Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 19 Mac 2011

Video Dramatik Tsunami - Bertarung nyawa antara hidup dan mati

Allahu rabbi. Ujian buat mereka. Peringatan buat kita semua.

 
 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja
 

 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Update Blog dari Jengka Pusat
Balas dendam di Umbai Melaka


Admin di Bandar Pusat Jengka

Menghadiri kenduri kahwin sepupu di Jengka 7. 

Hari - hari yang padat. 

Banyak kenduri kahwin. 
Khamis di Umbai Melaka . Membalas dendam, pekena ikan bakar. 

Jumaat di Semenyih menghadiri majlis perkahwinan Faizal Tahir. Anak Allahyarham Haji Mohamad Tahir. 

Pagi ini berkejar pula ke Jengka menghadiri satu lagi Majlis Kahwin.


Menghadiri perkahwinan Faizal Tahir di Semenyih

Perut penuh, Tiada lagi ruang untuk ikan patin masak tempoyak yang popular di Temerloh. Sudah kenyang. Pekena masakan kenduri ala kampung. 

Best hingga menjilat siku.


Bandar Pusat Jengka dah membangun!!


K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)


Kristal Tasnim Menyokong Penuh Usaha

Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A

Khamis, 17 Mac 2011

Lihat video ini, Tokyo sudah jadi macam Ghost Town


Video ini dirakamkan 22 jam yang lalu, suasana di Tokyo sepi seperti bandar hantu, sama seperti bandar  Chernobyl, Ukraine pada tahun 1986. Sepi dan lengang.

Petikan dari kosmo

TOKYO, Jepun - Bandar raya ini yang merupakan antara yang paling sesak di dunia kini sepi seperti bandar hantu semalam dengan lokasi-lokasi tumpuan ramai termasuk restoran sushi dan kedai mi bertukar menjadi lengang.

Kebanyakan sekolah ditutup manakala pekerja-pekerja sektor swasta dibenarkan berada di rumah.

Lapangan terbang-lapangan terbang di sini pula dipenuhi dengan orang ramai berbaris panjang untuk menunggu penerbangan keluar dari sini. Situasi itu berlaku ketika pihak berkuasa Jepun bertungkus-lumus untuk mengelak negara itu ditimpa bencana nuklear akibat empat letupan di loji nuklear Fukushima yang bermula pada minggu lalu.
Loji nuklear tersebut yang dimiliki Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo (TEPCO), terletak 240 kilometer dari bandar raya ini.

"Lihatlah sendiri, keadaan dalam bandar raya ini lengang seperti pada hari Ahad, langsung tiada kereta," kata seorang pemandu teksi berusia 62 tahun, Kazushi Arisawa ketika menunggu lebih sejam di luar sebuah menara pejabat yang mana sebelum ini, dia boleh mendapat pelanggan dalam masa cuma beberapa minit.
Kebanyakan penduduk di sini menyimpan makanan dan memilih untuk berada di rumah.


S U R A U K I N I

Menyokong penuh usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja

 


Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

Rabu, 16 Mac 2011

Sudah jatuh ditimpa tangga


Malang dan simpati sungguh kepada rakyat Jepun. Malang bertimpa - timpa. Itulah putaran alam dan kehidupan. Di saat mereka masih menangisi kehilangan rakan karib sahabat handai dan kaum kerabat, kehilangan tempat tinggal, ketiadaan air yang mencukupi, letupan reaktor nuklear. Tiba - tiba hari ini mereka diuji lagi dengan salji yang turun dengan lebat di sebahagian kawasan di Jepun.

Sudah jatuh ditimpa tangga!!Fenomena 19 Mac. Bulan Paling hampir dengan bumi?


SK mendapat maklumat awal tentang fenomena bulan menghampiri bumi selepas membaca sebuah akhbar tempatan beberapa hari lepas. Untuk menambah maklumat tentang fenomena ini SK telah membuat beberapa tinjauan ke beberapa website yang berkaitan falak dan astronomi. Selepas membuat beberapa tinjauan, SK tidak terjumpa pula apa yang dikatakan fenomena bulan besar pada tarikh 19hb Mac. Mungkin SK belum jumpa maklumat itu.

Bagaimanapun pun fenomena tersebut memang pernah berlaku dan memang ada istilah - isilah yang digunakan pada fenomena tersebut. SK sertakan maklumat ini untuk dikongsi bersama

Supermoon, Syzygy & Adi Bulan

Supermoon adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan keadaan di mana bulan berada pada kedudukan paling dekat dengan bumi (perigee). Istilah ini tidak diterima secara meluas, terutama dalam komuniti saintifik.

Syzygy pula adalah istilah yang paling kerap digunakan oleh ahli astronomi bagi menggambarkan kedudukan objek dalam sistem suria, terutamanya yang melibatkan penyelarasan atau penjajaran tiga atau lebih objek dalam sistem suria (dengan kata lain objek berada dalam satu garis lurus).

Istilah adi bulan (bahasa Melayu) juga turut digunakan bagi menggambarkan fenomena tersebut. (Pertama kali mengetahui istilah ini di Berita Kosmo)

Adakah Supermoon/Syzygy adalah fenomena biasa?

Ia adalah fenomena alam yang jarang berlaku, tetapi tidak juga boleh dianggap luar biasa kerana keadaan itu boleh diramal berdasarkan pergerakan bulan dan bumi. Fenomena ini juga pernah berlaku beberapa kali, iaitu pada tahun 1955, 1974, 1992 dan 2005. Menurut akhbar harian yang SK baca fenomena ini akan berlaku sekali lagi pada 19 Mac ini. Wallahu 'alam. Mungkin ada pembaca SK ada maklumat yang boleh dikongsi bersama.

Bulan purnama akan kelihatan lebih besar daripada biasa di langit malam itu apabila bulan menghampiri titik di dalam kitarannya yang dipanggil sebagai 'lunar perigee'. Para pencerap boleh menikmati pemandangan yang menarik apabila Bulan menghampiri Bumi pada jarak 221,567 batu pada orbitnya yang berbentuk ellips orbit – jarak paling dekat sejak tahun 1992.

Bulan purnama kali ini akan kelihatan 14% lebih besar dan 30% lebih terang di langit terutamanya pada sekitar pukul 12-2 pagi (20 Mac) di Jasin, Melaka mengikut simulasi Stellarium.

Antara Fenomena Alam yang akan berlaku pada bulan Mac ini
 
16 Mac - Planet Utarid akan berada pada kedudukan paling hampir dengan Planet Musytari
21 Mac - Fenomena Equinoks - Keaadan Matahari berada tepat di atas garisan khatulistiwa.
 
Mahasuci Allah Tuhan Semesta Alam
Wallahu a'lam. Jika benar apa yang dilaporkan, kita berpeluang menyaksikan satu dari tanda - tanda kebesaran Allah.

Kongsi video ini untuk menambah maklumat tentang alam

Kuliah Ustaz Sidek Noor Malam Ini!!


Pengajian Kitab Mihajul Abidin


Guru : Al Fadhil Ustaz Sidek Noor

Kitab: Kitab Mihajul Abidin
Tarikh : 16 Mac 2011
Hari : Rabu
Masa: Selepas Solat Maghrib
Tempat : Surau Ad Diniyyah Taman Bandar Baru Selayang Fasa 2A

Semua dijemput Hadir

Selasa, 15 Mac 2011

Saat bumi digoncang

Video Selepas Tsunami

Reaktor nuklear Jepun meletup lagi


Satu lagi letupan besar kedengaran di reaktor nuklear berlaku di kawasan yang teruk dilanda nuklear awal hari ini, letupan ketiga sejak Sabtu lalu, kata operator loji.

"Ada letupan besar kedengaran di antara jam 6 pagi dan 6:15 pagi di reaktor nombor dua iaitu loji nuklear No 1 Fukushima," kata jurucakap Tokyo Electric Power Co kepada AFP.

Kerajaan juga melaporkan kerosakan di bahagian bekas yang melindungi reaktor yang sama di Fukushima iaitu 250 kilometer, timur laut Tokyo walaupun tidak pasti sama ada kejadian itu menyebabkan letupan.
Ketua Setiuasaha Kabinet, Yukio Edano pada sidang akhbar berkata, kolam penahan di reaktor nuklear nombor dua mengalami kerosakan.

Sementara itu, agensi berita Kyodo, melaporkan paras radiasi yang dikeluarkan selepas letupan itu melepasi had yang dibenarkan.Tahap berkenaan dikesan di wilayah Ibaraki iaitu di antara Tokyo dan Fukushima, lokasi loji nuklear itu.

Beberapa pekerja di reaktor Unit 2 juga dibawa keluar.

Letupan itu terjadi ketika jurutera-jurutera Jepun cuba memasukan air laut ke dalam Unit 2 loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi selepas paras air pendingin turun, sekali gus mendedahkan rod-rod bahan api uranium.Dalam pada itu, laporan Reuters menyebut ekoran letupan terbaru pagi ini kadar radiasi telah meningkat empat kali ganda.

Lebih 2,400 disahkan terbunuh Menurut Tokyo Eletcric Power Co, agensi keselamatan telah merekodkan bacaan radiasi yang meningkat sehingga paras 8,217 microsievert sejam pada pukul 8.30 pagi tadi (waktu Jepun) berbanding 1,941 kira-kira 40 minit sebelum itu.

Pihak berkuasa di kompleks tenaga nuklear Fukushima Daiichi, yang rosak teruk ekoran tsunami dan gempa bumi Jumaat lalu, sedang cuba untuk mengelakkan kecairan di ketiga-tiga reaktor yang digunakan. Pihak berkuasa Jepun berkata tahap itu perlu mencapai paras sejuta atau lebih - peringkat yang boleh menyebabkan masalah kesihatan secara besar-besaran.

Tokyo Electric Power Co juga berkata pihaknya sedang membuka injap pada saluran tekanan reaktor untuk memasukkan air laut.

Unit 1 dan Unit 3 juga sebelum ini menyaksikan penurunan paras air tetapi dimasukkan air laut.Sementara itu, agensi polis Jepun berkata angka kematian rasmi akibat gempa bumi dan tsunami yang melanda perairan timur laut Jepun kini melebihi 2,400 orang.Menurut jurucakapnya, 2,414 orang disahkan mati manakala 3,118 masih hilang manakala 1,885 mengalami kecederaan selepas bencana alam itu melanda petang Jumaat lalu.

Jumlah kematian sehingga semalam ialah 1,647 orang.

-malaysiakini


SK: Isthigfar banyak - banyak

Firman Allah dalam Surah Ar Rum ayat 41

Telah timbul berbagai kerosakan dan bala’ bencana di darat dan di laut dengan sebab - sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia: (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan - perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”.

Lagi Video baru Tsunami

Bencana Tsunami sebenarnya sudah kerap berlaku di sepanjang usia dunia. Cuma kita tidak dapat melihat sejarah Tsunami yang terdahulu kerana teknologi rakaman video tidak sama seperti hari ini. Tsunami di Jepun kali ini adalah antara bencana yang banyak dirakam . SK yakin dalam seminggu ini pasti banyak lagi rakaman - rakaman saat - saat getir Tsunami melanda Jepun  akan dimuat naik ke Youtube.

Ini adalah satu sudut lain rakaman.Isnin, 14 Mac 2011

Video rakaman awal rempuhan Tsunami di JepunBeberapa rakaman awal bencana di Jepun
 


Video Kesan Radioaktif kepada manusia yang mengerikan


Firman Allah dalam Surah Ar Rum ayat 41

Telah timbul berbagai kerosakan dan bala’ bencana di darat dan di laut dengan sebab - sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia: (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan - perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”.

Pada tahun 1986, dunia telah menyaksikan satu tragedi pada kemanusiaan dan kehidupan . Pada tahun itu satu letupan loji Nuklear telah berlaku di Chernobyl, Ukraine. Kisah sedih ini dirakamkan dalam video di bawah. Lihatlah kesan letupan dan bahayanya radioaktif nuklear  ini kepada manusia dan kehidupan sejagat. Semoga Allah melindungi kita!
KUALA LUMPUR – Masyarakat antarabangsa termasuk rakyat Malaysia di Jepun kini bimbang satu lagi letupan dalam bangunan yang menempatkan reaktor No.3 di loji nuklear Fukushima Daiichi-I mungkin berlaku. Perkara tersebut disahkan oleh Ketua Setiausaha Kabinet, Yukio Edano yang berkata, reaktor ketiga itu mempunyai gas hidrogen yang berpotensi menyebabkan letupan.

Kelmarin penduduk Jepun dikejutkan oleh letupan unit reaktor No. 1 di loji yang sama, sehari selepas bencana gempa bumi dan tsunami melanda Jepun.

Ia sekali gus mencetuskan kebimbangan meluas masyarakat antarabangsa bahawa tragedi letupan loji nuklear di Chernobyl, Ukraine pada tahun 1986 yang mengorbankan lebih 9,000 nyawa manusia bakal berulang.
Ahad, 13 Mac 2011

Tsunami - Shinkawa selamat selepas hanyut 10 km ke tengah lautan


 
Shinkawa

Seorang lelaki berusia 65 tahun telah ditemui di atas atap rumahnya yang dijadikan rakit, hampir 10 batu di tengah lautan. Beliau ditemui  oleh pasukan penyelamat dua hari selepas tsunami yang melanda pantai utara-timur Jepun.

Beliau ditemui oleh sebuah kapal angkatan pertahanan diri maritim yang mengambil bahagian dalam usaha menyelamat. Shinkawa ditemui ketika  melambaikan bendera merah buatan sendiri selepas dua hari berada di tengah lautan

Shinkawa berkata :"Tidak ada helikopter atau perahu yang datang dekat melihat saya, saya mengira hari itu akan menjadi hari terakhir dalam hidup saya .. Para pegawai kerajaan mengatakan Shinkawa berada di dalam "keadaan baik" setelah dibawa ke rumah sakit dengan helikopter.

"Saya melarikan diri ketika mendengar tsunami datang," katanya kepada Jiji Press. "Saya pulang ke rumah untuk mengambil sesuatu dari rumah dan ketika itu saya hanyut di bawa ombak. Saya sempat  berpaut pada serpihan atap rumah saya .."

Pasukan penyelamat mengatakan, cuaca yang baik dan air yang tenang telah membolehkan Shinkawa untuk tetap hidup selama 48-jam.

Harap maaf suraukini dah jadi macam Jepunkini!!
Kisah duka dan sedih rakyat Jepun diabadikan dalam blog ini. Mungkin sebahagian dari mangsa ini adalah yang beragama Islam. Kepada mangsa yang beragama Islam, didoakan semoga Allah mengurniakan kesabaran kepada anda dan menerima ianya sebagai Qada' dan Qadr dari Allah.

Di Jepun tidak ramai yang beragama Islam. Sebahagiannya pula yang hidup tanpa agama. Kepada yang masih hidup, moga Allah memberi kesempatan dan hidayah kepada mereka. Kembalilah mencari keesaan Tuhan. Moga Anda bertemu dengan Sinar Islam disaat kepayahan ini. 

Kehebatan teknologi manusia belum dapat menandingi kehebatan Allah. Jika seluruh kekuatan teknologi manusia seluruh dunia bergabung sekalipun, pastinya mereka tidak berjaya menandingi kehebatan Allah.


Terlalu banyak update kisah Tsunami di Jepun , blog suraukini sudah bertukar menjadi jepunkini.

 
Salam Takziah!!

Impak Tsunami di Pantai California

Selepas 21 jam pergerakan Tsunami, kesan gelombangnya kini telah sampai ke persisiran pantai di California. Video rakaman dari helikopter menunjukkan impak sederhana kerana jarak antara Jepun dan peisisran pantai California melebihi 6000km.

Selepas Tsunami