Jumaat, 10 April 2015

Umat Islam Yang Tolak Hudud Perlu Jawab Di Hadapan Allah - Haron Din

 
 
"Kalau mereka sokong alhamdulillah (maka) kita akan dapat majoriti mudah (di Parlimen) tapi kalau tak sokong mereka akan jawab di hadapan Allah tentang mengapa mereka tidak menyokong ataupun menentang hukum Islam," demikian kata Mursyidul Am PAS Datuk Dr Haron Din.
Dalam temubual eksklusif bersama Antarapos, Haron berharap tiada umat Islam yang menolak serta mempertikaikan hukum Allah termasuk melalui pelaksanaan undang-undang Islam di negara ini.

"Atas itulah saya mengharapkan tidak ada orang Islam yang sanggup menentang hukum Islam kerana akidah dan kepercayaan berpegang kepada hukum Allah," katanya.

Tegas beliau, meskipun pelaksanaan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan (Pindaan 2015) atau hukum hudud berdepan halangan namun usaha keras PAS akan BERJAYA dengan berpegang kepada Allah.

Ujar Haron lagi, umat Islam seharusnya bersatu dan menerima hukum tersebut.

"Kerana itu saya melihat hukum hudud itu ada sedikit sebanyak permasalahan perlaksanaan antara yang menyokong, menentang dan sebagainya.

"Tapi biasalah di mana-mana pun tidak ada kejayaan tanpa kita menempuh onak dan duri maka kita harungi insya-Allah dengan meletakkan Allah akan tolong kita untuk dapat kejayaan," katanya.

Pada 18 Mac lepas, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang juga Ahli Parlimen Marang mengemukakan notis kepada Dewan Rakyat bagi membentangkan Rang Undang-Undang Persendirian berkaitan hudud.

Rang undang-undang itu adalah bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang kuasa Jenayah) 1965 bagi membuka laluan pelaksanaan hudud di Kelantan.

Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan sebelum ini meluluskan Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015), atau hudud pada 19 Mac.

Beberapa pihak termasuk pemimpin PKR-DAP mempertikai pelaksanaan hukum hudud di negara ini.

Tambah Haron, isu hudud berkenaan akan menjadi ujian kepada wakil rakyat Islam yang disifatkan tidak sewajarnya menolak usul pelaksanaan undang-undang Islam itu yang akan dibawa Abdul Hadi pada persidangan Dewan Rakyat akan datang.

"Presiden PAS akan membawa cadangan dipanggil dengan rang undang-undang persendirian meminta Parlimen meluluskan Kelantan melaksanakan Enakmen Jenayah Syariah II.

"Telah ada perkiraan sekarang ini yang boleh kita bawa dan dapat majoriti mudah," katanya.

Jelas pengamal perubatan Islam ini, PAS hanya memerlukan majoriti mudah dalam Dewan Rakyat menambah menyerahkan kepada kebijaksanaan ahli Parlimen untuk memutuskan sama ada Kelantan layak ataupun tidak untuk melaksanakan undang-undang persendirian berkaitan hudud.

"Ia menguji sebenarnya ahli Parlimen Islam khasnya sama ada mereka nak sokong atau tidak undang-undang syariah ini," katanya.
 
K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
Menyokong penuh usaha
Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pondok Tahfiz Moden Idrisiah Bagan Datoh Perak
Kompleks Islam Al Farabi Muslim Care Kampung Jukaing Kemboja

<
Upah Haji RM1,500.00 Insyallah sempurna 013-2791608 - layari www.suraukini.com

0 ulasan: