Rabu, 30 Oktober 2013

Video Menarik! Teknologi terbaru dari Fujitsu


"Kertas kini boleh juga menjadi media layar sentuh seperti smartphone dan tablet. Teknologi ini telah dicipta oleh Fujitsu, yang membolehkan jari pengguna berlegar di atas kertas seperti yang dilakukan pada skrin smartphone

Dipetik dari Mashable, teknologi oleh Fujitsu ini boleh mengesan objek yang disentuh jari, kemudiannya mengubah permukaan apa pun, termasuk kertas, meja atau dinding menjadi media layar sentuh.

"Sistem ini tidak menggunakan hardware yang khusus. Hanya menggunakan webcam dan projektor biasa. keupayaan" ini diperolehi dengan teknologi pemprosesan imej" jelas Taichi Murase, penyelidik di Media Service System Lab Fujitsu.
Seperti yang boleh dilihat dalam video dibawah, ditunjukan bagaimana kita boleh memanipulasi data pada sehelai kertas dengan menggunakan gerakan jari,seperti di smartphone atau tablet, pengguna boleh menyalin gambar atau teks serta menyimpannya ke memori.

Selain dari permukaan yang mendatar, teknologi ini juga boleh di aplikasikan di permukaan yang melengkung atau tidak rata. Ini memberikan kelebihan supaya memanipulasi data dari media seperti buku.

Teknologi ini masih dalam tahap demontrasi, para penyelidik di Fujitsu merancang mengembangkannya bagi kepentingan komersial. Diharapkan pada tahun 2014, produk ini sudah boleh dikeluarkan dipasaran.
Sibersensasi


0 ulasan: