Insya Allah Sempurna

Pendaftaran dibuka sekarang , hubungi 013 755 7011

Projek Pembinaan Surau Wakaf di Kemboja - Anjuran Kristal Tasnim

“Amal jariah pahala terus mengalir”"

Projek Wakaf Telaga Pam Tangan di Kemboja

Sebaik baik sedekah adalah sedekah air

Projek Wakaf Air di Bangladesh

“Sesungguhnya Orang Islam itu adalah bersaudara”"

Agihan Beras Fidyah

Untuk asnaf fakir miskin di Kemboja’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

Al Quran Terjemahan Bahasa Khmer’.

Projek Wakaf Al Quran di Kemboja

“Ukhuwwah Tanpa Sempadan”"

Infaq untuk Operasi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah

“Akaun Bank Islam 14069010024005”"

Wakaf Lampu Solar dan Bateri

“Madrasah Tahfiz Miftahul Ulum Kemboja”"

Projek Wakaf Panel Solar

“Bekalan tenaga letrik Suria menerangi kegelapan malam di pedalaman Kemboja ”"

Sabtu, 8 Disember 2012

Kami menerima sumbangan CCTV - Jazakallah khair!

 
Mempertingkatkan tahap keselamatan Pelajar Ad Diniyyah!!

Alhamdulillah pada Khamis 6 Disember 2012 baru - baru ini, pihak Ad Diniyyah dengan penuh berbesar hati telah menerima sumbangan CCTV. Pemasangan ini bertujuan untuk mempertingkatkan lagi tahap keselamatan pelajar Pusat Tahfiz Ad Diniyyah.
 
SK mengucapkan terima kasih kepada penyumbang CCTV tersebut
 
 
SK: Kiraman  katibin adalah sebaik - baik pemantau!!

Jepun bergegar lagi - Video Tsunami di Jepun 07 Disember 2012

BEBERAPA anggota bomba membuat rayuan bagi meminta penduduk berpindah ekoran kejadian gempa bumi di Rikuzentakata, timur laut Jepun semalam.
 
TOKYO - Tsunami setinggi satu meter dilaporkan melanda timur laut Jepun semalam selepas gempa bumi kuat berlaku sehingga mengakibatkan ribuan penduduk terpaksa berpindah ke tempat yang selamat. Beberapa buah bangunan tinggi di Jepun berhayun selama beberapa minit. Stesen-stesen penyiaran turut meminta penduduk yang tinggal di pesisiran pantai untuk berpindah ke tempat yang lebih tinggi apabila gegaran gempa bumi tersebut dapat dirasakan di timur laut negara ini.
 
Perkhidmatan telefon mengalami 'kesesakan' akibat bilangan panggilan yang dibuat terlalu banyak.
Bagaimanapun, amaran tsunami itu kemudian ditarik balik pada pukul 7.20 malam waktu tempatan dua jam selepas gempa bumi tersebut berlaku. Menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat, gempa bumi yang berlaku pada pukul 5.18 petang itu berukuran 7.3 pada skala Richter.
 
Ahli-ahli meteorologi menyatakan tsunami setinggi satu meter itu berlaku di bandar Ishinomaki pada pukul 6.02 petang waktu tempatan. Pada 11 Mac 2011, bandar itu dilanda tsunami sehingga mengakibatkan kemusnahan yang besar. Gempa bumi tersebut mengakibatkan 19,000 orang terbunuh dan 325,000 lagi hilang tempat tinggal ekoran kekuatannya ialah 9.0 Richter.
 
Tiada laporan tentang kematian ekoran kejadian gempa bumi terbaharu itu. Bagaimanapun, tiga orang dilaporkan cedera ringan di timur Jepun. Beberapa tsunami kecil dilaporkan turut berlaku termasuk setinggi 40 sentimeter di bandar Soma. Menurut stesen penyiaran NHK, kira-kira 5,000 orang berpindah ke kawasan lebih selamat di Miyagi, timur laut Jepun. Stesen penyiaran tersebut juga meminta orang berpindah dengan mengimbas kembali kejadian tsunami yang berlaku pada Mac tahun lalu.
 
Gempa bumi itu berlaku 36 kilometer (km) di bawah dasar Lautan Paisifik dan berpusat 284km ke timur Sendai. Dua lagi gempa bumi susulan yang berukuran 6.2 dan 5.5 Richter turut berlaku.
Seorang sukarelawan di sebuah pusat pemulihan gempa bumi di Minami-Sanriku, Aiko Hibiya berkata, dia berada di rumah rakannya ketika gempa bumi tersebut berlaku.
 
"Gegaran gempa bumi itu berlaku bagi tempoh yang lama," katanya.
 
Gempa bumi itu juga tidak menjejaskan loji tenaga nuklear yang dikendalikan oleh Syarikat Tokyo Electric Power Co. Sebelum ini sebuah loji nuklear di Fukushima rosak akibat tsunami yang berlaku pada 11 Mac tahun lalu. - Agensi
 


 
 
 Jumaat, 7 Disember 2012

Video - Super Sky Cycle!

 
SUPER Sky Cycle ini bergerak dengan kelajuan maksimum 56 kilometer sejam di udara atau 105 kilometer sejam di jalan raya.
 
AUSTIN (Texas): Terperangkap dalam kesesakan lalu-lintas bukan lagi halangan untuk Larry Neal dan masalah itu tinggal kenangan sejak dia menggunakan kenderaan roda tiga bermotor. Menurut Neal, kenderaan unik itu membolehkan dia bergerak dari satu tempat ke tempat lain tanpa berdepan kesesakan.

Apa yang perlu, katanya, cuma hidupkan enjin dan terbang ke destinasi pilihan. Digelar Super Sky Cycle, kenderaan Neal dilengkapi enjin 582 kuasa kuda dan tiga kipas sepanjang 173 sentimeter setiap satu.

Dengan kemudahan itu, Neal boleh terbang setinggi enam meter pada kelajuan maksimum 56 kilometer sejam. Apabila di atas jalan raya, kenderaan itu boleh mencapai kelajuan maksimum 105 kilometer sejam.

 

 

Rabu, 5 Disember 2012

Tasawwur Islam oleh Dato' Dr Harun Din Al Hafiz 03

 
 
Bagaimana Al Quran menjelaskan tentang kedudukan manusia pada hari kiamat kelak? Ikuti penjelasan dari Tuan Guru Dato' Dr Harun Din tassawur tentang suasana dan keadaan manusia pada hari kiamat.
 


Dari Ad Diniyyah ke Gaza

 
Pengerusi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Haji Zulkifli merangkap Bendahari Muslimcare di Harian Metro hari ini
 
Gambar: Haji Zulkifli bersalaman dengan Anwar selepas menandatangani persefahaman membina Masjid Muhammad Al Amin
 
GAZA 5 Dis 2012 : Masjid menelan belanja lebih RM300,000 itu sudah melalui proses pecah tanah dan rancak dibina hasil sumbangan rakyat Malaysia kepada Pertubuhan Penyayang Islam (Muslim Care) Malaysia sejak 14 November lalu.
Presiden Pertubuhan Emaar For Development and Rehabilitation Gaza, Dr Anwar Abdul Aziz berkata, masjid dinamakan sebagai Masjid Muhammad Al Amin dianggap simbol kasih sayang rakyat Malaysia kepada penduduk Gaza
 
Menurutnya, banyak bangunan masjid di Semenanjung Gaza yang runtuh akibat sasaran serangan bom dan roket tentera Zionis baru-baru ini.
“Menyedari masalah menimpa penduduk Gaza, pihak Muslim Care Malaysia segera melakukan kutipan derma kilat untuk membantu rakyat Gaza selain memastikan masjid yang runtuh dapat dibina semula secepat mungkin.
Perjanjian persefahaman itu dimeterai antara Bendahari Agung Muslim Care Malaysia, Zulkifli Wahijan dan Anwar di pejabat operasi Pertubuhan Emaar For Development and Rehabilitation Gaza, di sini. Zulkifli yang ditemui berkata, masjid baru di Gaza yang sedang dibina itu masjid pertama hasil sumbangan ikhlas rakyat Malaysia. yang bersimpati terhadap warga Tebing Gaza.

“Saya penuh yakin sasaran kutipan derma tabung kecemasan Gaza berjumlah RM1 juta menjelang penghujung Disember ini mampu diperoleh,” katanya sambil memberitahu sumbangan boleh dibuat ke akaun Maybank 564490211159.

Selasa, 4 Disember 2012

Pakaian seragam pelajar Tahfiz untuk 2013

 
Kerja - kerja tempahan jubah seragam pelajar tahfiz bermula. Insyallah  jubah akan siap sebelum Januari 2013. SK mengucapkan jutaan terima kasih kepada individu yang menaja pakaian pelajar - pelajar tahfiz ini
 
 
Abdul Hakim.
 
 Menanti giliran.

Tasawwur Islam oleh Ustaz Dato' Dr. Haron Din Al Hafiz 02

 
Tuan Guru Ustaz Dato' Dr Harun Din Al Hafiz
 
Tuan Guru mengulas sepotong ayat 51 dari Surah Yassin tentang gambaran hari qiamat.
 

Ahad, 2 Disember 2012

Dari Ad Diniyyah ke Gaza !

Haji Zul dan Ustaz Ridhuan kini di Gaza
 
 
 
GAZA: Haji Zulkifli Wahijan - Pengerusi Pusat Tahfiz Ad Diniyyah kini berada  di Gaza bagi membantu umat Islam di sana yang memerlukan pertolongan selepas diserang oleh regim Israel.
(Ustaz Ridhuan bersama Zulkifli Wahijan melihat salah seorang mangsa serangan Israel di Gaza.)

Mereka memasuki Gaza atas nama Muslim Care, NGO yang memerjuangkan kebajikan umat Islam di seluruh dunia.

Di samping membantu merawat mangsa serangan, Muslim Care juga membantu membina kilang roti untuk membekalkan makanan kepada mangsa serangan. Israel menyerang Gaza selama lapan hari baru - baru ini sehinggalah genjatan senjata dicapai hasil rundingan yang dibuat oleh kerajaan Mesir.
 
Ekoran serangan itu, ramai yang terkorban dan cedera termasuk kanak-kanak