Sabtu, 24 Julai 2010

Slide dalam blog - Pengguna PicturetrailAda rakan blogger bertanya SK bagaimana cara nak letak slideshow dalam blog?

Kepada rakan - rakan yang telah mempunyai blog atau yang baru nak  menceburi dunia blog SK ingin berkongsi tentang penggunaan slide show dalam blog. Sebenarnya terdapat banyak widget yang boleh digunakan untuk memaparkan gambar dalam bentuk slide.

SK bukan nak mengajar cara - cara meletakkan slide show dari A sampai Z, sebab SK mengandaikan anda telah mempunyai blog. Biasanya orang yang nak meletakkan slide show  dalam blog ialah orang yang telah mempunyai blog sahaja. SK cuma SK nak tunjuk website yang menyediakan perkhidmatan percuma.

Kepada yang telah mempunyai blog cuba layari website ini

Anda hanya perlu mendaftar di laman tersebut. Kemudian ikut arahan mudah yang disediakan. Terdapat pelbagai pilihan slideshow yang disediakan. Pilih gambar, kemudian copy code yang diberikan ke dalam ruangan catatan ini. Selamat mencuba!
Kat bawah ni SK letakkan contoh slideshow hasil penggunaan picturetrail. Gambar yang saya masukkan ialah gambar sekitar tahun 2006 sewaktu pembesaran surau dilakukan
Cuba anda letak pointer mouse anda kat gambar tu, nampak tak gambar tu macam ikut pointer anda, gerak pointer laju - laju kat gambar tu. Nanti anda kan nampak gambar gerak kelam kabut...hihihih... kalau takde keje sangat nak buat, molek lah anda main pointer macam tu sampai pagi, hehehhehe ...

Selamat mencuba2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tq ! emm..cmne lak kalo nak wat title blog bergerak ?? mcam title blog awk..smart la ! pliz tnjokkan care !!

Galeri wanita berkata...

As Salam...

Picturetrail dah accept new registration :(