water pump
 
Ditukar apabila menukar timing belt untuk kali ke dua. Kataklah kita tukar timing belt setiap 80,000km, maka apabila kita menukar timing belt utk kali kedua pada 160,000km, elok tukar sekali water pump kerana hayatnya pun hampir tiba. Nak tukar water pump kena bukak timing belt. So kalau buat sekali, tiada caj tambahan. Spark plug - every 20,000km. Atau selagi plastik kat tgh tu masih putih dan tiada kesan terbakar. So kena check spark plug. Kalau spark plug berminyak - engine dah agak uzur dan kena overhaul sebab piston ring dah haus. Asap biru kat ekzos jugak adalah tanda piston ring haus dan minyak hitam terbakar. Walau bagaimanapun, ini bukan servis biasa. Dah kira kerja yang major juga. Head gasket - tukar apabila minyak leaking kat area tu. Atau sekiranya berlaku coolant loss akibat dari blown head gasket. Buat grind valve sekali. Org panggil nie top-overhaul.

20. Biasanya top overhaul
 
Tidak diperlukan kepada kereta bawah 7 tahun atau 200,000km. Tapi ada juga yang mencapai perjalanan dalam 7-80,000km atau kurang 5 tahun dah kena top overhaul sebab suka lenjan engine. Ini pun sudah dikira major work. Brake pad - tukar bila haus atau bila rasa brake kurang mengigit. Biasanya kereta 3-4 tahun sekali. Minyak brake - pun sama. Anyway brake belakang tahan lebih lama dari brake depan biasanya double. Bercakap tentang timing belt (juga dipanggil cam belt kerana ia memacu camshaft), ianya berbeza antara satu pengeluar ke pengeluar yg lain.

21. Pada asalnya, enjin pembakaran
 
Dalam menggunakan camshaft yg di letak di dalam blok enjin. Secara asasnyanya pertukaran timing belt pada setiap 100,000km mengikut ketetapan pengeluar di Jepun. Tetapi Jepun adalah negara bercuaca sederhana sejuk manakala cuaca di Malaysia lebih panas dan mampu mempercepatkan proses wear and tear timingbelt yang dibuat dari adunan getah, plastik dan fibre glass. Maka itu, adalah dinasihatkan pertukarannya dibuat lebih awal iaitu antara 90,000km. Bagi alat ganti timing belt berkualiti rendah, kita perlu menukar lebih awal, dalam sekitar 60,000km jarak perjalanan.

22. Sesetengah pengeluar seperti Alfa Romeo mencadangkan pertukaran timing belt
 
Pada jarak hanya 30,000km bagi semua enjin straight 4 twin spark dan juga enjin V6 bagi model sebelum tahun 1999. Pada tahun 1996 dahulu, ada juga pemilik bengkel memberitahu timing belt boleh tahan sampai 100,000km, tak perlu tukar pada bacaan 30,000km. Kemudian, kereta kena tarik masuk bengkel sebab timing belt putus dan enjin kena overhaul. Bacaan odometer ketika itu = 35,000km. Maka moralnya adalah kita perlu patuhi spesifikasi servis dan penyelenggaraan pengeluar. Banyak kenderaan zaman sekarang telah menggunakan timing chain sebagai ganti kepada timing belt. Ini termasuk Nissan, Honda dan Toyota .Toyota misalannya menggunakan timing chain bagi semua kenderaan penumpangnya iaitu :-

Camry ACV30 - enjin 2AZ-FE 2000cc
Corolla Altis ZZE121 - enjin 1ZZ-FE 1600cc
Vios NZE10 - enjin 1NZ-FE 1500cc

23. Model seperti CRV
 
pada mulanya menggunakan timing belt, tetapi untuk CRV baru generasi kedua, Honda juga kembali memperkenalkan timing chain melalui enjin i-VTEC. ianya tidak memerlukan pertukaran biarpun sudah mencecah 500,00km lantas menjimatkan kos dan menjaga alam sekitar. Sekiranya mekanisme rantai mengeluarkan bunyi, hanya perlu tukar tensioner bearing dan segalanya pulih seperti sedia kala.

Super thankzz - Sumber: provoox.blogspot.com 
 


Gambar Sekitar Misi Korban ke Kemboja 14 - 17 Oktober 2013 / 9 - 12 Zulhijjah 1434



Misi berlepas dari Klia ke Phnom Penh




Team Misi Korban di Cambodia 2013

Ketibaan rombongan SK di Airport Phnom Penh disambut mesra oleh Salam dan keluarganya

 

Perjalanan di Bandar Phnom Penh menuju Kampung Stoung.


Suasana Bandar Phnom Penh

Pemandangan biasa di Phnom Penh


Tut Tut




Alhamdulillah dengan sokongan yang diberikan oleh pengunjung dan pengikut suraukini.com, Team suraukini berangkat ke telah berangkat ke Kemboja pada  jam 3.00 petang 14 Oktober 2013 .





Rabu, 2 Oktober 2013

Senarai Urusetia Program Korban 1434 / 2013 Surau Ad Diniyyah.





Berikut adalah senarai urusetia yang telah dilantik dalam mesyuarat Bulan Ad Diniyyah malam tadi.


SENARAI URUSETIA JALINAN MAHABBAH IDULADHA 2013 / 1434

 
PENGARAH PROGRAM / PENYEMBELIH
HAJI ZULKIFLI WAHIJAN

SETIAUSAHA / PUBLISITI
SURAUKINI

BENDAHARI
HAJI SAPUAN DAMAN

PENGURUS LOGISTIK DAN SEMBELIHAN
USTAZ MOHAMAD ZAKI MADZHAR ATHAM BIN ZULKIFLI

 
PENGURUS LEMBU I
AHMAD BIN OMAR SA-02-19

PENGURUS LEMBU 2
HAJI ZAHARI 2A/3

 
PENGURUS LEMBU 3
HABIB ISMAIIL 2A/5

 
PENGURUS LEMBU 4
HAJI BAHARUL RAZI ABU HANI 2A/7

 
PENGURUS LEMBU 5
WAK ALI SAMAD 2A/6

PENGURUS LEMBU 6
ARMAN MUSTAFA 2A/6

 
PENGURUS TULANG DAN KEPALA
EN AMIRDIN 2A/5

 
PENGURUS AGIHAN DAGING
ISMAIL ABDUL RAHMAN 2A/2

 
PENGURUS ORGAN DALAM
FAIRUS NAN

 
PERSIAPAN KHEMAH
SAMSUDDIN ABDUL GHANI 2A/5

PERSIAPAN ALAT TIMBANG / PLASTIK
HAJI  AZIZ TAHA 2A/5

 
RAKAMAN / DOKUMENTASI
HAJI AZIZ / HAMDAN
 

PA SYSTEM
HAJI MOHAMAD AMIN OTHMAN
 
 
URUSAN SISA KORBAN
PEKERJA HISNIAGA

PENGURUS MINUMAN
EN GHANI YUSOF


PENGURUS TULANG UNTUK MASAKAN SUP
PAK HASHIM

 
PERSIAPAN JAMUAN PAGI RAYA / TENGAHARI
HAJJAH AZIZAH SALIM









Video pencuri di Masjid Solahiah Sg Tua. - Anda kenal lelaki ini??



Masjid Jamiatus Solahiah Kariah Sg Tua dicemari pencuri. Rakaman video CCTV ini menunjukkan seorang lelaki mencuri ketika jemaah sedang menunaikan solat subuh.

Jom jejak pencuri di kariah kita

 

 





 

Selasa, 1 Oktober 2013

Penghantaran air zam - zam, hadiah badal Haji 1434 bermula



Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi, musim Haji 1434 sudah hampir ke kemuncak.

SK selaku Pengarah Kristal Tasnim Enterprise (Syarikat yang menguruskan Upah Haji dan Korban Kemboja) ingin memaklumkan bahawa urusan penghantaran air zam - zam kini mula dikirim secara berperingkat - peringkat kepada semua waris Badal Haji 1434. Kiriman air zam zam 10 liter adalah sebagai hadiah Pakej Badal Haji  kepada semua waris yang menyertai Badal haji tahun ini.

SK mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua Waris Badal Haji yang terlibat . Terima kasih atas kepercayaan. Insyallah upah Haji / Badal haji akan ditunaikan dengan sempurna oleh mereka yang amanah.

Sila hubungi SK sekiranya masih belum terima air zam - zam 10 hari mulai hari ini. 013 2791608

Daftar segera untuk upah Haji 1435 / 2014. sila klik iklan iklan di bawah ini.










Mesyuarat Bulanan Ad Diniyyah Oktober 2013



Mesyuarat bulanan Ad Diniyyah Bulan Oktober akan diadakan pada . Agenda utama persiapan menyambut Idul Adha.

Hari : Selasa
Tarikh : 01 Oktober 2013
Masa : 9.00 Malam (selepas Solat Isyak)
Tempat : Surau Ad Diniyyah
 
Semua AJK dan AJK sokongan dijemput hadir
 






Isnin, 30 September 2013

Apa rahsia lelaki ini? Umurnya mencecah 124 Tahun!

 
Masih sihat meskipun berumur 124 tahun
 
Alor Setar - Seorang warga emas yang sering menjadikan al-Quran sebagai pegangan dan amalan hidupnya di kala waktu pagi, petang, dan malam membuatkan hidupnya kekal pada usia lebih 100 tahun.

Tinjauan Sinar Harian di kediamannya di Kampung Hujung Teluk Kechai, dekat Kuala Kedah baru-baru ini dilihatkan betapa agungnya kebesaran tuhan terhadap penciptanya yang masih kuat pada usia seperti itu.

Difahamkan, Husain Teh yang kini dianggarkan mencapai usia pada umur 124 tahun sering menghabiskan masa dengan membaca al-Quran pada waktu lapang dan setiap kali selepas menunaikan solat fardu.

Beliau yang kini dijaga anak bongsunya, Ahmad Teh, 61, dan isteri, Ku Zabedah Ku Ahmad, 58, merasakan amat dihargai kerana anak-anak masih menyayanginya.

Ahmad berkata, dengan usia yang seperti itu, ayahnya masih kuat seperti orang muda dan boleh melakukan pekerjaan seperti biasa, termasuk mengangkat barang yang tidak terlalu berat.

Menurutnya, pemeriksaan ujian darah di hospital juga mendapati ayahnya tidak menghidap sebarang penyakit meskipun penyakit yang dipanggil ‘tiga serangkai’ iaitu darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung.

“Ayah mempunyai hobi yang sangat menarik sejak usia muda. Pada waktu lapang saja, dia suka menghabiskan masa dengan membaca al-Quran. Boleh dikatakan setiap minggu dia akan khatam al-Quran.

“Berbanding dengan orang lain seperti kita mungkin tidak mampu untuk buat seperti itu kerana sibuk dengan urusan kerja. Kalau ada, mungkin sebulan sekali. Itu pun pada bulan Ramadan saja,” katanya kepada Sinar Harian.

Rahsia membaca al-Quran

Jelasnya, keunikan hasil daripada kekerapan membaca al-Quran itu juga membuatkan penglihatan ayahnya masih tajam dan tidak memerlukan pemakaian cermin mata untuk membaca.

“Ayah baca al-Quran tidak pakai cermin mata, penglihatan dia masih tajam. Baca surat khabar dan menonton televisyen pun tidak pakai cermin mata. Malah dia masih kenal setiap gambar yang dipaparkan, khususnya tokoh-tokoh politik,” katanya.

Ahmad berkata, keajaiban yang dimiliki oleh ayahnya sehingga mampu bertahan pada usia lebih 100 tahun itu juga turut dikagumi oleh jiran-jiran dan masyarakat setempat yang mengenalinya.

“Ramai juga jiran-jiran selalu datang rumah melawat ayah. Tambahan pula, ayah seorang yang peramah dan mudah mesra dengan orang ramai. Sehinggakan pada suatu hari, ayah berani ke bandar seorang diri menaiki bas tanpa pengetahuan kami sekeluarga.

“Bagaimanapun, sejak kebelakangan ini, kami sekeluarga tidak membenarkan ayah keluar rumah seorang diri kerana khuatir sesuatu yang tidak diingini berlaku. Kalau nak keluar pun, kami akan keluar bersama,” katanya.

Mengulas mengenai pengambilan makanan setiap hari, Ahmad berkata, ayahnya tidak mengamalkan pemakanan yang tidak sihat.

“Kalau bab makan itu sama saja seperti kita, semuanya dia makan. Dengan keadaan gusinya yang tiada gigi itu pun masih mampu makan makanan yang rapuh. Tapi ayah tidak mengambil makan yang tidak sihat.

“Bagaimanapun, nasi lemak mesti menjadi hidangan wajib pada setiap pagi,” katanya.

Masih ingat zaman penjajah

Dalam pada itu, Husain ketika ditemui berkata, dalam fikirannya masih segar beberapa peristiwa semasa zaman jajahan British dan Jepun di tanah air. Antara yang tidak dapat dilupakan adalah keterpaksaan untuk mengingati dan menyanyikan lagu Jepun padas setiap kali berjumpa dengan anggota tentera tersebut.

“Saya ingat lagi, masa itu kami (penduduk tanah air) kena paksa nyanyi dan hafal lagu Jepun. Siapa yang tidak boleh nyanyi nanti kena pukul dengan tentera Jepun,” katanya.

Membuktikan perkara itu, beliau turut menyanyikan sebuah lagu Jepun yang dihafalnya sejak zaman tersebut yang berdurasi selama tiga minit kepada Sinar Harian.

Diselitkan pula mengenai peristiwa sejarah di Kedah, beliau mengakui telah hidup semasa tiga keturunan Sultan Kedah.

“Saya pernah berjumpa dengan Sultan Abdul Hamid Halim Shah Ibni Al-Marhum Sultan Ahmad Tajuddin Mukarram Shah di sekitar negeri ini pada suatu ketika dulu.

“Kemudiannya, pemerintahan Sultan Kedah bertukar kepada Sultan Badlishah Ibni Al-Marhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah dan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah Ibni Al-Marhum Sultan Badlishah,” katanya.

Hasil perkahwinannya dengan isteri, Che Som Yakob juga telah dikurniakan enam orang cahaya mata, tiga lelaki dan tiga perempuan.

Difahamkan, beliau yang tidak lagi membuat kerja-kerja bendang sejak kebelakangan ini turut dikurniakan lebih 20 orang cucu, 10 orang cicit dan bakal menimbang seorang pipit dalam masa beberapa bulan sahaja lagi.

Gagal rekod tahun kelahiran

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Malaysia, Jainisah Mohd Noor berkata, pihaknya tidak dapat mengesahkan umur sebenar Husain selepas didapati terdapat tanda bintang kecil pada hujung sebelah kanan MyKad beliau.

“Selalunya orang yang ada tanda bintang pada MyKad ini adalah orang yang telah hidup dari zaman jajahan tentera British ataupun Jepun. Tetapi kita tidak dapat sahkan berapa umur beliau yang sebenar pada ketika ini.

“Cumanya nombor kad pengenalan yang ada pada mykad beliau itu adalah kita ambil sempena tarikh beliau mula daftar untuk buat kad pengenalan,” katanya. -SH
 
 


 

Video luar biasa - Harimau serang buaya



Situasi luar biasa. Luar tabi'e. Harimau ini menyerang hendap buaya. Menariknya, harimau ini mengatur  serangan dari dalam air.

Harimau dari arah sungai menyerang buaya di darat.

Dunia dah terbalik..

Jom Saksikan video menarik ini