Selasa, 26 Oktober 2010

Gempa 7.7 SR, Tsunami melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera BaratJAKARTA, 26 Okt - Seramai 40 orang dilaporkan maut dan lebih 300 lagi hilang dalam bencana tsunami yang berlaku selepas gempa bumi kuat berukuran 7.7 pada skala richter yang melanda Kepulauan Mentawai, Sumatera Barat, Isnin malam.

Perkara itu disahkan pegawai daerah Kepulauan Mentawai, Edison Saleleobaja.Sehingga pukul 2 petang ini, pihak Badan Nasional Pengurusan Bencana (BNPB) belum memastikan identiti korban dalam kejadian itu.
Mereka yang hilang dipercayai melibatkan 10 rakyat Australia dan Jepun yang berada dalam sebuah kapal bernama Southern Cross milik Sumatran Surfariis.

Pihak kedutaan Australia di Jakarta juga yakin bahawa rakyatnya berada di dalam kapal itu. Bagaimanapun BNPB belum mengesahkan kebenaran maklumat itu."Maklumat itu sedang kami sahkan, belum jelas maklumat dari lokasi kejadian dan kami masih menunggu," kata Maryadi, petugas BNPB kepada Bernama.

Beliau berkata pasukan daripada badan itu belum berada di Mentawai kerana sedang memberi tumpuan kepada ancaman letusan Gunung Merapi di sempadan Yogyakarta dan Jawa Tengah serta banjir di Wassior (Papua Barat)."Tsunami itu berketinggian tiga meter dan meluap hingga 400 meter ke darat," katanya.

Media Online Nasional melaporkan dua perkampungan disapu bersih oleh tsunami yang berlaku di kawasan penggemar sukan luncur air itu, namun Maryadi belum dapat mengesahkan perkara itu.

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) mengumumkan gempa bumi berukuran 7.2 pada Skala Richter berlaku pada pukul 9.42 malam Isnin, pada kedudukan 78 kilometer Barat Daya Pagai Selatan, Mentawai Sumbar, pada kedalaman 10 km.

Badan itu mengeluarkan amaran potensi tsunami kepada masyarakat sejurus selepas gampa itu, namun menarik balik amaran ancaman itu kemudiannya.

BERNAMA

2 ulasan:

IKLAN INTERNET berkata...

Korban di Mentawai 108 Tewas, 502 Hilang
Breaking News / Nusantara / Selasa, 26 Oktober 2010 20:06 WIB

Metrotvnews.com, Mentawai: Jumlah korban gempa dan tsunami di Pulau Pagai Selatan, Kabupaten Kepulauan Mentawai, Sumatra Barat, bertambah. Sebanyak 108 orang tewas dan 502 lainnya hilang. Hingga kini pencarian korban masih berlangsung.
, inil adalah musibah bagi saudara-saudar kita sebangsa, bantuan yang konkrit dibutuhkan disini, kami akan berangkat membantu disana badi donatur yang bersimpati melalui rekenig BCA 3312097289, kami akan siapkan posko segera

Kakzakie Purvit berkata...

Salam,

Sedihnya.... Semoga masih ada terpahat naluri kasih dan sayang antara kita. Mendoakan kebaikan untuk mereka dan selamat sejahtera. Apa-apa jua panjatkan doa dan redha apa yang telah Allah berikan. Hanya Allah yang tahu disebalik kejadian yang menimpa.