Khamis, 24 Jun 2010

Keajaiban Tuhan : Allah lindungi Jenazah Ulama' di Dalam penerbangan.
Semalam 23 Jun ialah hari ulangtahun ke 8 pemergian Allahyaraham Ustaz Fadhil Noor. SK masih ingat benar tarikh ini kerana pada tarikh ini SK sedang sibuk - sibuk mengemas masuk rumah baru. Berita yang mengejutkan pada pagi 23 Jun 2002.

Sekadar mengimbas perjuangan beliau SK kepilkan kisah ini.

Subhanallah.

Seorang bekas pilot bukan beragama Islam beralih kepada Islam setelah beliau mengalami sendiri satu kejadian aneh beberapa tahun lalu. Menurut beliau, kejadian itu berlaku semasa beliau ditugaskan untuk membuat 1 penerbangan ihsan bagi menghantar jenazah seorang ulamak terkenal tanahair dari Kuala Lumpur ke sebuah negeri di Utara tanahair. Dari penceritaan, beliau amat takjub kerana sepanjang perjalanan, pesawat itu dipayungi oleh awan sedangkan pada waktu itu cuaca panas terik dan ini disaksikan juga oleh krew - krew lain dalam pesawat itu.

"itulah ana paling takjub. Ana tanya kawan2 ana, mereka juga kata tak pernah alami kejadian seperti itu. Masya Allah! awan sentiasa payungi pesawat yang bawa allahyarham daripada terkena terik matahari " kata beliau. "ana tahu, jenazah yang ada dalam pesawat itu seorang ulama. Ulama ini membuat kerja2 dakwah, suruh orang berbuat baik, jauhi mungkar...tiba2 hati ana terdetik, ulama ini seorang Islam.Ana lihat ada kebenaran dalam Islam." katanya lagi

"Selepas tengok awan pelik dari mula sampai akhir penerbangan, ana beritahu rakan Muslim dalam pesawat, ana nak masuk Islam, ana betul2 kagum dengan kebesaran Allah ujar bekas pilot itu lagi yang sebelumnya tidak pernah terfikir untuk menukar agama nenek moyangnya. Menurut wartawan yang menulis artikel ini, sebenarnya beliau juga merupakan seorang sukarelawan dan turut membantu menguruskan jenazah ulama terkenal itu sebelum dibawa menaiki pesawat.

Wartawan tersebut menceritakan kepada bekas pilot itu yang dia turut menyembahyangkan jenazah almarhum yang meninggal akibat serangan jantung di sebuah hospital di Kuala Lumpur. Jenazah dimandi dan di kapankan di hospital sebelum dibawa ke Surau Al Mustaqimah, Bandar Tun Razak untuk disembahyangkan.

Ketika itu beliau melihat ribuan orang datang dari setiap pelusuk negara dan sama2 memberi penghormatan terakhir kepada almarhum. Beliau juga memberitahu kepada bekas pilot itu yang beliau amat takjub apabila melihat bilangan orang yang hadir sangat ramai sehingga terpaksa bersesak sesak berdiri.Wartawan itu juga mengatakan yang beliau amat terasa bangga apabila melihat jenazah turut diiringi anggota polis ke pangkalan TUDM Subang.

Mengikut wasiat, almarhum mahu jasadnya disemadikan di madrasah yang menempatkan sebuah kolej pengajian Islam di negeri kelahirannya.

K   R   I   S   T   A   L      T   A   S   N   I   M      E   N   T   E   R   P   R   I   S   E
(No Pendaftaran SSM 002118796-U)

Menyokong Penuh Usaha

Pusat Tahfiz Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Surau Ad Diniyyah Bandar Baru Selayang Fasa 2A
Pembinaan Surau Nurul Iman, Daerah Snoul, Wilayah Keracheh Kemboja


0 ulasan: