Insya Allah Sempurna

Pendaftaran di buka sekarang , hubungi 013 755 7011

Misi Bantuan Kemanusiaan Rohingya Bersama Muslim Care Malaysia

Persaudaraan tanpa sempadan 21 - 25 September 2017

Upah Haji / Badal Haji 2019 kini dibuka

Daftar untuk Badal Haji 2019 / 1440 Sekarang! 013 - 755 7011 / 013 2791608 InsyaAllah sempurna "

Kami sedang menyemai benih

Jom! Bersama kami berkongsi pahala. Sumbangan dialu - alukan’.

Kami menyusun Soff

Generasi pewaris Al Quran’.

Misi Ziarah Pra Ramadhan Cambodia 2017

Menyampaikan Al Quran, telekung, beras fidyah, wakaf telaga kepada fakir miskin Cambodia ’.

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Kami melahirkan Para Huffaz Al Al Quran”"

Perspektif Kompleks Ad Diniyyah

“Jom! menyumbang Untuk pembesaran Surau Pusat Tahfiz Ad Dinyyah Hubungi 0137557011 ”"

Pendaftaran untuk Korban dan Aqiqah di Kemboja dan Vietnam 2019 dibuka sekarang

““Hubungi Suraukini 013 755 7011 - RM350 Satu bahagian "

Misi Bantuan Kemanusiaan Ke Rohingya

““21 - 25 September 2017 ;

Ziarah Silaturrahim Cambodia - Malaysia 2018

Menyelami derita Ummah Islam di Cambodia

Pelajar Pusat Tahfiz Ad Diniyyah 2016

Generasi Pewaris Al Quran

Rabu, 12 Mei 2010

Misi Gaza - Israel laknatullah bakar gudang makanan di Gaza


Rabu, 12/05/2010 – Satu kebakaran besar berlaku di sebuah gudang menyimpan barang-barang yang diimport oleh peniaga Gaza dari Israel, yang terletak di “Mashav Shova” di dalam wilayah Israel hari ini. Ketua pembekal barang-barang bagi jawatankuasa Gaza, Raed Fattouh, mengesahkan bahawa gudang tersebut yang terletak di antara laluan komersial “Carney” dan “karem Abu Salem”, adalah sebuah gudang besar yang menyimpan barang-barang yang dibeli peniaga Palestin di Gaza seperti makanan, minyak, kereta, kasut, pakaian dan aluminium.

 Fattouh menambah bahawa kebakaran itu menyebabkan kerosakan sekurang-kurangnya 10 kontena yang mengandungi barang bernilai ratusan ribu syikal, dan pihak bomba menghadapi kesulitan untuk memadamkan api, yang masih berjalan hingga saat ini.

 
sumber : The Palestine Telegraph

 
Jangan biarkan saudara kita terus dizalimi!!

Anda peduli?? 

 

Hari Ibu Dalam Kenangan - Menziarahi Keluarga En. Zakaria


Malam tadi SK dan isteri berkesempatan menziarahi keluarga En. Zakaria di rumahnya. En. Zakaria yang kematian isterinya di dalam kemalangan tragis di Jalan Sungai Tua Sabtu lepas. Kesedihan masih jelas di wajahnya. Wajah sugul anak - anak jelas terserlah. Anak - anak yang yang kehilangan ibu pada ketika mereka sibuk membuat persiapan menyambut Hari Ibu. Sukar untuk membayangkan perasan mereka. Hanya Allah mengetahui.

Semoga Allah mengurniakan mereka kesabaran

Firman Allah Taala

"Tiap - tiap yang bernyawa akan merasai mati dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Barangsiapa dikeluarkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya dan (ingatlah) bahawa kehidupan di dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu" (AliImran:185)


Terimakasih kepada semua Warga Sekolah Menengah Kebangsaan Darul Ehsan yang telah membuat kutipan derma untuk membantu keluarga Allahyarhamah. Sumbangan tersebut telah diserahkan malam tadi. Semoga Allah menerima amal baik anda.

Isnin, 10 Mei 2010

Hukum Merayakan Hari Ibu -artikel 2 Sempena Hari Ibu

Soal: Apa hukum memuliakan ibu pada hari ibu? Apakah di sana terdapat tegahan dari syarak untuk merayakan perayaan ini?


Jawab (syeikh Faisal Mawlawi): Memuliakan ibu adalah dituntut sepanjang tahun sepenuhnya. Menghormati ibu, menuntut keredhaannya, berkhidmat dan berbuat apa sahaja kebaikan kepadanya adalah dituntut dengan tuntutan yang tegas (wajib) sebagaimana yang termaktub di dalam al-Quran dan sunnah Rasulullah s.a.w. Perkara ini sudah diketahui umum oleh mana - mana manusia.

Cuma, orang - orang Barat menjadikan sebagai adat dan budaya dengan menetapkan satu hari dalam setahun untuk dijadikan sebagai Hari Ibu. Di mana pada hari itu anak - anak menghulurkan hadiah kepada ibu mereka untuk memuliakan dan sebagai tanda penghormatan.

Orang Islam pula, dari sudut syarak, tidak ada perayaan / hariraya melainkan Idul Fitri dan Idul Adha. Selain perayaan / hariraya ini, iaitu yang mengambil sempena sesuatu perkara, maka ia tidaklah lebih dari hanya sekadar merayakan sempena sesuatu itu sahaja. Contohnya, seperti apa yang dinamakan sebagai hari ibu, atau perayaan untuk peringatan sesuatu peristiwa tertentu.

Jika kita menganggap bahawa apa yang dinamakan oleh orang - orang barat sebagai hari ibu itu sebagai hari memuliakan / menghormati ibu hanya sebagai tambahan sahaja (kewajipan menghormati ibu telahpun siap kita laksanakan), maka di sana syarak tidak menghalangnya. Yang ditegah oleh syarak ialah jika perayaan berkenaan dianggap sebagai ‘id / perayaan dengan maksud syar’i. Begitu juga ditegah jika pembatasan menghormati dan memuliakan ibu hanya pada hari berkenaan sahaja. Jadi, jika dua perkara ini ternafi, maka tidak ada halangan untuk memuliakan atau menghormati ibu pada hari ibu.

Dilarang juga merayakan hari ibu kerana bertaklid kepada non muslim dan bertasyabbuh / menyerupai / meniru2 mereka.

Kita berpegang bahawa meniru-niru non muslim dan menyerupai mereka adalah tidak dibenarkan pada perkara-perkara yang khusus untuk mereka sahaja serta tidak mempunyai asas di dalam syariat kita. Adapun memuliakan ibu sebagaimana diketahui umum memang mempunyai asasnya di dalam syariat. Oleh itu, perkara ini tidaklah dapat dianggap sebagai meniru-niru/menyerupai non muslim yang ditegah.

Sumber: http://www.islamonline.net/livefatwa/arabic/Browse.asp?hGuestID=uQ3lCv

Terjemahan oleh zain-ys

AKTIVITI SETEMPAT SAMBUTAN HARI IBU

Program Hari Ibu Anjuran Jawatankuasa Muslimat PAS Cwgn  telah berjaya dianjurkan dengan meriah. Tahniah diucapkan kepada AJK yang terlibat khususnya kepada Penyelaras Program iaitu Puan Fatimah serta ibu-ibu, bapa-bapa dan juga anak-anak.

Berikut dipaparkan sebahagian dari foto-foto untuk kenangan:

Ahad, 9 Mei 2010

Program Menerobos Tembok Kematian di Stadium Melawati Shah Alam

"Anda yang pedulikan nasib saudara di Gaza sila hadir."

Perasmian Simbolik bagi program LINELINE4GAZA mendapat sambutan yang mengalakkan khususnya dari mahasiswa dan mahasiswi seluruh Malaysia. Berikut kami paparkan sebahagian dari foto-foto yang sempat dirakamkan semoga ianya dapat menyuntik semangat perjuangan dan menjiwai penderitaan saudara kita di Gaza.

Segala sumbangan derma atau zakat boleh dimasukkan ke Muslim Care (Viva Palestin) Maybank Akaun No. 5644-9021-1159.

Foto-foto lain akan diuploadkan jika berkesempatan ruang masa.
cinagambar signing out for now.