Jumaat, 21 Februari 2014

Tafsir Nurul Ehsan Jilid 2 - Surah An Nahl Ayat 24 - 27 - Ustaz Shamsuri Haji Ahmad


Kisah Namrud dan Nyamuk

Muqaddimah Kuliah :
Rasulullah S.A.W Bersabda:
 
Barangsiapa yang menjadikan dunia sebagai cita - citanya, Allah akan mencerai - beraikan urusannya, memperjelas kesempitannya, menjadikan kefakiran di depan matanya, dan tidak memberikan dunia kepadanya kecuali apa yang tercatat baginya.
 
Dan barangsiapa yang menjadikan akhirat sebagai cita - citanya, Allah akan mengumpulkan cita - citanya, menjaganya dari kesempitan, menjadikan kekayaan bersemayam dalam hatinya, dan dunia akan datang kepadanya dalam keadaan rendah dan hina.”
 
Firman Allah S.W.T - Surah An Nahl Ayat 24 - 27

24. Dan apabila dikatakan kepada mereka, “Apakah yang telah diturunkan Tuhanmu?”Mereka menjawab, “Dongeng-dongeng orang-orang dahulu,”

25. (ucapan mereka) menyebabkan mereka pada hari kiamat memikul dosa-dosanya sendiri secara sempurna, dan sebagian dosa-dosa orang yang mereka sesatkan yang tidak mengetahui sedikit pun (bahwa mereka disesatkan). Ingatlah, alangkah buruknya dosa yang mereka pikul itu.
 
26. Sungguh, orang - orang yang sebelum mereka telah mengadakan tipu daya (kepada rasul mereka), maka Allah menghancurkan rumah - rumah mereka mulai dari pondasinya, lalu atap (rumah itu) jatuh menimpa mereka dari atas, dan siksa itu datang kepada mereka dari arah yang tidak mereka sedari

27. Kemudian Allah menghinakan mereka pada hari kiamat, dan berfirman, “Di manakah sekutu-sekutu-Ku itu (yang karena membelanya) kamu selalu memusuhi mereka (nabi - nabi dan orang yang beriman)?” Orang yang diberi ilmu berkata, “Sesungguhnya kehinaan dan azab pada hari ini ditimpakan kepada orang yang kafir,”

 

 
 Rakaman dari video yang berlainan

 

Link berkaitan Kitab Tafsir Nurul Ehsan
Dato' Ustaz Haji Shamsuri Haji Ahmad

2. SURAH AL BAQARAH
 

9. SURAH AT TAUBAH
 
12. SURAH YUSUF 
 

16. SURAH AN NAHL
 


62. SURAH AL JUMU'AH
 

65. SURAH AT THOLAQ
 

66. SURAH AT TAHRIM
 

SK rakamkan ucapan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menghasilkan rakaman dan memuatnaik semua video di atas. Semoga Allah terima amal baik dan menjadi amal jariah dengan pahala yang berkekalan dan berterusan.

SK mendengar sambil menyusun

Jazakumullah khairal jaza'
 
 
S U R A U K I N I
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pusat Tahfiz Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Kampung Jukaing Kemboja








 
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

0 ulasan: