Rabu, 19 September 2012

Jauhi perkara khurafat semasa di Makah dan Madinah

Tali khemah ni pun nak dikerjakan! Aduss!!!
Jauhi amalan khurafat di Arafah


SK sempat membelek akhbar harian awal pagi tadi. Terpampang gambar wajah jemaah haji yang sedang beratur di kompleks Tabung Haji Kelana Jaya. Kelihatan gambar jemaah haji Malaysia  beratur penuh tertib melepasi pemeriksaan imegresen. Terbayang di wajah mereka pelbagai riak perasaan yang bercampur baur.
 
Tahniah kepada mereka yang terpilih menjadi tetamuNya pada tahun ini. Pesan SK jauhi perkara - perkara khurafat yang merosakkan aqidah. Menunaikan haji bukan setakat mengetahui perkara yang wajib dan yang sunat sahaja, perkara yang haram dan sesat juga perlu diketahui.
 
Masih ramai jemaah haji terjebak dengan amalan khurafat yang menyesatkan.  Masih ada segelintir melakukannya meskipun telah dipesan berulang kali oleh para ustaz ketika mengikuti kursus haji mingguan. Antara benda - benda sesat dan karut mart yang masih dilakukan jemaah haji ialah seperti :-
 
1. Masih ada jemaah haji yang mencari tiang Jin di dalam Masjidil Haram. Mereka peluk kalau kuat - kuat tiang jin boleh memanjangkan umur.
 
2. Boleh mendapat toyol dengan bersembahyang sunat sebanyak - banyaknya secara mengadap tiang tersebut untuk di bawa balik toyol itu sebagai khadam.
 
3. Jin yang dibawa balik dari Mekah adalah Jin yang baik kerana mereka adalah Islam.
 
4. Menampal duit syiling yang siap bergam di bawah pintu Baitullah dan dibawa balik untuk dibuat ibu duit bagi tujuan melariskan perniagaan, mendapat jodoh dan memurahkan rezeki.
 

5.Memungut anak - anak batu di Arafah untuk dibawa balik bagi tujuan, jika dicampak di dalam perigi ikan, maka ikan akan menjadi banyak. Jika ditabur di kebun tanaman, maka buah-buahan akan menjadi. Jika diletak di dalam kedai, maka akan laris.
 
6.Mencuri tali-tali khemah di Padang Arafah dan Mina untuk dijadikan tangkal bagi tujuan pelarisan untuk jualan dan memperbanyakkan tangkapan ikan.
 
7. Membawa balik Tanah Arafah untuk upacara “Memijak Tanah” buat pertama kali bayi untuk menghindarkannya dari sebarang penyakit dan gagah berani.
 
8.Tidak boleh melihat cermin semasa di dalam Ihram. Jika dilihat muka akan menjadi hodoh dan orang tidak suka melihatnya.
 
9.Menyapu-nyapu tiang masjid dan diusap ke muka untuk menambah seri wajah.
 
10.Mengetuk-ngetuk pintu dan gelang kuncinya di kawasan Saei sebagai simbolik kepada mengetuk pintu rezeki. Jika tidak membuatnya, rezeki akan tertutup selama-lamanya.
 
11.Bersetubuh dengan isteri di dalam Masjid al-Haram boleh mendapat anak yang mudah masuk syurga.
 
12. Orang yang mandul boleh segera mendapat anak jika bersetubuh dengan suaminya di dalam Masjid dua kali dari arah pancur emas sekali kerana kepercayaan pancur emas itu melambangkan kemaluan Nabi Adam dan sekali lagi dari arah yang menghala ke Hajar Aswad kerana Hajar al-Aswad melambangkan kemaluan Siti Hawa.
 
13.Kain ihram perlu dibawa balik dan diwasiatkan bila mati nanti hendaklah dikafan dengan kain itu bagi menghindar diri dari siksa kubur.
 
14.Beli khusus kain putih yang hendak dijadikan kafan dan basuh dahulu dengan air zam - zam di Mekah, disimpan dan diwasiatkan untuk dijadikan kain kafan. Dengannya Munkar dan Nakir tidak berani memukul badan yang dibalut dengan kain tersebut.
 
15.Kalau berlaku hujan, maka mandilah di bawah curahan air dari pancur emas agar sembuh segala penyakit dan tidak akan terkena penyakit hawar.
 
16.Tiang - tiang masjid boleh dibeli untuk diwakafkan. Sekiranya ada orang yang menawarkannya, maka jangan disoal banyak, beli sahaja akan menjaminkan masuk syurga.
 
17. Mandi bertelanjang di telaga Ja’aranah boleh memikat suami dan cepat mendapat jodoh bagi yang belum bersuami.
Dan berbagai-bagai khurafat lagi yang masih diamalkan oleh masyarakat Islam Asia Tenggara.











0 ulasan: