Ahad, 23 Disember 2018

VIDEO - Tsunami landa Kepulauan Indonesia 20 maut 165 cedera - 23 Disember 2018SERAMAI 20 orang dilaporkan maut susulan kejadian tsunami yang melanda kepulauan Jawa dan Sumatera di Indonesia pada malam hari Sabtu.

Kejadian tsunami yang berlaku di kawasan Selat Sunda itu dilaporkan akibat runtuhan dasar laut berpunca dari letusan gunung berapi kata Agensi Mitigasi Bencana kerajaan Indonesia.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi itu, seramai 165 orang cedera, manakala jumlah mangsa yang hilang belum dapat dipastikan.

"Ia disebabkan oleh kombinasi runtuhan dasar laut akibat aktiviti letusan gunung berapi Anak Krakatau dan gelombang besar," kata jurucakap agensi itu, Sutopo Purwo Nugroho.

Kejadian tsunami melanda beberapa kawasan di Selat Sunda termasuk pantai-pantai di daerah Pandeglang, Serang dan Selatan Lampung."

Kejadian itu dilapor berlaku pada jam 9.30 malam waktu tempatan pada malam hari Sabtu.

Endan Permana, ketua Agensi Mitigasi Bencana Nasional di Pandeglang memaklumkan kepada Metro TV, bahawa pihak polis menyediakan bantuan segera kepada mangsa-mangsa di Tanjung Lesung dalam Wilayah Banten, sebuah pusat pelancongan popular tidak jauh dari Jakarta, kerana para petugas kecemasan belum tiba di kawasan berkenaan.

"Ramai orang yang hilang," kata Permana.

Penduduk tempatan turut berkongsi video keadaan rumah-rumah dan kenderaan yang ranap akibat kejadian tsunami tersebut. K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)

Menyokong Penuh Usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pondok Tahfiz Moden Idrisiah Bagan Datoh Perak
Sekolah Islam Al Farabi Muslimcare Malaysia di Kampung Jor Kaeng Kemboja


0 ulasan: