Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 6 Julai 2013

Ulama' Azhar seru rakyat tolak rampasan kuasa!

Para Ulamak Al-Azhar menjadi benteng utama di bahagian hadapan. Mereka terus membantah dan menolak rampasan kuasa yang telah dilakukan oleh pihak askar dan menuntut Dr.Muhammad Mursi di kembalikan jawatannya selaku Presiden Mesir.

MESIR: Ahli Jawatankuasa Lajnah Fatwa Al-Azhar Sheikh Hashim Islam mengeluarkan kenyataan bahawa rakyat Mesir perlu menolak rampasan kuasa oleh pihak tentera terhadap kepimpinan Dr.Muhammad Mursi.

Beliau yang juga merupakan pengasas Persatuan Ulama Al-Azhar berkata, kepimpinan berasakan rampasan kuasa ditolak menurut syarak.

"Dr. Muhammad Morsi merupakan presiden yang sah kerana dipilih melalui pilihanraya.

"Adalah tidak wajar bagi rakyat mesir berpaling dari beliau. Ini kerana kepimpinan yang berasaskan rampasan kuasa ditolak menurut syarak," katanya seperti dilapor Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM)

Menurut Sheikh Hashim lagi, rakyat Mesir wajib mengekalkan identiti Arab-Islam berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah di negara itu dan pada sama memberi jaminan hak kewarganegaraan yang sama rata bagi non-muslim serta menjaga perpaduan negara Mesir dan rakyatnya.

Menurutnya, konflik yang berlaku di Mesir bukanlah sekadar pertembungan ideologi, tetapi realiti yang berlaku kini ialah pertembungan akidah antara tamadun Islam-Arab Mesir dengan para pendukung sekular dan anti-Islam.

Badal Haji / Upah Haji RM1,500.00 Hubungi 013 2791608

Ekoran rampasan kuasa yang berlaku, beliau menyeru rakyat Mesir untuk turut serta dalam revolusi mempertahankan syariat di seluruh Mesir, dan menewaskan kebatilan seperti yang berlaku dalam perang Jamal, serta membentuk satu jawatankuasa tetangga bagi memelihara negara dan rakyat.

"Walaupun berbeza pandangan antara kita terhadap penjenayah dan pemberontak, namun kita juga perlu membezakan antara demontrasi rampasan kuasa yang diharamkan Islam dengan demontrasi bantahan yang diharuskan oleh Islam.

“Antara prinsip tertinggi dalam Islam ialah menganjurkan kebebasan, membenci pemerintahan diktator dan keganasan," katanya.
-HD
 


 

Forum Hebat!! Rampasan Kuasa di Mesir. Jemput hadir dan hebahkan!!

YB. Nasruddin Tantawi - Ahli Panel Forum Rampasan Kuasa di Mesir!!

 
Jom dengarkan kupasan isu semasa "Rampasan Kuasa di Mesir" bersama 3 panelis hebat
 
1. YB. Ustaz Nasruddin Tantawi
2. Ustaz Riduan Mohamad Nor
3. Ustaz Kamaruzaman Mohamad
 
Tarikh : 07 Julai 2013
Hari : Ahad
Masa : Jam 9.00 Malam (SELEPAS SOLAT ISYAK)
 
Ustaz Riduan Mohamad Nor - Ahli Panel 2
 
Ustaz Kamaruzaman Mohamad - Ahli Panel 3
 
 
Mohon sebarkan di blog / whatsaap / fb / twitter dan lain lain media 

 

Terowong talian hayat Mesir-Gaza dimusnahkan!!

Terowong Gaza digunakan untuk membawa masuk keperluan dari Mesir ke Gaza
 
RAFAH - PALESTIN - Penderitaan dialami rakyat Palestin di Gaza ekoran kepungan Rejim Zionis dengan bantuan sekutunya Rejim Mubarak seperti akan kembali berulang. Selepas penggulingan Presiden Mohamed Mursi kelmarin, tentera Mesir mengarahkan beberapa jentolak memulakan kerja-kerja pemusnahan merobohkan terowong yang menghubungkan laluan antara Mesir dan Genting Gaza.

Media RNN melaporkan, kerja-kerja pemusnahan itu dikawal ketat tentera Mesir lengkap dengan senjata senapang automatik dan kenderaan tentera sebagai perisai. Saksi berkata, jentolak itu kelihatan sejak beberapa hari lalu namun hanya memulakan kerja pemusnahan sejurus rampasan kuasa berlaku.

Sumber Mesir pula melaporkan, kelibat tentera itu mula dilihat sejak kelmarin di kawasan berkenaan.

“Laluan yang digunakan untuk membawa masuk pelbagai bekalan dan barang ke Genting Gaza mula ditutup beberapa hari sebelum rusuhan di Mesir,” katanya.
 
Sinar Harian

 Sementara itu, Kementerian Kesihatan di Gaza mulai bimbang apabila bekalan bahan bakar untuk penjanaan elektrik dan ambulans semakin berkurangan.

“Kami khuatir penutupan ini bakal berpanjangan kerana kemasukan bekalan bahan bakar sukar didapati kerana Israel sentiasa mencatu kemasukan bahan bakar tersebut,” katanya dalam satu kenyataan. Pasukan Keselamatan Palestin pula dikatakan meningkatkan kawalan di kawasan terowong berkenaan bagi menggelakkan kekecohan di Mesir merebak ke negara itu.

Terowong antara Mesir dan Gaza itu merupakan laluan utama kepada penduduk 1.8 juta penduduk Gaza sejak pengepungan Israel pada 2006.

Mursi sejak awal kempen pencalonan presiden lagi menunjukkan sikapnya yang jelas terhadap isu Palestin, kesetiaannya yang tak berbelah bagi bersama perjuangan rakyat Palestin di dalam menuntut hak permastautinan dan pembebasan Masjidil Aqsa.

Walaupun Mursi menggalas beban dan tanggungjawab berat memperbaiki sistem lama yang ditinggalkan dan kerja memantapkan kedudukan sosioekonomi rakyatnya, namun bantuan dan sokongan kepada Gaza mula ditunjukkan melalui pembukaan sempadan Rafah dan bantuan lain.

Pendirian Mursi membuka ruang kepada dunia luar untuk memasuki tembok penjara terbesar dunia itu. Malangnya, satu - satunya laluan yang ada kini dimusnahkan jentolak tentera Mesir.
 
Sinar Harian
 


Jumaat, 5 Julai 2013

Video - Alga hijau penuhi pantai di China

 
 ALGA berwarna hijau memenuhi pantai di Qingdao, wilayah Shandong, China semalam.
 
BEIJING - Laut di sekitar China dipenuhi alga apabila tumbuhan tersebut memenuhi pantai selepas ia dibawa oleh ombak di perairan Laut Kuning, kata beberapa pegawai laut. Beberapa gambar menunjukkan pengunjung pantai berenang dan bermain dalam arus berwarna hijau di timur Qingdao, wilayah Shandong.
 
Beberapa jentolak turut digunakan untuk memindahkan bertan-tan alga tersebut dari kawasan pantai.
Pentadbiran Lautan China di laman webnya menyatakan bahawa alga yang dikenali sebagai enteromorpha prolifera itu muncul pada minggu lalu.
 
Ia menular ke kawasan seluas 28,900 kilometer (km) persegi, sekali gus menjadi fenomena alga terbesar di negara itu setakat ini. Rekod tumbuhan alga terbesar sebelum ini dicatatkan pada tahun 2008 yang meliputi kawasan sekitar 13,000km persegi Agensi berita Xinhua melaporkan, sejumlah pegawai di Qingdao telah memindahkan sekitar 7,335 tan alga. - AFP
 

Khamis, 4 Julai 2013

Morsi kini di bawah tahanan tentera

 


KAHERAH - MESIR. Tentera Mesir akhirnya menumbangkan Presiden Mohamed Morsi sekali gus mengumumkan pelan tindakan masa depan politik negara ini yang bakal dilaksanakan oleh sebuah jawatan kuasa perdamaian nasional.

Menurut anggota kanan Ikhwan Muslimin, Morsi kini berada di bawah tahanan tentera. “Morsi dan pasukan presiden berada di di bawah tahanan rumah ketika ini,” kata anak kepada pembantu Morsi, Gehad El-Haddad.
Bapa Hadad, Essam El-Haddad, antara orang kanan Morsi ketika yang ketika ini turut berada dalam tahanan.

Ketua angkatan tentera mengeluarkan satu deklarasi petang semalam, menggantung perlembangaan dan melantik Ketua Mahkamah Perlembagaan Agung, Adly Mansour, sebagai ketua interim negara.

Morsi melalui laman Facebooknya berkata, beliau menolak sekeras-kerasnya rampasan kuasa yang dibuat oleh pihak tentera ini.

Dalam siaran televisyen tempatan, pemimpin tentera dan tokoh politik, Andel Fattah al-Sisi telah mengisytiharkan penyingkiran Morsi.

Penyokong Morsi yang berkumpul di pinggir bandar Kaherah sangat tidak puas hati dan penyingkiran pemimpin negara Mesir ini membangkitkan kemarahan mereka dengan pengumuman yang dibuat oleh tentera itu. ~sinar harian
Isnin, 1 Julai 2013

Rakaman CCTV pencuri bod**. 20 tips awasi diri dan keluarga anda dari pencuri.

 

Awasi rumah anda.
 
Minggu ini penuh dengan berita kecurian, pecah rumah, pecah kereta, curi motor dan ragut. Ada manusia mengambil jalan pintas untuk mendapatkan kesenangan dengan cara mencuri dan ragut.
 
Awasi rumah, keluarga dan jiran anda. Tips yang berguna untuk dikongsi bersama.
 
1. Elakkkan anak anda tidur di ruang tamu rumah berseorangan . Penjenayah mungkin menggunakan anak anda sebagai tebusan.
 
2. Segala peralatan tajam seperti pisau sebaiknya disorokkan atau disimpan dalam laci  berkunci. Kebanyakkan kes kecurian didapati pisau dari rumah tersebut hilang kerana  penjenayah akan mencari pisau terlebih dahulu untuk melindungi dirimeraka sebelum  menyamun.
3. Sekiranya terdengar atau terlihat paip air di luar rumah terbuka pada 12 malam keatas,  jangan keluar untuk menutup paip tersebut kerana ini merupakan taktik penjenayah dimana  mereka menunggu di luar pintu rumah untuk masuk ke dalam rumah.
 
4. Beritahu anak jika ingin ke tandas di tengah malam, kejutkan dahulu ibu bapa bersama mereka.
 
5. Elakkan menyimpan barang berharga seperti emas dan wang di dalam almari baju.
 
6. Bawa alarm kereta semasa tidur. Kalau terjaga tengah malam dan anda berasa curiga, on dan offkan alarm untuk menakutkan pencuri dan menandakan anda sentiasa peka dengan persekitaran rumah anda.
 
7. Tekan alarm kereta jika anda syak pencuri sudah masuk ke dalam rumah anda.
 
8. Jika anda melihat orang yang mencurigakan di kawasan rumah anda, cuba dapatkan nombor plat kereta mereka .
 
9.  Pesan pada jiran tetangga, jika ada sesiapa yang datang ke rumah sewaktu ketiadaan anda  dan mengaku dia saudara anda dengan mahu mengambil sesuatu, jangan benarkan . Beri nombor telefon anda  kepada jiran agak mereka    boleh memeriksa  dengan anda apakah benar atau tidak identiti orang tersebut.
10.  Semasa tidur , pastikan telefon bimbit, rumah atau cordless phone  berada disisi anda . Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya terasa kehadiran pencuri didalam rumah anda.   
 
11.  Pastikan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis ,bomba dan sebagainya disimpan didalam telefon anda . Pastikan seluruh keluarga hafal nombor tersebut. 
 
12. Jika mampu , pasang alat pengesan  kecurian dirumah atau alarm automatik .
 
13. Jangan biarkan sekeliling rumah anda gelap gelita .Sekurang-kurangnya  ada lampu kecil  atau lampu porch di hadapan atau belakang rumah sama ada ketika  anda berada dirumah  mahupun sewaktu bercuti .
 
14.  Jika anda sekeluarga pergi bercuti untuk satu tempoh yang lama , pesan pada jiran untuk mengambil surat dalam peti surat anda. Peti surat yang penuh  membantu pencuri menghidu  ketidaan tuan rumah tersebut.
 
15.  Jika kawasan tempat tinggal anda kerap berlaku kecurian , buat permohonan  rasmi  dari   balai polis  berdekatan supaya anggota polis sering melakukan rondaan  dikawasan tersebut. 
 
16Pastikan kenderaan anda mempunyai kunci tambahan,  Contohnya kereta dipasang kunci stering dan kunci gear .Walaupun masih boleh dicuri , namun ia akan melambatkan tindakan pencuri dan memberi ruang waktu untuk anda bertindak .
 
17.  Jika mempunyai anak perempuan,ingatkan agak pintu bilik mereka dikunci dari dalam dan anda harus mempunyai kunci pendua jika berlaku sebarang kecemasan . Ini kerana ada penjenayah yang mengambil kesempatan seksual.
 
18.  Simpan kayu hoki atau besbol di bawah katil agak ia boleh digunakan untuk mempertahan -kan  diri dari penjenayah.
 
19.  Elakkan meletak kunci dibawah pasu , dalam peti surat , tepi tingkap  dan sebagainya bila keluar rumah . Ini taktik lama yang mudah dikesan oleh penjenayah. Sebaiknya tinggalkan pada jiran yang anda kenal dan boleh dipercayai.
 
20.  Kalau anda masuk ke rumah sewa baru, pastikan tukar segala kunci rumah tersebut kepada yang baru bagi mengelakkan mereka  yang pernah mempunyai kunci rumah asal tersebut dari memasuki rumah anda.
 
 

 
 


 

Ahad, 30 Jun 2013

Jadual Kuliah Sepanjang Bulan Julai 2013"Barang siapa melalui satu jalan untuk menuntut ilmu , nescaya Allah pemudahkan baginya jalan menuju ke Syurga "- Al Hadith

Semua kuliah / Ceramah / Program di bawah diadakan di


Surau dan Pusat Tahfiz Ad Diniyyah, No 62 Jalan 2A/5, Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A, Jalan Sg Tua, Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Terbuka untuk semua tiada bayaran dikenakan, semua dijemput hadir dan hebahkan.

MINGGU PERTAMA
01.07.13 - Isnin - Ustaz Nur Aidil Fitri - Tafsir Surah Al Baqarah
04.07.13 - Khamis - Ustaz Dr. Rahmat Abdullah - (Kitab Bimbingan Mukminin)
06.07.13 Sabtu - Ustaz Muda Bin Abdullah ( Hadith 40)
07.07.13 - Ahad 9.00 Pagi - KULIAH MUSLIMAT - TAJWID Ustaz Ahmad Shukri Bin Badaruddin
07.07.13 Ahad - Ustaz Dr Shafie Bin Mohamad Amin ( Tafsir Al Fatihah)