Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Khamis, 25 Oktober 2012

Bersiap untuk bakar lemang malam ini!!
Lemang Idul Adha!
 

Aktiviti Jalinan Mahabbah Idul Adha bermula malam ini. Insyallah malam ini selepas Solat Maghrib , jemaah akan berkumpul rumah En Habib untuk Bertakbir bertahlil kesyukuran menyambut kedatangan 10 Zulhijjah 1433. 
 
Selepas Solat Isyak , acara membakar lemang pula akan diadakan di perkarangan kawasan perumahan flat. Harap - harap tak hujan. Insyaallah!!
 
Gambar persiapan Bakar Lemang Perdana petang tadi.:)
 
Api sudah dinyalakan!
 
Merapatkan ukhuwwah warga Ad Diniyyah dengan penduduk kawasan perumahan flat. 
 
Anak - anak turut sama membantu
 
Bersedia untuk di parut!!
 
Jangan lupa malam ini. Turun !! Jom Bakar Lomang! Kambing Bakar disediakan!!
 
 


 
 

Kiswah Kaabah sedang ditukar ganti sekarang! LIVE di sini
Kiswah (Kelambu Kaabah sedang ditukar ganti sekarang) 3.09 Petang waktu Malaysia (10.09 Pagi waktu Makkah) Saksikan LIVE di sini
خير الدعاء دعاء يوم عرفةHari ini hari Arafah! Umat Islam sedang wukuf di Padang Arafah.  Melaksanakan salah satu rukun haji. Tahniah kepada anda yang berpuasa hari ini. Mudah - mudahan amalan diterima sebagai amal soleh. Puasa hari Arafah boleh menghapuskan dosa setahun yang lalu dan dosa setahun yang akan datang!
 
Mudah - mudahan Allah ampunkan dosa
 
Lebih kurang lima jam lagi, akan masuk waktu zohor di Makkah. Bermulanya rukun haji yang utama. Hari Arafah ini juga adalah hari yang mustajab berdoa.  Dalam satu Hadith Rasullulah ada menyebut

خير الدعاء دعاء يوم عرفة
Sebaik - baik doa adalah doa pada hari Arafah
 
Berdoalah! Mudah - mudahan Allah perkenankan doa Anda!
Amalan pada 10 Zulhijjah!

 
 
Solat hari raya dan sembelih korban

Dari Al-Barra, katanya; "Saya mendengar Nabi berkhutbah. Kata beliau: "Pekerjaan kita hari ini (10 Zulhijjah) ialah solat. Sesudah itu pulang dan menyembelih korban. Sesiapa yg berbuat demikian bererti telah menjalankan agama kita." (Sahih Muslim)

Tidak makan sehingga selesai solat 'idil Adha.

Diriwayatkan dari Buraidah ra. ia berkata : Adalah Nabi saw keluar untuk solat 'idil fitri selepas makan terlebih dahulu dan tidak makan pada 'ldil adha sehingga beliau kembali dari solat hari raya. ( H.R : Ibnu Majah, At-Tirmidzi dan Ahmad)

Tidak melalui jalan yang sama waktu pergi dan balik solat hari raya.

Diriwayatkan dari Jaabir ra. ia berkata : Adalah Nabi saw apabila keluar untuk solat hari raya ke mushalla, beliau menyelisihkan jalan ( yakni waktu pergi melalui satu jalan dan waktu balik melalui jalan yang lain ). (H.R : Bukhari )

Perempuan juga digalakan menghadiri perhimpunan solat hari raya.


Diriwayatkan dari Ummu 'Atiyah ra. ia berkata : Rasulullah saw. memerintahkan kami keluar pada 'idil fitri dan 'idil adha, semua gadis-gadis, wanita-wanita yang haid, wanita-wanita yang tinggal dalam kamarnya. Ada pun wanita yang sedang haid mengasingkan diri dari tempat solat, mereka menyaksikan kebaikan dan mendengarkan khutbah. Saya berkata : Ya Rasulullah bagaimana dengan kami yang tidak mempunyai jilbab? Beliau bersabda : Pinjamlah daripada saudara mara kamu. ( H.R : Jama'ah)

Perbanyakkan Zikir

Dari Ibnu Umar bahwa Rasulullah s.a.w. bersabda, "Tidak ada suatu hari yang lebih agung di sisi Allah dan tidak pula ada amalan-amalan yang lebih dicintai ALLAH selain amal yang dikerjakan pada sepuluh hari terawal bulan Zulhijjah, maka perbanyakanlah padanya tahlil (La ilaha illallah), takbir (Allahu Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah)". (HR Imam Ahmad)


K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)

Kami Menawarkan Perkhidmatan Upah Haji, Wakaf  Telaga di Kemboja dan Bangladesh,
Korban dan Aqiqah di Kemboja

Kristal Tasnim Menyokong Penuh Usaha

Pondok Tahfiz Bustanul Arifin di Kampung Songkum Thmey Kemboja
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Rabu, 24 Oktober 2012

Video bagaimana reaksi binatang korban ketika disebut nama Allah?

 
Jangan tiru aksi ini!!
 
Layanlah binatang korban dengan penuh adab!! Islam adalah agama Fitrah!! Jangan menzalimi binatang!!


Lusa, Hari Jumaat umat Islam akan menyambut Idul Adha 1433. Kebanyakan masjid dan surau akan membuat sembelihan korban pada hari Sabtu.

Selamat berkorban! Layanilah binatang korban dengan baik dan sopan. Islam adalah agama fitrah, agama yang sesuai untuk semua. Termasuk manusia, jin dan haiwan. Beradablah walaupun dengan haiwan
 
Jangan lupa menyebut nama Allah ketika menyembelih. Video ini menunjukkan kepada kita tentang kelebihan menyebut Nama Allah sebelum memulakan kerja menyembelih!

Hebatnya Allah!!
 
 

 

Video - Bagaimana kelambu kaabah ditukar?

 
Setiap tahun anda berpeluang menyaksikan proses mengganti kiswah (kain kelambu kaabah). Proses menukar kiswah ini dilakukan pada setiap 9 Zulhijjah. Ini adalah video rakaman tahun 2011. Lihat bagaimana proses menukar kiswah dilakukan pada tanggal 9 Zulhijjah 1432. Insyaallah anda akan berpeluang lagi untuk menyaksikannya esok. 9 Zulhijjjah. Ikuti siaran langsung di blog ini.
 
Jangan ketinggalan


 

Jemaah Haji bergerak ke Arafah hari ini!! Saksikan Siaran langsung di sini

 
Kelambu kaabah di tukar ganti setiap tahun

Hari ini 8 Zulhijjah 1433. Seluruh jemaah haji mula bergerak ke Padang Arafah untuk menunaikan rukun Haji - Wukuf-. Jangan terlepas! saksikan lintas langsung suasana di Makkah di blog suraukini.
 
Kalau bernasib baik anda berpeluang menyaksikan acara tahunan - Menukar kelambu kaabah pada 9 Zulhijjah 1433. Rajin - rajin la singgah ke blog ini.
 
Selamat Bercuti, selamat pulang ke kampung. Hati - hati di jalanraya.

 
Saksikan siaran langsung di sini

Selasa, 23 Oktober 2012

Travelog Haj 1432 suraukini.com - Menjelang hari Wukuf 1432 / 2011


Menjelang hari Wukuf, 2 gelang dikenakan di tangan SK untuk rekod keselamatan jemaah Haji Malaysia.

Jumaat , 4 NOV 2011 - Hari Tarwiyyah 1432

Hari Tarwiyyah adalah hari yang ke 8 dalam bulan Zulhijjah. Hari ini, umat Islam mula bergerak ke Padang Arafah untuk memulakan kerja - kerja haji. Manasik Haj. Selepas hampir 30 hari SK berada di Kota Makkah Al Mukarramah, kini saat yang ditunggu berkunjung tiba. Pagi ini semua jemaah haji di Hotel Abraj Janadriah mula bersiap untuk ke Arafah! Masing - masing mula membersihkan diri, mengandam janggut misai, memotong kuku, mandi sunat ihram, solat sunat ihram dan berihram di bilik hotel. Bersemangat! Penuh semangat!

Masing - masing dengan pakaian ihram sudah bersedia dengan bag galas. Seragam putih.  Membawa pakaian secukupnya untuk tempoh  5 atau 6 hari bermusafir Manasik Haj. Menuju ke Arafah, Muzdalifah dan Mina. Bekalan pakaian, tuala mandi, kain ihram, kain pelikat, baju, seluar, dan sedikit roti, biskut kering untuk mengalas perut. Serba ringkas. Semuanya dalam beg galas.

Bag Galas SK dan Zaujah ke Arafah  - Ringkas

Meskipun waktu sebenar kerja - kerja haji (Manasik haji)  hanya akan bermula ketika masuknya waktu zohor 9 Zulhijjah, pergerakan ke Arafah mesti dimulakan lebih awal untuk kerja - kerja logistik dan pengangkutan . Untuk menguruskan 28,000 jemaah haji Malaysia, perlukan persiapan rapi dan cekap. Lapan Zulhijjah 1432 semua jemaah sudah bergerak ke Arafah berperingkat - peringkat.

Urusan di Hotel Abraj Janadriah (Bangunan Tabung Haji Makkah) berjalan dengan lancar. Jemaah beratur panjang di lobi hotel menunggu giliran untuk menaiki bas. Hampir 2 jam SK beratur di lobi hotel. Semua jemaah bersama pasangan masing - masing, beratur untuk menaiki bas. Sangat berdisiplin dan teratur. Tujuannya hanya satu - Ke Arafah!
Di luar bangunan hotel Janadriah pula, bas berderetan sepanjang jalan, menunggu giliran untuk mengangkut jemaah haji ke Arafah. Sesak. Padat. Betul - betul sesak. Semua orang nak ke Arafah, Ada 2.5 juta manusia yang nak ke Arafah. Fikirlah ! agak - agak berapa banyak bas untuk angkut manusia seramai itu. 2.5 Juta!!. Argh! Mungkin lebih ramai dari itu.

Mungkin 3 juta!

Asap diesel dari ekzos bas mula menerobos menembusi  lubang hidung. Hitam asapnya. Berkepul - kepul. Bunyi enjin bas, bunyi hon bas, hon kereta sambung menyambung. Riuh rendah suara jemaah haji pelbagai bangsa dan bahasa. Meriah. Macam Pasar Borong Selayang. Hihihhi!

Dalam riuh rendah tu, ada 2 ,3 orang Mamat Arab cuba cilok menaiki bas jemaah haji Malaysia. Mereka belagak semacam  kakitangan Muassasah. Rajin membantu. Angkat beg, susun beg. Rajin ada maknaaaaa tu.

Hahaha!

Akhirnya mamat arab ni kantoi, mereka sebenarnya bukan kakitangan Muassasah, mereka ini sebenarnya peminta sedekah  mencari peluang untuk minta fulus dari jemaah haji Malaysia. Angkat 2, 3 beg, lepas tu mula bergerak dalam bas menagih duit. Macam - macam la Mamat  Arab ni. Ada jemaah haji yang simpati, ikhlas memberi. Ada juga yang buat muka seposen tak layan.

Sekali disergah petugas tabung haji, mamat arab ini kelam kabut turun bas. Lari. Menyusup lari. Lintang pukang. Menyusup hilang ditengah ribuan manusia. Mungkin dia menyusup ke bas lain pula untuk meminta lagi. :)

Selepas kira - kira 3 jam. Lenguh juga kaki berdiri dalam barisan di lobi hotel. Akhirnya SK bersama zaujah dapat menaiki bas No 6 . Duduk paling depan. Sebelah Pemandu. Beruntung kerana perjalanan ke Arafah tengahari itu, kami dipimpin oleh Guru Agama Tabung Haji Maktab 87,  Ustaz Zamri Zainal Abidin (Bekas Dj Radio IKIM). Ustaz Zamri nampak sangat komited dengan tugas. 

TERBAEEK!!
Ustaz Zamri Zainal Abidin - Mantan Deejay Radio IKIM 91.5

Sebelum bas bergerak, Ustaz Zamri mengingatkan kepada semua jemaah untuk sama - sama berniat haji. Masing - masing bersama Ustaz Zamri melafazkan niat mengerjakan haji. Ketika bas mula bergerak, Ustaz Zamri memulakan lafaz Talbiah.

Lihat dalam video di bawah ini. Ustaz Zamri memimpin talbiah. Semua bersemangat. Maaf kerana rakaman amatur. Bas bergoyang. :)


Semua jemaah ikut bertalbiah. Sepanjang perjalanan ke Arafah, jemaah haji lelaki bergilir - gilir mengepalai bacaan talbiah. Bersemangat.!
Perjalanan ke Arafah agak perlahan ketika bas bergerak keluar dari kota Makkah, ribuan bas menuju ke destinasi yang sama. Sekitar jam 4.00 petang, bas mula memasuki kawasan Arafah. Keadaan trafik di Arafah agak lancar. Bas yang SK naiki antara yang awal memasuki Padang Arafah. Bas nombor 6.

Kami disambut ceria oleh petugas Muassasah di Arafah. :)
Sebelum Maghrib semua urusan logistik selesai.


K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)

Kami Menawarkan Perkhidmatan Upah Haji, Wakaf  Telaga di Kemboja dan Bangladesh,
Korban dan Aqiqah di Kemboja

Kristal Tasnim Menyokong Penuh Usaha

Pondok Tahfiz Bustanul Arifin di Kampung Songkum Thmey Kemboja
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A

Video - Berjalan kaki 5,700km untuk tunaikan haji

 
 
Benarlah apa yang difirmankan oleh Allah S.W.T dalam Al Quran
 
Firman Allah S.W.T yang bermaksud, "Dan serulah umat manusia untuk datang mengerjakan haji, nescaya mereka akan datang ke (Rumah Allah)mu dengan berjalan kaki, dengan berkenderaan berjenis-jenis unta yang kurus, yang datangnya dari berbagai jalan (ceruk rantau) yang jauh." (surah Al-Haj ayat 27).
 
Berita ini mengesahkan memang ada orang ke Makkah berjalan kaki
 
SARAJEVO - Seorang lelaki Islam Bosnia yang berjalan kaki untuk menunaikan ibadah haji di Mekah pada tahun lalu memberitahu agensi berita AFP bahawa dia tiba di kota suci tersebut selepas merentasi tujuh buah negara termasuk Syria yang kini dilanda perang saudara.
 
"Saya tiba di Mekah pada Sabtu lalu. Saya tidak letih, ini merupakan hari paling bahagia dalam hidup saya," kata Senad Hadzic menerusi satu temu bual telefon. Lelaki berusia 47 tahun itu memberitahu, dia berjalan kaki sejauh 5,700 kilometer (km) selama 314 hari merentasi Bosnia, Serbia, Bulgaria, Turki, Syria dan Jordan untuk ke Mekah dengan membawa beg sandang seberat 20 kilogram.
 
Hadzic memaparkan perjalanan tersebut dalam akaun Facebook miliknya termasuk gambar dia memperoleh kad masuk dan keluar Syria yang dikeluarkan oleh kementerian dalam negeri kepada warga asing.
 
"Saya merentasi Syria pada April lalu. Saya berjalan sekitar 500km dalam tempoh 11 hari. Saya melintasi bandar raya Aleppo dan Damsyik serta sejumlah pos kawalan tentera rejim dan pemberontak tetapi saya tidak pernah ditahan.
 
"Di sebuah pos kawalan tentera Presiden Bashar Al-Assad, beberapa askar mengarahkan saya mengosongkan beg sandang saya. Apabila saya menunjukkan al-Quran dan menyatakan saya berjalan kaki ke Mekah, mereka melepaskan saya," ujar Senad.
 
"Saya berjalan kerana Allah, untuk Islam, untuk Bosnia-Herzegovina, untuk ibu bapa dan saudara perempuan saya," tambah lelaki itu.Di laman Facebooknya, dia memberitahu, Tuhan telah menunjukkan jalan ke Mekah dalam mimpinya termasuk menuju ke kota suci itu melalui Syria dan bukan Iraq.
 
Semasa perjalanannya, Senad berdepan suhu sejuk antara -35° darjah Celsius di Bulgaria hingga kepanasan mencecah 44° darjah Celsius di Jordan. Menurutnya, dia terpaksa menunggu di Istanbul selama beberapa minggu untuk mendapatkan kebenaran bagi merentasi Jambatan Bosphorus dengan berjalan kaki, selain dua bulan di sempadan Jordan dan Arab Saudi bagi mendapatkan visa untuk mengerjakan ibadah haji
 
 


SK : Tidak ada alasan untuk tidak mengerjakan haji.

Ahad, 21 Oktober 2012

Hujan sedang turun di Makkah sekarang!!

Lantai Masjidil Haram digenangi air hujan. Hujan Rahmat turun

Waktu sekarang jam  10.49 Malam Waktu Malaysia, Jam 5.49 Petang di Makkah - Hujan renyai - renyai mulai turun. Hujan Rahmat sedang turun membasahi Masjidil Haram. Menjelang Maghrib 6 Zulhijjah 2012.

Lihat LIVE di sini

LIPUTAN DI TV 3