Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 13 November 2010

Gambar Kota Makkah : Jumaat terakhir 12 Nov 2010 sebelum WukufMEKAH 12 Nov. 2010 – Kira-kira 2.5 juta jemaah bakal membanjiri Mekah bagi menunaikan ibadah haji tahun ini, di tengah-tengah kawalan keselamatan ketat dan fasiliti baru termasuk sistem pengangkutan kereta api yang memudahkan pergerakan jemaah bagi mengelakkan kematian akibat keadaan terlalu sesak.Bilangan jemaah rasmi masih belum diketahui sehingga kini kerana masih ramai jemaah haji tiba dari luar negara. Bagi memastikan kelancaran ibadah haji musim ini, Arab Saudi membangunkan kemudahan-kemudahan baru bagi menampung bilangan jemaah yang semakin bertambah.

Fasiliti terbaru yang dibina adalah Kereta Api Mashair, pengangkutan aliran ringan yang menghubungkan Mina, Muzdalifah dan Arafah iaitu lokasi-lokasi yang biasanya sesak dengan jemaah.

 
Pengerusi Jawatankuasa Haji dan Umrah di Dewan Perdagangan Mekah, Saeed al-Qurashi berkata, sebagai permulaan, hanya 35 peratus daripada kapasiti keseluruhan kereta api itu akan beroperasi dan ia mampu menggantikan penggunaan 4,000 bas.

Kematian 364 jemaah pada Januari 2006 dan 1,426 jemaah pada Julai 1990 akibat insiden rempuhan masing - masing di pintu masuk jambatan Jamarat dan terowong di Mina, membuatkan pihak berkuasa negara mengambil keputusan merobohkan jambatan itu dan menggantikannya dengan jambatan baru bertingkat.

Struktur baru itu dibina dengan lebih banyak pintu masuk dan keluar selain dipasang 30 kamera dilengkapi perisian yang mampu mengukur kepadatan jemaah. – AFP


K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)

Kami Menawarkan Perkhidmatan Upah Haji, Wakaf  Telaga di Kemboja dan Bangladesh,
Korban dan Aqiqah di Kemboja

Kristal Tasnim Menyokong Penuh Usaha

Pondok Tahfiz Bustanul Arifin di Kampung Songkum Thmey Kemboja
Madrasah Tahfiz Al Hikmah Rokapram Kemboja
Surau Al Tasnim Rokapram Kemboja
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A

Lagi ayam mati lemas!Tak jauh dari kita ni.....
KUALA LUMPUR: Tiga pusat penyembelihan ayam di Pasar Borong Selayang, di sini, diserbu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) bersama Majlis Perbandaran Selayang (MPS) dan polis, awal pagi semalam selepas menerima aduan mengenai keraguan cara penyembelihan dan kebersihan.

Harian Metro difahamkan ayam di pusat penyembelihan itu didapati tidak disembelih secara sah menurut hukum Islam selepas didapati urat halkum ayam disembelih tidak sempurna.

Namun, kehadiran pihak berkuasa kira-kira jam 1 pagi itu seolah-olah dihidu apabila beberapa pekerja pusat penyembelihan yang dipercayai tidak mempunyai tauliah lari lintang-pukang dan gagal diberkas.

Penolong Pengarah Unit Halal Jais, Ahmad Solihin Maryakoon, berkata dia terkejut apabila banyak ayam yang disembelih kelihatan meragukan kerana dikhuatiri mati lemas dan tersepit dalam bakul yang disediakan.Menurutnya, keadaan itu menimbulkan isu syubahah atau curiga sama ada ia halal dimakan atau sebaliknya berikutan pernah berlaku peniaga melemaskan ayam yang baru disembelih ke dalam tong besar berisi air atau menindihnya dalam tong bagi mempercepatkan proses kematian sebelum diproses dan dijual kepada orang ramai. Pengarah Jabatan Kesihatan MPS, Dr Razif Zainal Abidin, pula berkata pemeriksaan mendapati kebanyakan ayam disembelih dengan cara tidak sempurna dan sijil halal tiada di premis.

“Ketiga-tiga pusat penyembelihan dikenakan kompaun sebanyak RM5,000 kerana melanggar undang-undang kecil syariah seperti tidak mengambil suntikan imunisasi untuk setiap pekerja, tidak menjaga kebersihan, tidak mempunyai permit perniagaan, melanggar syarat penyembelihan dan darah ayam disalurkan terus ke longkang utama.

“Sebuah pusat penyembelihan turut disita kerana membuat penambahan lot tanpa izin daripada MPS dan menggunakan bekalan elektrik dari bangunan bersebelahan,” katanya.

Sementara itu, Ahmad Solihin berkata, penggunaan voltan elektrik bagi memudahkan proses penyembelihan adalah dibenarkan, tetapi pada kadar yang rendah supaya ayam tidak mati akibat kejutan elektrik.

“Kepada pengusaha Islam yang didapati bersalah menjalankan penyembelihan secara haram akan dikenakan hukuman denda tidak kurang dari RM3,000 atau penjara selama dua tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya


Waktu sembelihan Korban Aidil Adha 1431 / 2013 di Surau Ad Diniyyyah


 
Program Sambutan Eidul Adha di Surau Ad Diniyyah

WAKTU SEMBELIHAN ADALAH SEPERTI BERIKUT
Tarikh : 17 November 2010
Hari : Rabu
Jam : 9.30 Pagi

SILA BAWA KELENGKAPAN YANG SESUAI
 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboj 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Jumaat, 12 November 2010

Awas! Arak baru yang mengelirukanPERHATIAN SEMUA!!! Carlsberg baru sahaja mengeluarkan dua produk minuman tin terbarunya bernama JOLLY SHANDY berperisa LEMON dan ORANGE .

Malah corak dan warna tin minuman tersebut seolah2 sama seperti tin minuman biasa F&N, PEPSI, Coca Cola, Drinho, Yeos, etc. Apa yang membimbangkan kita semua umat Islam ialah kemungkinan ia dipasarkan secara terbuka dan meluas sehinggakan ada nanti umat Islam yang terbeli minuman tersebut. Tambahan pula perkataan "Contains alcohol" hanya di tulis kecil sahaja di belakang tin tersebut.

Beer type : Beer mix
Alcohol by volume (ABV) : 1%
Produced by : Carlsberg Malaysia


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja


 

Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Selasa, 9 November 2010

Penjaga kunci Kaabah meninggal dunia. Al Fatihah


Syaikh Abdulaziz Al-Syaibi, penjaga kunci Ka'bah telah meninggal dunia pada hari Ahad pagi kemarin (7/11) dalam usia 82 tahun. Tubuhnya dimakamkan di pemakaman Maalla setelah disolatjenazahkan di Masjidil Haram.

Keluarga Al-Syaibi telah memegang posisi penjaga kunci Ka'bah sejak zaman Jahiliyah (masa pra-Islam). Jabatan ini diwariskan oleh anggota tertua dari keluarga dan tidak diberikan dari ayah ke anak. Umur merupakan landasan untuk mendapatkan warisan sebagai penjaga kunci Ka'bah.

Semua penguasa Muslim menghormati keluarga Al-Syaibi yang menjadi penjaga Ka'bah Suci dan kuncinya. Keluarga penjaga saat ini terhubung dengan Utsman bin Syaiba Abithalha yang hidup pada masa Nabi Muhammad (saw).

Keluarga Al-Syaibi telah memegang posisi sejak masa Qusay bin Kilab yang hidup sebelum Nabi Muhammad (saw). Raja Faisal memberikan kunci Ka'bah kepada Syaikh Amin, saudara Abdulaziz Al-Syaibi. Syaikh Abdulaziz Al-Syaibi telah menjaga kunci Ka'bah selama 16 tahun terakhir. Sedangkan keluarga Al-Syaibi telah melayani sebagai penjaga Ka'bah suci selama 15 abad terakhir. Ada 370 anggota keluarga Al-Syaibi dan sebagian besar dari mereka tinggal di Mekkah.

Ka'bah dibersihkan dua kali dalam setahun, sekali dalam pertengahan bulan Sya'ban dan yang kedua di tengah bulan Dzul Qaadah menggunakan air Zamzam yang dicampur dengan air mawar dan parfum dengan Oud.

Menurut Abdulaziz, Ka'bah tetap terbuka tiga kali dalam sebulan bagi masyarakat untuk masuk dan berdoa di dalamnya. Tetapi ketika jumlah orang yang ingin memasuki bangunan suci tersebut meningkat, Ka'bah kembali ditutup.

Kunci Ka'bah tidak berubah dengan perubahan pintu. Selama masa Raja Khalid, pintu telah diubah tetapi kuncinya tetap tidak berubah. Pintu Ka'bah selebar 2,40 meter dan tinggi 1,70 meter.Pintu ini terbuat dari emas murni.(fq/arabnews)

Solat Sunat Eidul Adha 1431

Solat Sunat Eidul Adha di Surau Ad Diniyyah akan diadakan pada

Tarikh : 17 November 2010
Hari : Rabu
Jam : 8.30 Pagi
Khatib bertugas: Ustaz Zaki Madzar Atham
Imam bertugas : Ustaz Zaki Madzar Atham
Bilal Bertugas : Haji. Mohamad Amin Othman

program ziarah Eidul Adha klik sini

Isnin, 8 November 2010

Rakaman Video di Gunung Merapi


Saksikan fenomena alam bukti kekuasaan Allah

Firman Allah SWT

"Maka nikmat tuhan kamu yang mana satukah yang ingin kamu dustai?"
Surah Ar Rahman

Nikmatnya kerana kita boleh bernafas? Kita mungkin akan merasa lebih nikmatnya bila melihat video ini. Bayangkan jika ketika kita menyedut udara yang penuh dengan debu seperti ini.

Maka nikmat tuhan kamu yang mana satukah yang ingin kamu dustai?

 
 
lihat Merapi di waktu malam di minit 6.25.
 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Borang Program Hafazan Cuti sekolah diedar esok malam

Sila dapatkan borang ini di surau mulai malam esok. Penyertaan terhad. Daftar segera

Merancang cuti anak - anak

Cuti sekolah hampir tiba, sudahkan anda merancang program cuti anak anda? Kajian menunjukkan bahawa cuti sekolah yang panjang merupakan salah satu penyumbang kepada gejala sosial di negara kita.


Cuti yang panjang dan tiada perancangan akan menyebabkan anak—anak anda membazirkan waktu dengan menonton tv, bermain games dan melepak dan melakukan pelbagai aktiviti tidak berfaedah.

Al Quran di dada Anak—anak

Jiwa kosong , tiada Al Quran di dada akan menambah parah jiwa anak—anak . Al quran sememangnya diturunkan untuk memberi keberkatan dan ketenangan. Mudah—mudahan dengan adanya program ini akan dapat mengisi minda anak—anak kita dengan Al Quran.

Mudah—mudahan jiwa anak—anak lebih tenang dan anak—anak mudah mendengar kata. Semoga Al Quran menjadi pendiding untuk anak kita dari melakukan keburukan

Mendisiplinkan anak - anak
 
Program ini akan dipantau oleh 4 orang Guru, 2 Orang Ustaz dan 2 orang Ustazah. Pelajar akan dibahagikan mengikut kumpulan mengikut tahap penguasaan bacaan Al Quran. Jika anak—anak belum boleh membaca dengan baik , guru akan mengelokkan bacaan anak—anak terlebih dahulu.

Anak—anak diwajibkan berada di kawasan premis Pusat Tahfiz dan surau sahaja mulai jam 8.30 pagi hingga jam 5.00 Petang. Ibu bapa perlu memberi kerjasama ini dengan menghalang anak—anak dari pulang ke rumah ketika waktu rehat (kecuali kecemasan)

Tarikh tutup pendaftaran pada 21 November 2010. Siapa cepat dia dapat.

Tempat Program :
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A, Jalan Sg. Tua.

Pendaftaran :

Bayaran Pendaftaran : RM10.00
Bayaran Yuran : RM150.00
Had Umur—7 - 12 Tahun Sahaja
Bilangan Peserta : Terhad 20 peserta Lelaki / 20 peserta Perempuan

Tarikh Program
1 Disember 2010 — 23 Disember 2010 Setiap Isnin, Selasa, Rabu & Khamis
Mulai Jam 8.30 Pagi - 5.00 Petang

14 HARI SAHAJA

Target Hafazan
Juzuk 30

Bayaran termasuk
Makan Pagi Jam 10.00 (Waktu rehat), Makan Tengahari Jam 2.00 ptg. dan Minum Petang Jam 4.30 ptg

Tarikh tutup Pendaftaran
21 NOV 2010

Sumbangan diperlukan


Program ini telah disusun atur dengan kadar bayaran yang paling minimum bagi mempastikan semua ibu bapa dapat menghantar anak — anak mengikuti program ini. Kadar bayaran yang dikenakan sekadar cukup — cukup untuk membayar gaji guru dan makan minum peserta dan guru.

Jika ada sumbangan dari ibu bapa pastinya jawatankuasa Surau dan Pusat Tahfiz akan merancang pelbagai aktiviti tambahan yang mungkin menambah minat anak — anak untuk mendekati surau, bergaul dan bermasyarakat

SUMBANGAN UNTUK PUSAT TAHFIZ AD DINIYYAH
Hubungi 013-2791608