Insya Allah Sempurna

Pendaftaran di buka sekarang , hubungi 013 755 7011

Kami sedang menyemai benih

Jom! Bersama kami berkongsi pahala. Sumbangan dialu - alukan’.

Kami menyusun Soff

Generasi pewaris Al Quran’.

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Kami melahirkan Para Huffaz Al Al Quran”"

Perspektif Kompleks Ad Diniyyah

“Jom! menyumbang Untuk pembesaran Surau Pusat Tahfiz Ad Dinyyah Hubungi 0137557011 ”"

Pelajar Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

Generasi Pewaris Al Quran

Isnin, 10 Mei 2010

Hukum Merayakan Hari Ibu -artikel 2 Sempena Hari Ibu

Soal: Apa hukum memuliakan ibu pada hari ibu? Apakah di sana terdapat tegahan dari syarak untuk merayakan perayaan ini?


Jawab (syeikh Faisal Mawlawi): Memuliakan ibu adalah dituntut sepanjang tahun sepenuhnya. Menghormati ibu, menuntut keredhaannya, berkhidmat dan berbuat apa sahaja kebaikan kepadanya adalah dituntut dengan tuntutan yang tegas (wajib) sebagaimana yang termaktub di dalam al-Quran dan sunnah Rasulullah s.a.w. Perkara ini sudah diketahui umum oleh mana - mana manusia.

Cuma, orang - orang Barat menjadikan sebagai adat dan budaya dengan menetapkan satu hari dalam setahun untuk dijadikan sebagai Hari Ibu. Di mana pada hari itu anak - anak menghulurkan hadiah kepada ibu mereka untuk memuliakan dan sebagai tanda penghormatan.

Orang Islam pula, dari sudut syarak, tidak ada perayaan / hariraya melainkan Idul Fitri dan Idul Adha. Selain perayaan / hariraya ini, iaitu yang mengambil sempena sesuatu perkara, maka ia tidaklah lebih dari hanya sekadar merayakan sempena sesuatu itu sahaja. Contohnya, seperti apa yang dinamakan sebagai hari ibu, atau perayaan untuk peringatan sesuatu peristiwa tertentu.

Jika kita menganggap bahawa apa yang dinamakan oleh orang - orang barat sebagai hari ibu itu sebagai hari memuliakan / menghormati ibu hanya sebagai tambahan sahaja (kewajipan menghormati ibu telahpun siap kita laksanakan), maka di sana syarak tidak menghalangnya. Yang ditegah oleh syarak ialah jika perayaan berkenaan dianggap sebagai ‘id / perayaan dengan maksud syar’i. Begitu juga ditegah jika pembatasan menghormati dan memuliakan ibu hanya pada hari berkenaan sahaja. Jadi, jika dua perkara ini ternafi, maka tidak ada halangan untuk memuliakan atau menghormati ibu pada hari ibu.

Dilarang juga merayakan hari ibu kerana bertaklid kepada non muslim dan bertasyabbuh / menyerupai / meniru2 mereka.

Kita berpegang bahawa meniru-niru non muslim dan menyerupai mereka adalah tidak dibenarkan pada perkara-perkara yang khusus untuk mereka sahaja serta tidak mempunyai asas di dalam syariat kita. Adapun memuliakan ibu sebagaimana diketahui umum memang mempunyai asasnya di dalam syariat. Oleh itu, perkara ini tidaklah dapat dianggap sebagai meniru-niru/menyerupai non muslim yang ditegah.

Sumber: http://www.islamonline.net/livefatwa/arabic/Browse.asp?hGuestID=uQ3lCv

Terjemahan oleh zain-ys

PROGRAM SURAU AD DINIYYAH AKTIVITI SETEMPAT SAMBUTAN HARI IBU


Program Hari Ibu Anjuran Jawatankuasa Muslimat PAS Cwgn  telah berjaya dianjurkan dengan meriah. Tahniah diucapkan kepada AJK yang terlibat khususnya kepada Penyelaras Program iaitu Puan Fatimah serta ibu-ibu, bapa-bapa dan juga anak-anak.

Berikut dipaparkan sebahagian dari foto-foto untuk kenangan:K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)

Menyokong Penuh Usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pembinaan Surau Nurul Iman, Daerah Snoul, Wilayah Keracheh Kemboja


Ahad, 9 Mei 2010

Program Menerobos Tembok Kematian di Stadium Melawati Shah Alam

"Anda yang pedulikan nasib saudara di Gaza sila hadir."

Perasmian Simbolik bagi program LINELINE4GAZA mendapat sambutan yang mengalakkan khususnya dari mahasiswa dan mahasiswi seluruh Malaysia. Berikut kami paparkan sebahagian dari foto-foto yang sempat dirakamkan semoga ianya dapat menyuntik semangat perjuangan dan menjiwai penderitaan saudara kita di Gaza.

Segala sumbangan derma atau zakat boleh dimasukkan ke Muslim Care (Viva Palestin) Maybank Akaun No. 5644-9021-1159.

Foto-foto lain akan diuploadkan jika berkesempatan ruang masa.
cinagambar signing out for now.