Rabu, 27 Februari 2013

Bagaimana Adam Corrie memeluk Islam??

Adam Corrie suka melihat Kaabah

Oleh ADAM CORRIE LEE BIN ABDULLAH
Assalamualaikum sahabat - sahabat.
 
Saya ada banyak menerima msg dari sahabat - sahabat di FB yang ingin tahu bagaimana saya boleh memeluk Islam. Saya ringkaskan di sini untuk sahabat - sahabat budiman
 
Secara rasmi saya telah kembali pada fitrah. Berasal dari keluarga cina yang menganuti agama Budha. Saya giat belajar mengenal Islam sebelum memeluk Islam lagi. Belajar bagaimana solat, serba sedikit mengenai fardu ain.
 
Saya telah mengucap 2 kali syahadah sebagai Adam Corrie Lee bin Abdullah. Alhamdulillah dengan hidayah yang diberi di ketika usia 39 tahun. Impian pertama sebagai Muslim ialah ingin menjadi tetamu-Nya.
 
Bagaimana boleh peluk Islam?
  • Kaabah. - sy suka tgk kaabah. Ia membuatkan saya tenang dan rasa ingin ke sana.
  • Bersahabat baik saya anak ustaz ketika kanak - kanak, selalu bawa saya ke masjid. suka akan akhlak dan cara hidup mereka.
  • Mencari pedoman dan kebenaran dalam hidup. Telah banyak agama sy kaji sebelum membuat keputusan balik pada fitrah.
 
Mendapat hidayah ketika di dalam mimpi setelah berdoa pada Allah sebelum tidur;
 
"Ya Allah! sekiranya Islam adalah agama yang benar untuk aku pegang sepanjang hayat hayatku, Kau berikan lah pertunjuk pada aku Ya Allah."
 
Ketika tidur saya telah bermimpi seperti berada di syurga, lalu didatangi seorang yang bercahaya putih, mukanya bersih tersenyum. Ia memberi satu ketenangan yang amat ketika itu. Insan tersebut seperti memberitahu Islam adalah peganganmu.
 
Alhamdulillah impian pertama selepas memeluk Islam, perkara pertama ingin saya lakukan selepas pandai solat 5 waktu ialah menjadi Tetamu Allah. Alhamdulillah dalam masa 10 bulan menjadi saudara baru, Allah telah menjemput saya menjadi TetamuNya.
 
SK : Alhamdulillah melihat kaabah pun boleh menyebabkan jiwa tenang. Klik sini untuk melihat Kaabah live 24 jam sehari
0 ulasan: